Hogyan találhatjuk meg az egyensúlyt a biztonság és a lehetőségek kihasználása között?

forrás: Prím Online, 2014. július 19. 11:04

A címbeli kérdés volt a témája a Gartner Security & Risk Management idei találkozójának. Hogyan tudunk olyan biztonságot és technológiát teremteni, amely nem hátráltatja, hanem elősegíti üzleti tevékenységeinket? A válasz talán meglepő: nincs szükség további biztonsági megoldásokra. A probléma már sokkal nagyobb, összetettebb és túl személyes ahhoz, hogy egyetlen – akár több rétegű – megoldással kezelni tudjuk. Olyan biztonsági stratégiára van szükség, amely túlmutat az egyéneken, technológiákon és folyamatokon. A válasz a rugalmasságban rejlik.

Értsük meg a biztonság területén lezajlott változásokat

A kiberbűnözés jelenleg vállalati és kormányzati területen nagy figyelmet kap – a fontossági listán a 13. helyről a harmadik helyre jött fel 2012 és 2014 első negyedéve között. A nagyvállalatok egyre inkább az internet-alapú megoldásokra támaszkodnak üzletmenetük során, így teljes gazdaságok is komoly károkat szenvedhetnek a kiberbűnözés miatt. Ezzel egy időben az új IT-trendek – a felhő, a mobilitás, a virtualizáció és az Internet of Things – egyre összetettebbé teszik az informatikát, illetve biztonsági réseket is létrehoznak. 

Ennek következményeit láthatjuk a hírekben. A Symantec legfrissebb biztonsági jelentése az Internet Security Threat Report az adatbiztonsági incidensek 62 százalékos emelkedése miatt az óriás adatszivárgások évének nevezte 2013-at. A tavalyi esetek közül minden nyolcadik adatszivárgásban több mint 10 millió felhasználói azonosító került illetéktelen kezekbe. A célzott támadások mindennapossá váltak, és a megfelelő biztonsági stratégia kialakítása a vállalatok számára mérettől függetlenül komoly kihívást jelent.

 



Fogadjuk el, hogy lehetetlen az összes kiberbiztonsági kockázat megszüntetése

Paradigmaváltásra van szükség: újra kell alkotni a biztonság fogalmát, hogy a reakció helyett a megelőzés kerüljön a gondolkodásunk középpontjába. A legtöbb vállalat alulképzett és szakemberhiánnyal küszködik, miközben a kártevők egyre veszélyesebbé válnak. A kiberbűnözői csoportok jelentős mértékben megnövekedtek és szervezettebbé váltak az elmúlt években. Országok, szervezett bűnözői csoportok vagy terroristák által finanszírozott, száz- vagy még több fős bűnözői csoportok jöttek létre, melyek önmagukban is jelentős szervezetet alkotnak. Ezek a bűnözők a webalapú és mobil platformokat, illetve az alkalmazásokat szemelték ki maguknak, és néhányuk az igazán nagy vállalatokra koncentrál. A bűnözőknek évente 378 millió felhasználó esik áldozatul, amely óvatos becslések szerint is évi 113 milliárdos veszteséget jelent. A Symantec éves biztonsági jelentése szerint a zsarolóvírusok (ransomware) havi aktivitása 500 százalékkal emelkedett tavaly, a januári 100 ezer eset decemberre 600 ezerre nőtt. Kiemelkedően fontos adat, hogy a webalapú kártevőket kiszolgáló oldalak 62%-a a támadók által feltört hivatalos oldal.

Sajnos a támadók jól ismerik az ellenük irányuló védekezéseinket. Vásárolhatnak támadó eszközöket, amelyeket a vállalatok ellen használnak fel, ha szükséges, akkor változtatnak stratégiájukon, valamint rendelkeznek a megfelelő kitartással és türelmmel az akár hónapokig, évekig tartó akciók végrehajtására. Csak a legképzettebb biztonsági szakemberek rendelkeznek olyan tudással, amely az alvilágban is megállja a helyét. Tisztán látszik, hogy a jelenlegi biztonsági stratégiák nem igazán működnek, a vállalatok és a felhasználóik sosem szabadulnak meg a kiberbiztonsági kockázatoktól, azonban a tanulás és szorgalom által megfelelő rugalmasságra tehetnek szert.

A rugalmasság feltételei

A biztonsági csapat, az IT-osztály és a vezetők között stratégiai partnerségre van szükség, hogy a biztonság és a technológia inkább elősegítse, mint hátráltassa az üzletmenetet. A kialakított egyensúly-tudást és védelmet jelent az elkerülhetetlen kiberbiztonsági fenyegetések ellen, miközben támogatja az üzleti folyamatokat. A szervezeteknek el kell szakadniuk a széttagolt biztonsági infrastruktúrától, és egy egész vállalaton átívelő, integrált, a fenyegetések tapasztalatait megosztó és felhasználó biztonsági szolgáltatás felé kell elmozdulniuk. A vállalkozások sokszor reaktív helyzetben találják magukat, és már csak a tűzoltás és a károk felmérése marad az incidens után. Ehelyett proaktív gondolkodásra és stabilabb, rugalmasabb biztonsági stratégiára van szükség, amelyik jobban felkészít a védekezésre, a felderítésre és a reagálásra.

A szervezeteknek a munkát a saját biztonsági megoldásaik által gyűjtött adatok elemzésével érdemes kezdeniük, amelyet összevethetnek a globális fenyegetésekről szóló vizsgálatokkal. Így biztonságtudatosabbá tehetik dolgozóikat, illetve a biztonsági szolgáltatások használatával kiszűrhetik és priorizálhatják a fenyegetéseket. A rugalmassághoz a biztonsági elemzések jelentik a kulcsot – saját információinkat csak információval védhetjük meg.

Ez a pont, ahol a Symantec segíteni tud. Képzeljünk el egy új, szolgáltatás-alapú megközelítést, amely egységes perspektívát kínál, legyen szó helyi rendszerekről, felhőről, mobileszközökről, hagyományos végpontokról vagy hálózatokról. A rugalmasság jelentősen növeli az általános üzleti bizalmat és a cég eredményességére is jó hatással van. Ha a munkavállalók ismerik és betartják a biztonsági szabályokat, a vállalatok pedig az összegyűjtött adatok elemzését az üzleti folyamatok és döntések alakítására használják, akkor az adott szervezet sokkal felkészültebben nézhet szembe a támadásokkal.

 



Az a szervezet tehát, amelyik összegyűjti, egyesíti és a globális vállalatoktól, iparágaktól származó biztonsági elemzésekkel összeveti saját adatait, képes lesz valós időben felismerni a támadásokat, amelyekre gyors választ tud adni, és egyben felkészül a jövő fenyegetéseire is. Ez a fejlett fenyegetések elleni védelem legfontosabb eleme.
 

Kulcsszavak: security Gartner

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50