Ismét gyerekmunka alkalmazásával vádolják a Samsungot és a Lenovo dél-kínai beszállítóját

MTI Sajtóadatbank, 2014. augusztus 28. 16:38

Gyerekeket alkalmazott, diákokat pedig "kizsákmányoló" körülmények közt dolgoztatott a Samsungnak és Lenovónak is beszállító HEG gyár Kínában - állítja a China Labor Watch (CLW) munkajogi szervezet, az érintett vállalat cáfolja a vádakat.

A CLW az MTI tudósítójának is eljuttatott csütörtöki közleményében úgy fogalmaz, júliusi és augusztusi ellenőrzései során több visszaélést talált az elektromos alkatrészgyártó HEG Electronics dél-kínai Hujcsou városában lévő gyárában. A legsúlyosabb ezek közül, hogy a vállalat a törvényt megszegve legalább tíz 16 év alatti gyereket, köztük 14 éveseket állított munkába. A HEG emellett a CLW jelentése szerint a nyáron nála dolgozó mintegy száz diák fizetésének egy részét elcsalta, nem számolt nekik prémiumot a túlórákért vagy az éjszakai műszakért. A 8,5 jüanos (332 forint) órabérért dolgozó diákok hazautazási költségét sem állta a cég, annak ellenére, hogy azt korábban megígérte a fiataloknak. A munkajogi szervezet a dolgozók diszkriminatív kiválasztására, a megengedett többszörösére rúgó túlórákra, a társadalombiztosítással való visszaélésre, a biztonsági képzés hiányára és 12-13 órás, állást igénylő, pihenés nélküli foglalkoztatási gyakorlatra is felhívta a figyelmet.
 

A HEG Electronicsot két évvel ezelőtt hasonló vádakkal illette a CLW. A Samsung akkor a gyerekmunka elleni fellépését és beszállítói láncának jobb vizsgálatát ígérte, a CLW szerint ugyanakkor erre nem került sor. A dél-koreai cég beszállítóinál végzett vizsgálatok az elmúlt két évben négyszer mutattak rá gyerekmunka alkalmazására, a legutóbbi eset mindössze hat héttel korábban történt.
 

A CLW állításait csütörtökön mind a Samsung, mind pedig a Lenovo tagadta, mondván, sosem alkalmaztak gyerekeket. A Lenovo annyit közölt, vizsgálja a CLW dokumentumait, a Samsung pedig a szervezettel közös vizsgálatot kezdeményezett a helyzet alaposabb kivizsgálására.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05