Az okosotthonnal a biztosítási díj is csökkenthető

forrás: Prím Online, 2014. szeptember 10. 11:35

Az otthonainkban is egyre terjednek az okos készülékek: internethez kapcsolódó hűtőszekrény, csőtörést vagy betöréses rablást észlelő rendszer, termosztát, szénmonoxid érzékelő, elektronikus ajtózár - számtalan praktikus eszköz segíti, egyszerűsíti a mindennapi életünket. Az okos rendszerek a biztosítók munkáját is segítik, terjedésük a lakásokban csökkenteni fogja biztosítási díjakat, hiszen ezzel a biztosítók kockázata is csökken.

Az okos otthon ma már nem álom, az okos technológia szinte észrevétlenül szövődik be a mindennapjainkba. Az okos otthon megismeri lakója életstílusát, és alkalmazkodik hozzá: tudja mikor kel fel a lakó, s akkor felkapcsolja a villanyt és beindítja a kávéfőzőt. Sőt pro-aktívan alkalmazkodik a lakó igényeihez, például értesíti arról, hogy a hűtőben fogyóban van a tej, és mit kell még vásárolni a tervezett vacsorához. E technológia legtöbb eleme már most rendelkezésre áll, és elterjedése ma még elképzelhetetlen sebességgel történik majd. Nagy-Britanniában jelenleg is számos olyan cég van, amely beépíti a lakásokba az okos technológiát – igaz, még elég borsos áron, és egyre több építőipari cég készíti el eleve e technológia felhasználásával az otthonokat.

Egy nemrégiben Londonban publikált tanulmány az okos otthon technológia fejlődését vizsgálja, különösen abból a szempontból, hogy a biztosítók hogyan tudják majd az ilyen okos otthonokból származó, valós idejű adatokat gyűjteni és a kockázatkezeléshez felhasználni. A tanulmány szerint az okostelefonok és -televíziók olyan felületet hoztak létre, amelyen keresztül az emberek könnyen kapcsolatba léphetnek eszközeikkel, az otthoni, vezeték nélküli internetkapcsolat pedig lehetővé teszi, hogy ezek az eszközök egymással és a külvilággal is kommunikáljanak. Számos olyan eszköz és alkalmazás is terjedőben van, amely a tanulmány szerint komoly lehetőségeket jelenthet a biztosítók számára. A biztosítók szempontjából a legfontosabb a betörés- és rablásjelző rendszer, amely érzékeli az esetleges behatolást, kapcsolatba lép a hatóságokkal, és képet vagy videofelvételt készít a gyanús mozgásról. A tanulmány tizenkét okos eszközt sorol fel, amely közül kilenc már most is rendelkezésre áll. Jelenleg ezek beépítése és rendszerbe kapcsolása lassítja az okos otthonok terjedését, de a tucatnyi okos kütyü már külön-külön is kényelmesebbé teszi az életünket.

Forstner Bertalan, a Budapesti Műszaki Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Karának docense a Kossuth Rádió Napközben című műsorában megerősítette: már ma is nagyon sok okos készüléket lehet kapni, a nehézséget egyelőre az okozhatja, hogy ezek a készülékek nem feltétlenül kompatibilisek egymással, összerakásuk pedig szakértelmet igényelhet.

Arra a kérdésre, hogy Magyarországon milyen okos készülékek terjedhet el leginkább, Forstner Bertalan úgy válaszolt, hogy már ma is elérhető áron kaphatók a különböző mozgás- és ajtónyitás érzékelők, illetve szenzorok. Ha például tűz keletkezik a lakásban, a tulajdonos erről sms-t kap, vagy a rendszer felhívja a tűzoltókat. Az újabb, vezeték nélküli eszközök azért is igen népszerűek, mert nem kell hozzá szétvésni a falat, valamint azért, mert ezek valamilyen autonóm energiaforrásról működnek, tehát áramszünet esetén sem állnak le. Időnként természetesen ezek is lemerülnek, karban kell tartani őket, tette hozzá Forstner Bertalan.

Vannak egyszerűen megvalósítható, viszonylag olcsón kivitelezhető fejlesztések is. Egy fali dugaj vagy villanykapcsoló átalakítható távirányítással kapcsolhatóvá, de okos izzót is tehetünk a foglalatba, amely akár a mobiltelefonunkról vezérelhető, vagy a mobilon futó szoftverrel automatizálhatjuk ezeket az eszközöket. A kerti világítás automatikusan lekapcsolódik, ha már nincs rá szükség, de automatizálható a locsoló-berendezés is, sorolta a példákat Forstner Bertalan.

Balla Tamás, a MABISZ Lakásbiztosítási Bizottság elnöke elmondta: az okos rendszerek a biztosítók munkáját is segítik, hiszen mind a biztosítottnak, mind a biztosítónak a kármegelőzés az érdeke. A szakember szerint az okos készülékek terjedése a lakásokban csökkenteni fogja biztosítási díjakat, hiszen ezzel a biztosítók kockázata is csökken. Balla Tamás hozzátette: a lakásokban található mechanikai vagy elektronikus védelmi berendezések esetén ma még nem kedvezményt adnak a biztosítók, hanem magasabb limitig térítik meg a kárt. Ha az okos készülékek megbízhatóan működnek majd, és az lesz a tapasztalat, hogy képesek előre jelezni, vagy akár megelőzni, csökkenteni a kárt, akkor a biztosítók ezt honorálni fogják, fűzte hozzá a MABISZ Lakásbiztosítási Bizottság elnöke.

Forrás: Kossuth Rádió, Napközben / hirado.hu

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Már 250 SafeCross okoszebra védi a magyar gyalogosok biztonságát

2024. április 13-án, Debrecenben ünnepélyes családi rendezvényen adta át a Pearl Enterprises Kft. az általa fejlesztett 250. SafeCross okoszebrát.

2024. április 16. 18:10

Doom-klón és új játékok jelentek meg a HomeLAB-3-asra

A Neumann Társaság HCC szakosztályának pályázatán a több mint negyven évvel ezelőtt megjelent, házilag összeszerelhető magyar Homelab-3 hobbikomputerre készültek jóval későbbi vagy világszerte elterjedtebb számítógépekről ismert játékok, így például a Doom vagy a Wizard of Wor klónjai. A programozás fejlődését szemlélteti, hogy lelkes kóderek több generációval újabb platformok játékait tudták sikeresen adaptálni az ősgépre, csúcsra járatva annak képességeit.

2024. április 16. 16:36

Európában csökkent, Magyarországon változatlan a tévénézésre fordított idő

A televíziózás továbbra is meghatározó napi szabadidős tevékenység hazánkban annak ellenére, hogy Európa legtöbb országában, de a világ számos táján is csökken a televízió népszerűsége. A Föld népessége napi szinten 2 óra 25 percet tévézik. Az európaiak majdnem egy órával többet, átlagosan 3 óra 22 percet, míg mi, magyarok az ezredforduló óta töretlenül legalább négy órát ülünk a televízió képernyője előtt egy átlagos napon – derült ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) friss elemzéséből.

2024. április 16. 14:55

A Stanford Egyetem professzora szerint példaértékű a Széchenyi-egyetem és az ipar együttműködése

Nagyra értékeli a Széchenyi István Egyetem elmúlt években megvalósult fejlődését dr. Glenn Tiffert, az amerikai Stanford Egyetem Hoover Intézetének professzora, aki az ellátási láncok biztonságossá tételéről tartott telt házas előadást a Győri Innovációs Parkban április 9-én. A kutató szerint az intézmény példaértékűen működik együtt az ipari szereplőkkel, segítve a hallgatók gyakorlatorientált képzését.

2024. április 16. 13:14

Májusban indul az első SMP Marketing Masters kurzus!

A Magyar Marketing Szövetség elhozza a hazai szakemberek és marketingtevékenységet végzők számára a legszínvonalasabb stratégiai, kreatív, digitális, illetve technológiai tudásbővítő kurzusokat. Az SMP Masters magyar nyelvű, programsorozat összesen 5, egyenként 2 napos tematikus kurzusból áll.

2024. április 16. 11:41

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09