Több millió ügyfél adatait lopták el hackerek

forrás: Prím Online, 2014. október 4. 08:30

Több mint nyolcvan millió ügyfél adatait lopták el még augusztusban csak a JP Morgan Chase pénzügyi intézettől. A támadássorozatban legalább hét amerikai nagybank volt érintett - írja az Origo.

A nyári kibertámadásban 83 millió ügyfél: 76 millió magánszemély és 7 millió kisvállalkozás adataihoz jutottak hozzá ismeretlen elkövetők, ismerte el a JP Morgan Chase. Az ügyfelek nevét, címét, telefonszámát és e-mail címét lopták el a júniustól augusztus közepéig tartó támadássorozat során.

Olyan belső információkhoz is hozzájutottak a hackerek, hogy az ügyfél melyik részleghez tartozik: mint például a magánbankszektor, a hitel- vagy a bankkártya ügyintézés hatálya alá esik, mondta egy névtelenül nyilatkozó forrás a Bloombergnek. "A támadás mindenkit érintett, aki a pénzügyi intézet egyik honlapjára, köztük a chase.com-ra ellátogatott az adott időszakban, így akár volt ügyfelek is áldozattá válhattak."

A legnagyobb bankóriást célozták meg


A JP Morgan a legnagyobb tőkével rendelkező amerikai bank: jelenleg 65 millió aktív ügyféllel rendelkezik, az amerikai háztartások felével volt vagy van valamilyen kapcsolata.

A bank közölte, nem észleltek semmilyen "szokatlan csalásra utaló magatartást" a támadással kapcsolatban. "Az ügyfelek nem vonhatóak felelősségre a jogtalanul végrehajtott tranzakciókért, ha arról azonnal értesítették a bankot" - közölte Jamie Dimon, a JP Morgan vezérigazgatója.

A pénzintézet közölte, semmilyen bizonyíték nem utal arra, hogy számlaszámokat, jelszavakat, születési dátumokat, személyi igazolvány és társadalombiztosítási azonosítókat elloptak volna.

Hatalmas pofon a pénzintézeteknek


A támadás kiterjedtségének hírére a JP Morgan részvényei fél százalékot estek a tegnapi esti zárás előtt a New York-i tőzsdén. "Hatalmas pofont kapott az amerikai pénzügyi rendszer" - mondta egy biztonsági szakértő a Reutersnek arra utalva, hogy a bankok kivételesen biztonságos, erődszerű védelmi rendszerrel vannak felszerelve, mégis átjutottak rajta.

"Eddig úgy hittük, csak a gyenge védelemmel felszerelt vállalatokat érhetnek hasonló támadások, de rá kellett jönnünk, vége a biztonsági fundamentalitás korszakának." Az ügy ráadásul aláássa az emberek bankokba vetett bizalmát: hogy bízzák meg pénzügyeik kezelésével, ha nem tudják megóvni a támadásoktól.

Orosz megtorlás lehetett az akció


Az ügyben még augusztusban vizsgálatot kezdett az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) a titkosszolgálatokkal együtt. A támadást vélhetően orosz hackerek hajtották végre, a USA Today augusztusban azt írta, az Oroszország ellen hozott amerikai szankciókat megtorlandó indíthattak támadást az amerikai pénzügyi rendszer ellen.

Az akciót az ukrajnai konfliktus miatt feszült amerikai-orosz viszonyra vetítették ki szakértők. “Két magyarázat létezik arra, miért nem ejtenek szót a veszteségekről: mert nem mondanak el mindent, vagy mert politikai okai vannak a támadásnak”.

Origo.hu

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50