A jövő asszisztensei: könnyűszerkezetes ipari robotok

forrás: Prím Online, 2014. június 14. 15:02

A gyártóipar vállalatainak folyamatosan optimalizálniuk kell gyártási módszereiket, és egyre rugalmasabbá válniuk. A szakemberhiány az elmúlt években csak tovább szaporította a nehézségeket. Nem véletlen, hogy az "Ipar 4.0" korában az ember és robot közti együttműködés ennyire középpontba került. Így lettek gyártási asszisztensek a Universal Robots könnyűszerkezetes robotjai is, amelyek képesek tehermentesíteni az embert az ergonómiailag kedvezőtlen, vagy monoton feladatoknál. 

Az ''Ipar 4.0" a negyedik ipari forradalmat jelöli, és ezzel a "holnap gyárát", amelyre a termékek egyre erőteljesebb individualizációja jellemző. Az automatizáltságnak minden tekintetben növekednie kell. Ráadásul a gépek, számítógépek és berendezések révén az egyes alkatrészek és komponensek egyre inkább összekapcsolódnak egymással.

 

A gyártás rugalmasabbá és hatékonyabbá, a folyamatok komplexebbé válnak, ezért az embert támogató segédanyagokra, illetve eljárásokra van szükség. Mindez különösen a demográfiai változással, és a szakemberhiánnyal összefüggésben érdekes, hiszen döntő fontosságú, hogy a produktivitást a hosszabb munkában töltött idő alatt is meg lehessen őrizni.
 

A "jövő gyárában" az ember egy okos termelési rendszer középpontjában áll, és a technika feladata, hogy kognitív és fizikai képességeit segítse. 

 


Az automatizált folyamatok tehermentesítenek

 

Az "Ipar 4.0" még gyerekcipőben jár. Az ipari gyártással szemben támasztott sokoldalú követelmények miatt azonban elengedhetetlen, hogy idejében foglalkozzunk a lehetőségekkel és fejlesztésekkel, hiszen ez a jövőbeni versenyképesség fenntartásának záloga, mindenekelőtt azon kis- és középvállalkozásokra számára, amelyeknek egy globalizált világban kell helytállniuk.

 

A biztonságos, rugalmas, egyszerűen kezelhető, és kedvező árú könnyűszerkezetes robotok a termelő üzemek nagy részének lehetővé teszik, hogy gyártó gépsoraikat modernizálják, és felkészüljenek a jövőre. UR5 és UR10 robotkarok számos KKV-nál is alkalmazásba állnak.

 

Az alkalmazástól függően a UR robotok védőkerítés nélkül a legszűkebb helyen is képesek együtt dolgozni az emberrel, a legfontosabb tényező azonban ez esetben is a biztonság. Azaz mielőtt egy robot-alkalmazás üzembe helyezésre kerülne, kockázatbecslést szükséges végezni az aktuálisan hatályos gép-irányelvek és DIN-szabványok alapján. A robot-alkalmazás csak akkor használható védőkerítés nélkül, ha igazolást nyert, hogy nem jelent veszélyt az emberre nézve.

 

Veszélyes szörnyetegből kollegiális asszisztens

 

A UR-robotok többek között szerelési feladatok, csomagolási folyamatok, vagy CNC-gépek megpakolása és ürítése során nyújtanak támogatást. A Universal Robots olyan robot-alkalmazásokat tesz lehetővé, amelyekben ember és a robot hatékonyan egészítik ki egymást, valamint olyan területeken, amelyek klasszikus robot-rendszerekkel nem, vagy csak gazdaságtalanul lennének megvalósíthatók.

 

Ebben az összefüggésben válik világossá az az imázs váltás, amelyen a robotok az elmúlt években keresztülmentek. A nehéz, hangos, drága, és munkahelyeket megsemmisítő gépek helyett a könnyűszerkezetes robotokra ma egyre inkább asszisztensként tekintenek, amelyek kényelmesebbé teszik a munkahelyeket, ismétlődő feladatokat végeznek, és elősegítik a vállalkozások versenyképességét.

 

Megvalósul az ember-robot együttműködés

 

Az együttes munkavégzésre készült első UR - robotokat az elmúlt években integrálták a VW salzgitteri gyárának sorozatgyártásába, ahol a robotok a hengerfejek összeszerelésénél, vagy az izzító-gyertyák kezelésében támogatják a dolgozókat.

 

Tervezhető jövő

 

A nemzetközi konszernek nagy lépésekkel haladnak előre, de a KKV-k is felismerték a kor szellemét: Az automatizálás ma már nem azt jelenti, hogy munkahelyeket teszünk feleslegessé, sokkal inkább a dolgozók támogatását, ami hozzájárul a termelékenység növekedéséhez és a tervezhető jövőhöz. Ennek a változásnak az eredményeképpen a robot-megoldások elfogadottsága Magyarországon is egyre magasabb, a könnyűszerkezetes robotok termelési asszisztensként történő alkalmazása ma már hazánkban is többnek számít puszta víziónál. 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50