Illegális információgyűjtés miatt emeltek vádat egy brit és egy amerikai ellen Sanghajban

MTI Sajtóadatbank, 2014. július 14. 16:23

Kínai lakosok magánadatainak illegális gyűjtése és kereskedelme miatt emeltek vádat két külföldi állampolgár ellen Sanghajban, mely az első ilyen eset az országban - adta hírül a helyi ügyészség.

 Az 58 éves brit Peter William Humphreyt és 61 éves feleségét, az amerikai állampolgárságú Jü Jing-cenget még tavaly augusztusban vették őrizetbe a kínai hatóságok. A vád szerint a pár az elmúlt években hatalmas mennyiségű személyes információt gyűjtött össze kínai állampolgárokról, melyeket később adatbázisként, komoly profitot hajtva értékesített China Whys nevű cégén keresztül. Az adatok egyebek között a lakosok családi hátterét, ingatlanjainak és autóinak számát, lakóhely-regisztrációs részleteket, híváslistáikat és határátkeléseiket tartalmazták. A sanghaji ügyészség szerint emellett a ChinaWhys illegális módon szerzett fényképekkel kereskedett, és számos esetben megfigyelte a listán szereplőket.
 

A megszerzett statisztikákat felhasználva a vádlottak elemzéseket készítettek, s azokat piackutató vállalatoknak, külföldi és nemzetközi cégeknek értékesítették. Humphreyt a botrányba keveredett brit GlaxoSmithKlein (GSK) kínai részlegének vezetője, Mark Reilly is megkereste, s 100 ezer jüant (3,6 millió forintot) fizetett előlegként neki, hogy segítsen felderíteni annak az informátornak a személyét, aki leleplezte a GSK korrupciós gyakorlatát az országban.
 

Humphrey már őrizetbe vétele után beismerte az illegális adatgyűjtést, s tavaly ősszel a kínai központi televízióban kért bocsánatot a kormánytól tevékenységéért. Meg nem erősített sajtóértesülések szerint a pár perét augusztus elején tartják Sanghajban, s az ítélethozatal a nyilvánosság kizárásával történik majd. Az országban korábban még sosem volt külföldi állampolgárokat érintő, illegális adatgyűjtéssel kapcsolatos per.

Kulcsszavak: adatlopás security

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50