OFI: az interneten már elérhetők a kísérleti tankönyvek

MTI Sajtóadatbank, 2014. augusztus 5. 16:31

A 2014/15-ös tanévtől 1501 iskolában kezdenek el tanítani a kísérleti tankönyvekből, a kiadványok az interneten már elérhetők - közölte az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI).

Közleményükben felidézték: szeptembertől 27 megújuló tankönyv, valamint 21 munkafüzet és 2 szöveggyűjtemény, összesen 50 könyv (62 kötet) jelenik meg az általános iskolák 1., 2., 5., 6. és a középiskolák 9., 10. évfolyama számára. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából a kísérleti tankönyveket és taneszközöket az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) készítette el.
 

A tankönyvek 62 kötete letölthető pdf formátumban keddtől elérhető az OFI weboldalán (www.ofi.hu/letoltheto-tankonyvek), így a pedagógusok, a diákok és a szülők egy hónappal az iskolakezdés előtt megismerkedhetnek az új tankönyvekkel. Jelezték: a tankönyveket ősztől 126 iskola és 966 – önként erre a feladatra jelentkező – pedagógus fogja úgy használni, hogy dokumentált tapasztalatai beépülhessenek majd a fejlesztés további folyamatába. A kísérleti tankönyvek nyomdai munkálatai befejeződtek, a kötetek a Könyvtárellátó (Kello) raktáraiból jutnak el az iskolákba.
 

A közleményben kitértek arra is, hogy a kísérleti tankönyvek fejlesztésénél hangsúlyos a tudományos és tanárképző intézmények (egyetemek), valamint a gyakorló pedagógusok osztálytermi tapasztalatainak felhasználása is. Az új taneszközök a korszerű, tanulóközpontú oktatási elvre épülnek és a diákok kompetenciáinak fejlesztésére fókuszálnak. A megújuló tankönyvek sokszínűek, számos pedagógiai módszert vonultatnak fel, a legkorszerűbb pedagógiai metodikák felhasználásával készülnek - írták.
 

A kísérleti tankönyvek tankönyvvé nyilvánításával kapcsolatban meghatározó elvi újítás, amelyre korábban ekkora körben nem volt példa, hogy a majdani végső változatok elkészítése a pedagógusok, a diákok és a szülők véleményének érdemi és meghatározó figyelembevételével történik. Ezért nevezi a jogszabály ezen könyveket kísérleti tankönyveknek. Az ilyen, kipróbáláson alapuló tankönyvfejlesztésre a piaci alapú tankönyvellátás korábban nem volt lehetőség - tették hozzá.
 

A megújuló tankönyvek többségét önköltségi áron (kötetenként 350-400 forintért), a szakiskolai kísérleti közismereti tankönyveket pedig térítésmentesen biztosítja az OFI a diákoknak.
 

A megújuló tankönyvellátás már idén több mint másfél milliárd forint megtakarítást eredményezett, amelyből félmilliárd forint a családok pénztárcájában maradt, egymilliárd forinttal pedig a költségvetés kiadásai csökkennek - közölte az intézet.

Kulcsszavak: oktatás OFI

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09