Lengyelország a digitális aláírás bevezetése előtt

2001. március 11. 14:54
A Lengyel Nemzeti Bank bejelentette, hogy az ország pénzintézetei együttes erőfeszítéseket tesznek, hogy a még ez évben meghozandó digitális aláírásra vonatkozó törvény hatályba lépése után lehetővé tegyék annak használatát a helyi felhasználók részére az e-commerce és e-banking szolgáltatások terén.
Lengyelország 17 pénzügyi szervezete - köztük 10 bank és a varsói tőzsde (GPW) - közös vállalatot hozott létre Centrast néven, amely a digitális aláírással történő fizetéseket fogja kézben tartani.

A két legnagyobb részvényes (5-5%, azaz 21 millió zloty - 4,76 millió dollár - tulajdonrésszel) a GPW és a Bank Slaski - ez utóbbinak többségi tulajdonosa az ING Group. A Reuters szerint Lengyelország legnagyobb lakossági bankja, az állami tulajdonban lévő PKO BP és a BRE kereskedelmi bank egyaránt 4%-os részesedéssel bírnak.

Jelenleg a digitális aláírás jogilag nem kötőerejű, de még az év vége előtt várható a vonatkozó törvény megszavazása. Ez új távlatokat nyithat a lengyel internetszektor számára, lévén, hogy egy nemrégiben készült felmérés szerint a felhasználók több mint 90%-a még egyetlen alkalommal sem vásárolt vagy fizetett az interneten keresztül.

A BBC idézte felmérés szerint, amelyet az OBOP lengyel közvélemény-kutató intézet készített, a lakosság 13%-a, vagyis 4 millió ember rendelkezik internet-hozzáféréssel. Közülük 10,7% gondolja úgy, hogy számára a hozzáférés előnyt jelent. A megkérdezettek legnagyobb része (65,4%) élvezetből szörfözik. Hasonló arányban válaszoltak igennel arra a kérdésre, hogy keresnek-e információs szolgáltatásokat az interneten; majdnem 90%-uk használja segédeszközként munkája vagy tanulmányai során.

A felhasználók fele e-mailezik. Az onet.pl (36,4%) a legközkedveltebb portál, utána következik a Wirtualna Polska (25,4%). A legelterjedtebb böngésző (65%) az Internet Explorer.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50