Kvantumszámítógépekhez szükséges szilíciumot állítottak elő az USA-ban

MTI Sajtóadatbank, 2014. augusztus 13. 14:22

Minden eddiginél tisztább speciális szilíciumot sikerült előállítani amerikai tudósoknak. Az angolul "silicon-28" névre hallgató anyag nélkülözhetetlen a kvantumszámítógépek fejlesztéséhez - írja a BBC.

A tudósok a most előállított szilícium-28 segítségével - amely negyvenszer tisztább mint az eddig használt anyagok - megoldhatják a kvantumszámítógépek fejlesztésének egyik nagy kihívását. A kvantumchipek a számítógépek egy olyan ultragyors generációját képviselik, amely kvantumbiteket tárolhat például szilíciumba ágyazott foszforatomokban. A hagyományos biteket helyettesítő kvantumbit képes egyszerre 0-t és 1-et is kódolni, ezzel pedig rendkívül összetett és gyors számításokat tesz lehetővé. Azonban az ilyen kvantumchipek csakis szilícium-28 izotópok felhasználásával műkődnek, a hagyományos, többnyire szilícium-29 izotópokból álló anyagok nem megfelelőek.

 


 

Eddig a tudósok a kvantumszámítógéppel kapcsolatos kutatásokhoz világszerte egy olyan szilícium-28 mintát használtak, amelyet egy újrahasznosított plutóniumot dúsító szentpétervári üzemben állítottak elő 2004-ben.
 

Joshua Pomeroy, a mostani sikeres projekt egyik fizikusa szerint a tudósok között érzékelhető egyfajta idegesség afelől, hogy mihez kezdenek ha elfogyott az Oroszországból származó szilíciumminta. Épp ezért nagy siker, hogy a csapat az eddigieknél is tisztább anyagot állított elő olyan felszerelés segítségével, amely a világ sok laboratóriumában megtalálható.
 

Az új eljárással gyártható szilícium-28 nagyon tiszta, de nagyon kevés is. "Sokkal nehezebb nagy mennyiségben előállítani az anyagot" - magyarázta Pomeroy a BBC-nek. "Szerencsére ezen a kutatási területen nagyobb mennyiség teljesen szükségtelen" - tette hozzá a fizikus.

 

http://www.bbc.com/news/science-environment-28632263

Kulcsszavak: Kvantum tudomány

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05