Foci VB: a gólözön mellett adatdömping is várható

forrás: Prím Online, 2014. június 18. 10:27

A csütörtök óta zajló 2014-es labdarúgó világbajnokság mérkőzéseit, vagy legalábbis azok legérdekesebb momentumait várhatóan több millió ember követi majd interneten. A Cisco előrejelzése szerint a videó streaming és az IP-közvetítés a brazíliai világbajnokság alatt várhatóan 4,3 exabájt internetes adatforgalmat fog generálni, amely háromszor akkora mennyiség, mint Brazília teljes szélessávú adatforgalma egy hónap alatt. A stadionokba látogató 60 ezer ember, és a helyszínek között utazó szurkolók által generált adatforgalom szintén kiemelkedő lesz a világverseny alatt, és meg fogja haladni azt az adatmennyiséget, amit Brazília összes okostelefonja átlagosan a legforgalmasabb időszakokban generál. 

A Cisco előrejelzése egészen 2018-ig tartalmaz adatokat az internetforgalom alakulására vonatkozóan. 4 év múlva a globális IP-alapú adatforgalom várhatóan eléri majd a havi 132 exabájtot. Ez az adatmennyiség nagyjából megfelel annak, mintha egyszerre 8,8 milliárd ember streamelné Ultra-HD/4K felbontásban a világbajnokság döntőjét. Más összehasonlításban ugyanez az adatmennyiség megfelel 940 billiárd szöveges üzenetnek, illetve 4,5 billió YouTube videónak.

Az internet és a sportesemények ma már szinte elválaszthatatlanok egymástól, a nézők egyre több interaktivitást és multimédiás élményeket igényelnek. Sőt már a világversenyek világán kívül is egyre több sportlétesítmény fektet hangsúlyt ezek kielégítésére. A szurkolók számára egyre fontosabb, hogy a sportstadionok hálózatához kapcsolódva egyedi tartalmakat élvezhessenek, illetve élményeiket megoszthassák egymással, vagy a közösségi felületeken, elsősorban okostelefonjaikon keresztül. Ezt a keresletet világszerte egyre több sportklub és stadion ismeri fel, így a Cisco stadionokba szánt megoldásait már olyan csapatok és stadionok használják, mint a Real Madrid, a Manchester City, a Bayer Leverkusen, a Sporting Kansas City és a Barclays Center. A Norvég Labdarúgó-szövetség pedig a világon elsőként használja majd a Cisco Wi-Fi-t és a mobilvideó megoldásait az országos bajnokságban.

A fenti adatmennyiséget a Cisco Visual Networking Index szolgáltatások globális elterjedésére vonatkozó 2013-2018-as, a napokban publikált előrejelzése alapján prognosztizálja, amely szerint egyébként a globális Internet Protocol (IP) alapú adatforgalom a következő négy év során háromszorosára nő, ami mindenekelőtt a gyorsabb szélessávú kapcsolatoknak, valamint a videoletöltések, az internetes eszközök és a felhasználószám növekedésének köszönhető. A Cisco prognózisa szerint 2018-ra a vezetékes- és mobil adatkapcsolatokon bonyolított globális IP alapú adatforgalom el fogja érni a 1,6 zettabájtot, azaz több mint egybillió gigabájtot.

Kulcsszavak: Cisco foci adatforgalom

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50