Ultra HD 4K minőségű kompakt fényképező a Panasonictól

Bemutatkozott a LUMIX DMC-FZ1000

forrás: Prím Online, 2014. június 16. 14:30

A Panasonic ma bejelentette jelenleg legkorszerűbb fényképezőgépe, a LUMIX DMC-FZ1000-et. A kompakt vázba épített csúcskategóriás készülék számos olyan tulajdonsággal bír, amely kategóriájában jelenleg egyedülállónak számít: például nagy méretű, 20.1MP 1 hüvelykes High Sensitivity MOS szenzorral rendelkezik és páratlan képminőségű 4K videó felvételre képes.

A Panasonic új fényképezőgépébe egy 16-szoros optikai zoomos LEICA DC VARIO-ELMARIT objektívet építettek, amely F2.8-4.0 blende tartománnyal rendelkezik, a Venus képmotorral és a szenzorral együtt gyönyörű képlágyításra képes.

 

A digitális kompakt gépek kategóriájában elsőként a LUMIX DMC-FZ1000 képes 4K (QFHD 4K: 3840x2160, up to 25fps (PAL) in MP4) minőségű videó felvételeket készíteni. Ez lehetővé teszi akár azt is, hogy a felhasználó a 4K felvételből 8 megapixeles képeket vágjon ki a Panasonic új filmszerkesztő alkalmazásával.

 

4K minőségű felvételek

 

Most első ízben, az Ultra HD 4K minőség a kompakt kategóriában is elérhetővé vált, így a fotósok az ilyen gépekkel is élethű és magával ragadó kisfilmeket készíthetnek. A LUMIX DMC-FZ1000 4K funkciója, a nagyméretű szenzor és nagyszerű LEICA DC VARIO-ELMARIT objektív együttesen gondoskodnak az olyan képminőségről, amit csak akkor hisz el az ember, ha a saját szemével is lát. Mivel a készülék különböző, jó minőséget biztosító formátumot is képes kezelni, a felvételeket könnyű továbbítani, szerkeszteni, lejátszani. A LUMIX DMC-FZ1000 ugyanakkor képes Full HD felvételre is kiemelkedő képsebesség mellett, így a mozgás tökéletesen folyamatos lesz – a rengeteg videó felvételi opciónak köszönhetően a LUMIX DMC-FZ1000 bármilyen filmes igénynek képes megfelelni.

 

A LUMIX DMC-FZ1000 számos olyan tulajdonsággal is rendelkezik, amelyeknek köszönhetően ezt a kivételes képminőséget a felhasználó anélkül is elérheti, hogy ehhez különböző kiegészítőket kellene magánál tartania. A képstabilizátor a kézremegést tompítja, így nem szükséges állványt használni. A beépített szintmérő és a könnyen mozgatható objektív gyűrűk is hozzájárulnak a bemozdulás elkerüléséhez mind fényképezés, mind videó felvétel közben.  


Az elérhető legkorszerűbb technológia

 

Egy vadonatúj szenzor, újratervezett Venus képfeldolgozó motor és a nagyszerű LEICA DC VARIO-ELMARIT objektív együttesen gondoskodnak az éles képről, az élethű színvisszaadásról, így a képek és videók az apró részleteikben is életre kelnek. A 20.1 MP-es szenzor 1 hüvelykes, vagyis körülbelül négyszer akkora, mint a legtöbb kompakt gépben található szenzor – ennek köszönhető a jobb felbontás (a nagyobb pixel szám) és ezért lehet a gépbe több fényt beengedni. Az eredmény a világos és részletgazdag kép, még akkor is, ha gyenge megvilágításban készült, például egy holdfényes éjszakán a tengerparton, vagy az alkonyati tájat megörökítése közben. 

 

A LUMIX DMC-FZ1000 a LEICA DC VARIO-ELMARIT objektív nagy átmérőjét és 16-szoros optikai zoomját is kihasználja: a képminőség romlása nélkül készíthető közeli, intim felvétel valamiről, anélkül hogy ehhez zavaróan közel kellene hajolni hozzá. Mindegyik objektív átment a LEICA szigorú minőségi tesztjein, úgyhogy bármi is kerül a fényképezőgép elé, a felhasználó biztos lehet abban, hogy minden apró kis részletet képes lesz megörökíteni. Mivel a fix objektív 25-400mm-es tartományban állítható, tényleg elég a LUMIX DMC-FZ1000-et a hátizsákba tenni. 

 

A Panasonic továbbfejlesztette a Venus képfeldolgozó motor processzorát is, ennek révén lényegesen javult a felbontás és a színérzékenység, így a képek és videó felvételek még élethűbbekké váltak. A motor segít az olyan finom részletek rögzítésében is, mint a hajszálak és a bőrtónusok, mindez pedig a kép természetességét erősíti.


A kreativitás szolgálatában

 

A jó minőségű, tartós váz, amely még jobban kiemeli a nagy átmérőjű LEICA DC VARIO-ELMARIT objektívet, a szupergyors Auto Focus (AF), a Panasonic legújabb LUMIX fényképezőgépét tökéletes útitárssá avatja a kirándulásokon. Az élőképes keresőben (Live View Finder - LVF) az AF mindössze 0.09 másodperc alatt fókuszál, így az igazán gyorsan mozgó tárgyak  – például az állatok a természetben, vagy emberek egy sport jelenetben – tűéles, precíz képeken rögzíthetők egy szempillantás alatt. A LUMIX DMC-FZ1000 készülékkel gyors sorozatfelvételeket is lehet készíteni, vagyis a felhasználó számtalan lehetőség közül választhat, ha az izgalmas és gyorsan tovatűnő pillanatokat szeretné megörökíteni.  

 

A LUMIX DMC-FZ1000 kristály tiszta képet nyújtó kijelzővel is rendelkezik, amely a képek és videók megkomponálását és visszajátszását minden eddiginél élvezetesebbé teszi. Az OLED élőképes kereső (LVF) és a 3 hüvelykes LCD kijelző egyaránt kivételes felbontásban és nagyon kevés lemaradással jeleníti meg képeket, úgyhogy a felhasználó biztos lehet abban, hogy amit a kijelzőn lát éppen olyan látványt nyújt, mint amit éppen rögzíteni akar.

 

Sok-sok szűrő gondoskodik arról, hogy a felhasználó kreatív módon készíthesse el a képeit, hogy azok egyedi hangulatúak legyenek. A LUMIX DMC-FZ1000 22 különböző szűrővel rendelkezik a szépiától a dinamizált színeken át a lágy fókuszú és „miniatűr effekt” szűrőkig. Miután a mű elkészült, a LUMIX DMC-FZ1000 többféle lehetőséget kínál annak barátokkal, családtagokkal való megosztására, az otthontól távol is. Mi több, egy okostelefon vagy tablet használatával a felhasználó távolról is vezérelheti mind a fényképek exponálását, mind a videó felvételek indítását, a zoomolást, a rekeszérték és az expozíció beállítását.

 

 

Főbb jellemzők, funkciók:

A nagy méretű, 1 hüvelykes, nagy érzékenységű MOS szenzor: A LUMIX DMC-FZ1000 egy újonnan fejlesztett 20.1MP 1 hüvelykes nagy érzékenységű MOS szenzorral rendelkezik, amely körülbelül négyszer nagyobb, mint a kategóriájában használatos 1/2.3-inch-es szenzorok. A Panasonic csúcskategóriás szenzorok fejlesztésében megszerzett széleskörű tapasztalatát ezúttal a kimagasló pixelszámban kamatoztatta, amely egyúttal azt is lehetővé teszi, hogy a gép több fény engedhessen be. Ennek köszönhetően a készülékkel nagy érzékenységű beállítással, rossz fényviszonyok mellett is kiváló képeket lehet készíteni, miközben a képlágyító hatás is jelentősen javult. A gép felhasználója bármilyen helyzetben biztos lehet abban, hogy a megörökített kép kimagasló részletgazdagságú lesz.

Csúcsminőségű LEICA objektív 16-szoros optikai zoommal: A LUMIX DMC-FZ1000 jól járt a Panasonic és a LEICA nagy múltra visszatekintő együttműködésével is. A nagyszerű, 16-szoros optikai zoommal rendelkező DC VARIO-ELMARIT objektív teljesíti a LEICA legszigorúbb minőségi elvárásait is, amely garanciát nyújt a kivételes optikai teljesítményre fotózás és videó felvétel közben egyaránt. A LUMIX DMC-FZ1000 képes kiszűrni a torzítást a zoom tartomány elején, és minimálisra csökkenti a kromatikus abberációt a legvégén. Mi több, a csúcskategóriás fényképezőgép F2.8-F4.0 blende tartományával elkerülhető a zoomolt felvételeknél gyakori homályosodás. A rögzített fókusztávolságú 16-szoros LEICA DC VARIO-ELMARIT objektívvel (a gyújtótávolság 35 mm-es megfelelője: 25-400mm) felszerelkezve a felhasználónak nem kell több objektívet és kiegészítőket  magánál tartania, így könnyebb fotózni.




Továbbfejlesztett Venus képfeldolgozó motor: A Panasonic vadonatúj Venus képfeldolgozó motorja a korábbiaknál jobb optikai érzékenységet, felbontást,  gradációt, és színvisszaadást biztosít, így a gép a piacon jelenleg elérhető készülékeknél élethűbb képeket készít.  A képfeldolgozó motor új, random szűrője megszünteti a nem kívánt képzajokat, a képek ennek köszönhetően természetesebbek, az új rekesz szűrő a legapróbb részletek, mint például a hajszálak, a bőrtónusok megjelenítéséről is gondoskodik nagyobb frekvencia mellett, így minden képen és videó felvételen a legfinomabb részletek is kivehetők. A Venus motor a színvisszaadást is befolyásolja: a színárnyalat, telítettség és fényerő 16 tengely mentén van felosztva, így a kép minden egyes színét pontosan be lehet állítani.
 

A világ első 4K bridge fényképezőgépe: A Panasonic újradefiniálta a kompakt kategóriát megalkotva az első 4K videó felvételre képes fényképezőgépet, amely a Full HD-nál négyszer nagyobb felbontású képet biztosít. A 4K (QFHD 4K: 3840x2160, 25fps sebességig (PAL) MP4 formátumban), a nagy méretű szenzor és a kiváló LEICA objektív együtt olyan videó képminőséget hoz létre, amit látni kell ahhoz, hogy elhiggye az ember. Mindegy, hogy a felvételt 4K vagy Full HD képernyőn nézzük, a képek minden részletükben és színeikben az eredeti látványt adják vissza. A LUMIX DMC-FZ1000 képes egyéb videó formátumokban – MP4 és AVCHD – is képet rögzíteni, így a „kezdő filmrendezők” gyorsan és kényelmesen továbbíthatják, szerkeszthetik és megnézhetik a filmjeiket. Mi több, a 4K videó felvételből részlet- és színgazdag 4K álló képeket is kivághatnak.
 

Full HD nagy képsebességű videó: A 30 percnyi folyamatos 4K felvételi lehetőség mellett a LUMIX DMC-FZ1000 fényképezőgép „nagy sebességű videó” funkciója segítségével akár 100 fps (PAL) sebességgel is lehet folyamatos mozgóképet rögzíteni.


Finom zoom segíti a folyamatos videó felvételt: A LUMIX DMC-FZ1000 fényképezőgéppel, változatos funkcióinak köszönhetően, remek videó felvételek készíthetők kiegészítők nélkül is. A Hybrid 5-axis Optical képstabilizátor, a szintmérő, a könnyen mozgó objektív gyűrűk együtt gondoskodnak arról, hogy a felvétel folyamatos, stabil, vibráció-mentes maradjon. A kézremegésből adódó bemozdulást a készülék kiegyenlíti, így az esetek nagy többségében nincs szükség a nehéz állványok használatára.
 

Gyorsabb és pontosabb AF: Az új motorral meghajtott, továbbfejlesztett AF funkciónak, és a Panasonic Depth from Defocus technológiájának köszönhetően a fényképezőgép 275 százalékkal gyorsabb fókuszállításra képes mint a LUMIX DMC-FZ200 és a hagyományos bridge modellek többsége. A 0.09 másodperces fókuszállítás macro képek esetében és a 0.17 másodperces fókuszállítás a távoli objektumok befogásakor az élőképes kereső, a Live View Finder (LVF) használatával még a leggyorsabban mozgó tárgyakat is kiemelkedő élességgel és pontossággal képes megragadni. A LUMIX DMC-FZ1000 készülékkel gyors sorozatfelvételeket is lehet készíteni, vagyis a felhasználó számtalan lehetőség közül választhat, ha a természet izgalmas és gyorsan tovatűnő pillanatait szeretné megörökíteni.


 

Új fókuszállítási lehetőségek:



Full Area AF

A Full Area AF funkcióval a jelenet bármely részére ráirányítható a fókusz.  

 

49-Area AF

A fókusz terület 49 ponttal egészül ki, vagyis a Custom Multi AF módban a felhasználó sokkal rugalmasabban alakíthatja a kompozíciót szabadon választva a 49 fókusz pont bármelyikéből, bármilyen számban. 

 

1-Area AF

Az 1-Area AF tartománykereső keretének mérete változtatható nemcsak manuálisan, hanem az auto focus módban is.

 

Pinpoint AF

A Pinpoint AF egy apró területre segít ráfókuszálni az adott területet egy, a képen belüli képben felnagyítva. 

 

Low Light AF

A Low Light AF segítségével a -4EV rekeszértékes, nagyon gyenge – gyakorlatilag a csillagos égbolt által nyújtott megvilágításnál nem jobb – megvilágítás mellett is jó képeket lehet készíteni.

 

Focus Peaking

A Focus Peaking funkciónak köszönhetően a manuális valamint az AF+MF módban állítható jobban a fókusz. A felhasználó láthatja a fókusz pontot miközben a tárgyat az élőképes keresőben pásztázza. 

 

Eye Detection AF

Az Eye Detection AF (szemkereső AF) automatikusan az emberi szemre fókuszál és a fókuszálást azonnal megkezdi mihelyt a felhasználó az élőképes keresőbe néz.   

 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50