Védelem a Palmnak

2000. augusztus 31. 12:56
Az F-Secure képes kivédeni az első, a Palm-OS-t veszélyeztető, "Palm_Liberty.A" nevű károkozó program támadásait.
Az F-Secure Corporation bejelentette, hogy azonnal elérhető védelmet biztosít a nemrég felfedezett, a Palm operációs rendszert megtámadó Palm_Liberty.A nevű károkozó program ellen. A program általában számítógépről települ a Palm operációs rendszerű eszközre a HotSync működése alatt. Ugyancsak képes egyik Palm-ról egy másikra infravörös csatornán keresztül átjutni. Az F-Secure Anti-Virus 5.0 verziója már képes a progamot a szinkronizációs folyamatok alatt felismerni és megsemmisíteni. A legutolsó frissítés elérhető a www.2f.hu címen.

"Ez a károkozó csekély veszélyt jelent a felhasználókra, mivel a program csak gyakorlati működését bizonyította"-nyilatkozta Mikko Hypponen az F-Secure Corporation Anti-Virus fejlesztési részlegének vezetője. "Az F-Secure eddig még nem értesült a program által okozott károkról. Mivel a károkozó nem vírus, ezért nem képes magát más fájlokba juttatni, és nem is továbbítódik automatikusan. A Palm Virus, PALM/Liberty, Liberty Crack, Warez.prc és Crack 1.1 néven is ismert program a Palm, Handspring, IBM, TRG és Symbol Technologies által gyártott készülékeket is képes megtámadni."

Fertőzöttségre utaló jelek

A károkozó program a Liberty alkalmazáséval megegyező ikonnal, Crack 1.1 néven jelenik meg az eszközsoron. Úgy viselkedik, mint egy "Crack", mely feltöri a "Liberty" alkalmazást, így lehetővé téve a Nintendo GameBoy játékok Palm-OS gépeken történő futtatását. A crack azt állítja, hogy az ingyenesen elérhető shareware verziót átalakítja a regisztrált, éles verzióra. Ha a felhasználó megpróbálja futtatni a programot, a károkozó aktiválódik, és megpróbál a gépről minden alkalmazásfájlt letörölni, majd újra bootolni.

Személyi számítógépeken a károkozó egy 2,663 byte méretű, "liberty_1_1_crack.prc" nevű fájlként jelenik meg.

Helyreállítás

A fertőzött Palm OS alapú gépek a HotSync manager segítségével helyreállíthatók. A rendszert úgy kell beállítani, hogy a számítógép felülírja a handheldet.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50