Új Android és iOS mobil malware-t fedeztek fel

A Kaspersky Lab szakértői új veszélyre figyelmeztetnek

forrás: Prím Online, 2014. június 25. 09:02

A Kaspersky Lab új kutatási jelentése felfedi a Remote Control System (RCS, távoli vezérlő rendszer) malware implantátumok irányítására használt nagyméretű nemzetközi infrastruktúra földrajzi elhelyezkedését, és eddig nem ismert trójaiakat azonosít, amelyek Androidon és az iOS-en működnek. Ezek a modulok az RCS, más néven Galileo “legális” kémkedési eszköz részét képezik, amelyeket a HackingTeam nevű olasz cég fejlesztett ki.

A Kaspersky Lab és partnere, a Citizen Lab által közösen végzett új kutatás szerint az áldozatok listáján aktivisták, emberjogi tanácsadók, valamint újságírók és politikusok találhatók.

 

RCS infrastruktúra

 

A Kaspersky Lab különféle biztonsági megközelítéseket használt a Galileo világszerte megtalálható parancs és vezérlő (C&C) szervereinek a lokalizálására. Az azonosítási folyamathoz a Kaspersky Lab szakértői a meglévő minták visszafejtésével nyert speciális indikátorokat és kapcsolódási adatokat vették igénybe.

 

A legfrissebb elemzés során a Kaspersky Lab kutatói több mint 40 országban 320 RCS C&C szervert azonosítottak. A szerverek többsége az Egyesült Államokban, Kazahsztánban, Ecuadorban, az Egyesült Királyságban és Kanadában található.

 

Sergey Golovanov, a Kaspersky Lab vezető biztonsági kutatója a legújabb felfedezésekkel kapcsolatban elmondta: “Ezeknek a szervereknek a létezése egy adott országban nem jelenti szükségszerűen azt, hogy ennek az országnak a bűnüldöző szervei használják őket. Ugyanakkor az RCS-t használók számára igenis van értelme annak, hogy a C&C szervereket olyan helyekre telepítsék, amelyeket ellenőrzésük alatt tartanak, ahol minimális a kockázata a határokon túlmutató jogi problémáknak, vagy a szerverek lefoglalásának.

 

RCS mobil implantátumok

 

Bár a múltban is ismert volt, hogy léteznek a HackingTeam által készített mobil trójaiak az Androidhoz és az iOS-hez, eddig még senki sem azonosította őket, illetve észlelte, hogy felhasználják őket támadásokban. A Kaspersky Lab szakértői pár éve vizsgálják már az RCS malware-t. Az év elején képesek voltak azonosítani a mobil modulok bizonyos mintáit, amelyek megegyeztek a gyűjteményükben lévő más RCS malware konfigurációs profilokkal. A legutóbbi kutatás során a minták új változatait is megkapták az áldozatoktól a Kaspersky Lab felhő alapú KSN hálózatán keresztül. Ezen túlmenően a vállalat szakemberei szorosan együttműködtek Morgan Marquis-Boire-ral a Citizen Labtől, aki alapos vizsgálatnak vetette alá a HackingTeam malware készletét.

 

Fertőzési módszerek

 

A Galilelo RCS üzemeltetői egy speciális rosszindulatú implantátumot készítenek minden egyes konkrét célponthoz. Mihelyt a minta elkészült, a támadó eljuttatja azt az áldozat mobil eszközére. Az ismert fertőzési módszerek között megtalálható a célzott adathalászat pszichológiai manipuláció útján – amelyhez gyakran társulnak kihasználó kódok, nulladik napi sérülékenységekhez tartozók is –, valamint a helyi fertőzés USB kábelen keresztül, amikor a mobil eszközt szinkronizálják.

 

Az egyik legnagyobb felfedezés annak pontos kiderítése volt, hogy egy Galileo mobil trójai miképpen fertőz meg egy iPhone-t, amihez előbb a mobilt jailbreakelni kell. Ugyanakkor a nem jailbreakelt iPhone-ok is sebezhetővé válhatnak: a támadó egy korábban megfertőzött számítógépen keresztül futtathat egy jailbreakelő eszközt, például az Evasi0n-t, és lebonyolíthat egy távolról végrehajtott jailbreakelést, amelyet aztán követ a trójaival való megfertőzés. A fertőzési kockázatok elkerülésére a Kaspersky Lab szakértői azt javasolják, hogy először is ne jailbreakeljük az iPhone-unkat, másodszor pedig állandóan frissítsük az iOS-t a legújabb változatra.

 

Minden részletre ügyelő kémkedés

 

 Az RCS mobil modulokat aprólékos módon úgy tervezték, hogy diszkréten működjenek, így például odafigyelnek a mobil eszköz akkujának állapotára. Ezt gondosan kialakított kémkedési funkciókkal, vagy speciális indítási feltételek megadásával valósítják meg: például egy hangfelvétel csak akkor indul el, ha az áldozat egy adott Wi-Fi hálózathoz (például egy kiadóvállalat hálózatához) csatlakozik, vagy ha a tulajdonos SIM kártyát cserél, vagy amikor az eszköz akkuját töltik.

 

Az RCS mobil trójaiak sokféle megfigyelési funkciót képesek végrehajtani, többek között jelentik a célszemély földrajzi helyét, fotókat készítenek, eseményeket másolnak ki a kalendáriumból, regisztrálják a fertőzött telefonba helyezett új SIM kártyát, valamint lehallgatják a beszélgetéseket és az üzeneteket. Az utóbbiak közé a hagyományos SMS-ek mellett beletartoznak a speciális alkalmazások, például a Viber, a WhatsApp és a Skype által küldött üzenetek is.

 

Észlelés

 

A Kaspersky Lab termékei az RCS/DaVinci/Galileo kémeszközöket a következő nevekkel azonosítják: Backdoor.Win32.Korablin, Backdoor.Win64.Korablin, Backdoor.Multi.Korablin, Rootkit.Win32.Korablin, Rootkit.Win64.Korablin, Rootkit.OSX.Morcut, Trojan.OSX.Morcut, Trojan.Multi.Korablin, Trojan.Win32.Agent, Trojan-Dropper.Win32.Korablin, Trojan-PSW.Win32.Agent, Trojan-Spy.AndroidOS.Mekir és Backdoor.AndroidOS.Criag.

 

Képek: davidakka.com, businesscomputingworld.co.uk

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50