A cápaviselkedésbe enged bepillantást egy levadászott robotkamera

MTI Sajtóadatbank, 2014. augusztus 10. 11:19

A Woods Hole Oceanográfiai Intézet kutatói közreadtak egy felvételt, melyen nagy fehér cápák vizslatnak, lökdösnek és végül megtámadnak egy víz alatti kamerát.

A Discovery csatorna szponzorálta REMUS-100, torpedó alakú robotot alkalmazták a kutatók, hogy a cápákat Cape Codnál, valamint a Guadalupe-sziget közelében megfigyelhessék.

A REMUS-t többféle cápamegfigyelő technológiával, többek között navigációs rendszerrel, akusztikai érzékelőkkel, GPS-szel, wi-fivel, hőszenzorokkal és 6 videokamerával szerelték fel. Eme utóbbi készülékeket úgy helyezték el, hogy 360 fokos látást biztosítsanak. A robotot úgy programozták be, hogy a korábban az állatokra helyezett transzponderek kibocsátotta jeleket keressen, ezeket 100 méteres mélységig tudja érzékelni.

 



2013-ben bocsátották vízre a robotot a Guadalupe-sziget környékén, hogy nyomon követhessék a halakat és interakcióikat környezetükkel. Néhány cápa territoriális viselkedést mutatott, megtámadta, és agresszíven lökdöste a REMUS-t. Más egyedek ragadozóként viselkedtek, a robot alatti mélységben álltak lesben, majd gyorsan felúszva beleharaptak. Ugyanezen módon vadásszák a fókákat is.

Greg Skomal, aki 30 éve tanulmányozza a cápákat elmondta, sohasem látott még ilyen viselkedést. „A fehér cápákat érintő szinte összes megfigyelésünk a felszínről vagy annak közeléből származik, most viszont 100 méteres mélységből vannak információnk” – magyarázza. Kiemelte, a videó értékes betekintést enged abba, a cápák hogyan és miért támadnak.

A kutatók örömére a cápakamera több tucat interakciót is túlélt, ezeket nemcsak videóként rögzítette, hanem a fognyomokat is megőrizte burkolatán.

A videó korábban ismeretlen részleteket is segít feltárni a cápák vadászati stratégiáiról, és zsákmányukkal való interakciójukról, egyben bemutatja az óceán csúcsragadozójának fenségét és kecsességét természetes környezetében.


Forrás: DiscoveryNews/ABC - hirado.hu

Kulcsszavak: tudomány

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50