A magyar rákkutatási eredmények nemzetközi sikerei

forrás: Prím Online, 2014. június 23. 17:09

Idén számoa rangos szakmai rendezvényekre kapott meghívást dr. Somlyai Gábor kutató biológus, aki világelsőként kezdte vizsgálni a természetben található deutérium biológiai, élettani jelentőségét a rákkutatásban. A különféle eseményeken a nagyközönség elé tárták eddig elért sikereiket, kutatási eredményeiket a rákkutatás területén. 

Dr. Somlyai Gábor, a HYD Rákkutató és Gyógyszerfejlesztő Kft. vezető kutatója és dr. Boros G. László, a Kalifornia Egyetem (UCLA, Los Angeles) professzora 2014 áprilisában részt vett az Amerikai Rákkutatók Szövetségének (AACR) éves kongresszusán, San Diegó-ban. A világ legjelentősebb rákkongresszusán bemutatták a közös kutatások eredményeit, melyek a daganatgyógyászat jövője szempontjából kiemelkedő jelentőségű adatokkal pontosítják azt a biokémiai mechanizmust, amelyen keresztül a deutériummegvonás daganatellenes hatása megvalósul.

 

 

Az amerikai rákkongresszusra beküldött anyagokat minden évben szakmai bíráló bizottság vizsgálja meg. A szerepléshez a bizottság jóváhagyására és egy AACR tag személyes ajánlására van szükség, ennek köszönhetően kizárólag kiemelkedő tudományos színvonalú és jelentőségű eredmények, munkák kaphatnak bemutatkozási lehetőséget a konferencián. Szakmailag tehát igen komoly elismerésnek számít a terápiás célú deutériummegvonás eredményeinek elfogadása a világ első számú rákkongresszusára.

 

Dr. Somlyai Gábor, a HYD Rákkutató és Gyógyszerfejlesztő Kft. vezető kutatója több mint 20 évvel ezelőtt a hidrogén-deutérium izotóppárt állította kutatásai középpontjába. A deutériummegvonás kutatása során elért, nemzetközi folyóiratokban közölt eredményei azt igazolják, hogy a sejtekben létezik egy eddig ismeretlen szubmolekuláris szabályozási rendszer (SMRS), melyben a pozitív töltésű proton és a deuteron együttesen tölt be központi szerepet. A deutériumdepléció következtében számos folyamat másként zajlik le a különböző biológiai rendszerekben, az eljárással befolyásolni lehet a daganatos sejtekre jellemző anyagcsere-utakat, nagyszámú gén és enzim működését, aktivitását. A deutériummegvonásra épülő eljárás tudományos modellje egyedülálló módon hozza összhangba a modern tudomány elmúlt évtizedekben elért eredményeit közel száz év biokémiai alapkutatásaival, megnyitva az utat a tumorok széles spektrumának eredményesebb kezelése felé. 

 

Az eseményen bemutatott poszteren Somlyai dr. és Boros professzor – más eredményeik mellett – ismertették a terápiás deutériumcsökkentés hatását műtétileg nem gyógyítható hasnyálmirigy-daganatos betegek esetében. Az eredmények szerint a várható túlélés 6-8 hónapról 39 hónapra nőtt azoknál a betegeknél, akik a deutériumcsökkentést a diagnózist követő 60 napon belül elkezdték  alkalmazni. Mindkét csoport megkapta a standard protokoll szerinti kemoterápiás kezelést, betegségük stádiumának megfelelően. A konferencián bemutatott poszter itt tekinthető meg.

 

„A kongresszus - saját eredményeink bemutatásán túl - egyedülálló lehetőséget biztosított számunkra, hogy tájékozódjunk az élvonalbeli kutatásokról, és visszajelzést kapjunk saját kutatási eredményeinkről. Örömmel mondhatom el, hogy bemutatott poszterünk iránt jelentős volt a szakmai érdeklődés. A közelmúltban szintén megtisztelő meghívást kaptam a stockholmi Karolinska Intézettől is, ahol „Deuterium is the key element of a submolecular regulatory system in living organisms” címmel tartottam előadást a napokban. Ez a meghívás is jelentős szakmai elismerése a deutériummegvonás több mint 20 éves kutatásainak, és megnyitja a tudományos együttműködés lehetőségét a rangos intézet kutatóival” mondja dr. Somlyai Gábor, a HYD vezető kutatója.

 

Az AACR éves kongresszusát, a világ legnagyobb szakmai jelentőségű rákkongresszusát, immár 105. alkalommal rendezték meg 2014-ben. A konferencia több mint 18 000 kutatót, orvost, az onkológia területén dolgozó szakembert vonzott a világ minden tájáról. A rendezvény a legfontosabb rákkutatási eseménynek számít, ahol a szigorú szakmai elővizsgálat miatt kizárólag a legújabb és legjelentősebb kutatási és klinikai eredmények, fejlesztések mutatkozhatnak be. Tudományos szempontból igen nagy rangot jelent, hogy dr. Somlyai Gábor és Boros G. László professzor kutatási eredményeit elfogadta az AACR tudományos bizottsága.

 

 

Kulcsszavak: tudomány kutatás

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05