Következő generációs szuperszámítógép-lapka a Fujitsutól

Széll Zoltán, 2014. augusztus 8. 14:12

A Fujitsu rövidesen kész a következő generációs szuperszámítógép-lapkával, melyet a jövő héten megrendezésre kerülő „Hot Chips ’14” konferencián mutatnak be. Az új processzorról az első részletek már napvilágot láttak.

A következő processzor a SPARC64 XIfx lapka az exaflops teljesítményű számítógépet veszi célba. Az új processzor 32 + 2 magot tartalmaz, teljesítménye 1 Tflop (kétszeres pontosságú) / 2 Tflop (egyszeres pontosságú). A hatalmas méretű lapkák a Tofu2 optikai összeköttetéssel dolgoznak.
 

Egy, június végén kibocsátott prezentáció szerint a XIfx processzor egy 3 CPU-s memóriakártya alapja. A 12 CPU-ból álló csomópont 200 csomópont telepítését teszi lehetővé egy szekrényben, amely 2 vízhűtéses sasszit tartalmaz. A sasszik között a kapcsolatot a „Finisar” optikai modulok biztosítják és minden sasszi több Micron hibrid memória kockát tartalmaz.
 

Egy újabb prezentációban a Fujitsu bemutatja, hogy a XIfx alapú rendszer 100 Petaflops teljesítményt szállít egy szekrényben, amely 12,5 gigabyte/s kétirányú kommunikációs csatornákat tartalmaz. Ennek sávszélessége a „K” számítógépekben használt 5GB/s sebességű Tofu1 összeköttetés több mint kétszerese.
 

A Fujitsu bemutatja, hogy a XIfx rendszert „K” számítógép szekrénybe pakolja amely binárisan kompatibilis a „K” rendszerrel és közvetlen elődjével a PRIMHEC FX10 szupermasinával.
 

A XIfx alapú rendszerekhez a Fujitsu automatikus párhuzamosító fordító programokat szállít, melyet a Fortran, C és C++ nyelvekhez fejlesztettek és támogatást kínál az OpeMP-hez, az MPI-hez és az XPFortranhoz.
 

URL: www.theregister.co.uk
   
 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09