Mobilabb irányítás katasztrófahelyzetekben

forrás: Prím Online, 2014. június 19. 12:31

A T-Systems Magyarország több mint 26 millió forint értékű fejlesztéssel támogatta a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságának (OKF) munkáját. A cég öt sugárfelderítő járművet alakított át mobil irányítóponttá, ezzel támogatva a hatóság speciális képességeinek növelését, fokozva a hazai katasztrófavédelem infrastrukturális ellátottságának szintjét. 

A fejlesztés keretében a T-Systems Magyarország öt speciális sugárfelderítő járművet szerelt fel különböző műszaki (távközlési, videó-) eszközökkel. A gépjárműveket korábban az Amerikai Egyesült Államok Energiaügyi Minisztériuma adományozta hazánknak a sugárzó anyagok illegális forgalmazásának és a környezetbe való kikerülésének globális visszaszorítását támogatva.

Az öt jármű az átalakítás révén a sugárfelderítés mellett már mobil irányítópontként is bevethető lesz katasztrófahelyzetek esetén, vagyis a járművek alkalmazhatósági köre szélesebbé vált. A fejlesztésnek köszönhetően a parancsnokok és stábjaik a kárhelyszínen is hozzáférhetnek minden olyan, a rendkívüli események sikeres kezeléséhez elengedhetetlen információhoz, amelyek eddig csak fix vezetési pontokon voltak elérhetőek. A hordozható sugárzásmérő műszerekkel ellátott gépjárművek a radioaktív és a nukleáris anyagok jelenlétének ellenőrzése során segítenek többek között a gamma-, illetve a neutronsugárzás jellemzőinek meghatározásában is.

Kulcsszavak: T-Systems katasztrófa

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09