Fotex-K and H: biztonságos internetes vásárlások

MTI Sajtóadatbank, 2000. szeptember 1. 09:46
A Fotex-csoport tagja, a S@feNet olyan új szolgáltatást fejlesztett ki, amely a világon egyedül állóként tökéletes biztonságot nyújt az interneten keresztül történő bankkártyás vásárlások során.
A "Don't Worry" névre keresztelt szolgáltatás segítségével az ügyfelet az internetes vásárlás alkalmával a Westel Rt. Rendszerén keresztül SMS-ben értesítik a tranzakcióról, és a bank csak akkor terheli meg az ügyfél számláját a vétel összegével, ha az ügyfél visszaküldi egy válasz SMS-ben egyedi azonosító kódját.

Várszegi Gábor, a Fotex Rt. igazgatóságának elnöke elmondta: a szolgáltatást elsőként a Kereskedelmi és Hitelbanknál (K and H) vezetik be október 1-jétől, de az év végéig várhatóan további 5-6 magyar nagy bankkal kötnek hasonló megállapodást. Közölte: a Fotex eddig a CIB Bankkal, a CitiBankkal, a Magyar Külkereskedelmi Bankkal, az Inter-Európa Bankkal és a Postabankkal kötött előzetes megállapodást a rendszer bevezetésére.

- Az eljárást a Visa nemzetközi kártyatársaság szakemberei is biztonságosnak ítélték - mondta az elnök. Az új biztonsági szolgáltatás ötletadója és alapvető eljárásának kidolgozója Andrasev Ákos, aki a Malév jelenleg is aktív pilótája.

- A szabadalom egyébként 1997. szeptember 17-e óta meg van, de most teremtődtek meg azok a háttérfeltételek, amelyek lehetővé tették a teljes rendszer kidolgozását - mondta a Fotex elnöke.

Sugár András, a Westel Rt. vezérigazgatója kiemelte: a modern távközlés, a GSM világméretű térhódítása tette lehetővé, hogy a jóváhagyó SMS-üzenetek segítségével növeljék a bankkártyával lebonyolított tranzakciók biztonságát.

A Westel vezérigazgatója néhány adatot is közölt az internetes kereskedésről: csupán a VISA-kártyákkal lebonyolított forgalom világméretekben évente eléri a 32 milliárd dollárt, amelynek több mint 50 százalékát az internetes vásárlások adják. Az idén Magyarországon mintegy 440 millió forintra várják az internetes vásárlások összegét, 2001-2002-ben pedig összegük már felmegy 1 milliárd forintra. Sugár András az SMS-üzenetek jelentőségéről elmondta: Európában már áprilisban átlépték az 1 milliárd darab SMS-t.

Várszegi Gábor közölte: a S@feNet szolgáltatás kifejlesztése eddig mintegy 10-20 millió forintba került a Fotexnek. Az ügyfeleket az általuk kezdeményezett SMS-ek költsége, üzenetenként 30 forint terheli, a rendszer a kereskedőket havi 3.000 forintért tájékoztatja arról, ha esetleg a káryatulajdonos nem erősíti meg a vásárlást.

Kérdésre válaszolva a Fotex elnöke elmondta: a Fotex-csoport internetes kereskedelme jelenleg napi 1 millió forintra rúg, arra számítanak, hogy a forgalom decemberre eléri a napi 4-5 millió forintot. Jövőre bővítik internetes árukínálatukat, így az abból származó forgalmuk elérheti az 1,5 milliárd forintot is.

A hazai tesztelés után a szolgáltatást külföldön is értékesíteni kívánják, a nemzetközi terjesztésről a Nokiával és a VISA-val tárgyalnak. Külföldön ugyancsak a Westel Rt. lenne a Fotex szolgáltatásában a partnercég - hangzott el.

A tájékoztatón elmondták, hogy a Fotex a Kereskedelmi és Hitelbankkal közösen Magyarországon elsőként bocsát ki virtuális internetes VISA-kártyát, amely csak internetes tranzakciókra használható.

Várkonyi Edit, a K and H vezérigazgató-helyettese kifejtette: a Fotex cégének szolgáltatása révén a hazai kártyatulajdonosok biztonságérzete jelentősen nő majd az internetes vásárlások esetében. Elmondta: a virtuális kártya igényléséhez már 5.000 forinttal számlát lehet nyitni a banknál, amelynek éves díja 300 forint lesz, de idén az utolsó negyedévben ingyen lehet igényelni ezt a kártyát.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09