A Földre visszatérni képes holdszondát indít Kína

MTI Sajtóadatbank, 2014. augusztus 12. 16:56

Új holdszondát küld az űrbe Kína, méghozzá egy olyan szerekezetet, amely képes visszatérni a Földre. A még idén visszaérkező jármű az ország nagyszabású űrprogramjának részét képezi.

A szonda vasárnap késő éjjel érkezett a Szecsuan tartománybeli Hszicsang városába, ahonnan még az év vége előtt felbocsátják. A hivatalos sajtójelentések szerint a szonda másodpercenként 11,2 kilométer megtételére lesz képes, s küldetése befejeztével visszatér majd a Földre.

 

A holdszonda a következő kínai holdmisszió, a várhatóan 2017-ben elinduló Csang'o-5 fontos részét jelenti. A misszió kitűzött célja talajminták gyűjtése, űrhajóst azt követően küldenének az égitestre, ahol később egy holdbázis építését is tervezik. 

 

A kép illusztráció

 

Kína decemberben lépett be – az Egyesült Államok és Oroszország mellé – a holdjáró nemzetek tagjai közé, miután a Csang'o-3 űrszonda a Jade nyúl holdjáró robottal együtt sikeresen Holdat ért, alig hat évvel Hold-programjának kezdete után. Soha azelőtt nem szállt még le kínai űreszköz valamely égitesten.

 

A teljes egészében kínai technológián alapuló eseményt történelmi áttörésként, a "kínai álom" részeként jellemezte a kínai sajtó, s az a nemzetközi közösségben is elismerést váltott ki. A holdjáró sikere ugyanakkor nem teljes, az januárban meghibásodott, s a szakértők csupán pár hónapra becsülik "hátralévő idejét".

 

Kép: theoslotimes.com

Kulcsszavak: tudomány Hold Kína világűr

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50