Másfél millió budapesti ingyen kaphat majd okoskártyát

MTI Sajtóadatbank, 2014. október 10. 10:21

Hamarosan megszűnnek a papíralapú menetjegyek és bérletek Budapesten. Jövőre kezdődhet az elektronikus jegyek bevezetése, egy chippel ellátott műanyag kártyával lehet majd utazni. Lesz névre szóló és átruházható változata is. A budapestiek első alkalommal ingyen kaphatják meg a kártyákat. A metró- és HÉV-állomásokra beléptető kapukat telepítenek, a buszokon, villamosokon pedig érvényesítő készülékek lesznek.

1968 óta, azaz csaknem 50 éve az utasok maguk érvényesítik papíralapú jegyeiket és mutatják fel bérleteiket. Jövőre azonban elkezdik az elektronikus jegyrendszer kiépítését a fővárosban. Egy német cég 27 milliárd forintért fejleszti a rendszert. "Ez a papíralapú jegyrendszer, ami nálunk működött, Európa szégyene kezdett lenni. Ezen túljutunk, és megvalósul az idő alapú elektronikus jegyrendszer, aminek a megvalósítása nemcsak sokba kerül, hanem bizonyos időt is igényel, hiszen elég komoly beruházásról van szó" - mondta Tarlós István főpolgármester.


A szlovákiai Dunaszerdahelyen már évek óta működik az elektronikus jegyrendszer. Az utasok felszálláskor hozzáérintik az okoskártyájukat egy érzékelőhöz, ami automatikusan levonja róla a menetdíjat. A brüsszeli metrón is okoskártyákkal utaznak az emberek. Csak egy érintés, és már nyílnak is az elektromos kapuk a metró bejáratánál. Akinek elfogy a kártyáról a pénze, bármelyik automatánál feltöltheti. "Ez egy jó rendszer, nagyon gyors a jegykezelés, sokkal gyorsabb, mint azelőtt. Nagyon egyszerű feltölteni a kártyát, és megújítani a bérleteket" - fogalmazott a brüsszeli közlekedési vállalat szóvivője.

Budapesten is ezekhez hasonló rendszer váltja majd a mostani papírjegyeket és bérleteket. A tervek szerint másfél millió budapesti ingyen kap majd okoskártyát. Kiépítenek egy új számítógépes rendszert, a járművekre mintegy 10 ezer érvényesítő készüléket szerelnek fel, a metróállomások bejáratához pedig ki- és beléptető kapukat telepítenek. A teljes átállás három évig tart, várhatóan 2017 végére fejeződik be.

Forrás: M1 Híradó

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Sony 4 győzelmet ünnepel a 2024-es TIPA Awardson

A Sony büszkén jelenti be, hogy a nagyhírű Technical Image Press Association ismét négy TIPA-díjjal ismerte el a Sony teljesítményét és innovációját. Idén a Sony többek között a "LEGJOBB PROFESSZIONÁLISABB HYBRID KAMERA" elismerést kapta az Alpha 9 III és a "LEGJOBB APS-C EXPERT KAMERA" címet az Alpha 6700 számára.

2024. április 20. 13:14

Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival

Google Utcakép autói idén tavasszal újra visszatérnek a magyar utakra. A következő hónapokban az ország számos pontját érintik majd, hogy frissítsék a városok, utak és autópályák nézetét a Google Térképen.

2024. április 20. 09:49

Sony World Photography Awards 2024 – kihirdették a nyerteseket

A World Photography Organisation egy különleges gálaünnepségen Londonban kihirdette a Sony World Photography Awards 2024. évi nyerteseit. Az immár 17. éve megrendezett díjátadó ünnepség napjaink legjobb fotográfiai alkotásait mutatja be, valamint az elmúlt év legközkedveltebb képeit és történeteit díjazza. A győztes, döntős és shortlistre került képek április 19-től láthatók a Sony World Photography Awards 2024 kiállításon a londoni Somerset House-ban.

2024. április 19. 20:08

Kiberbiztonsági útmutató készült a magyar kkv-knak

A magyar kisvállalkozásokat támogató kiberbiztonsági kézikönyvet mutatott be az Európai Innovációs és Technológiai Intézettel (EIT Digital), a Nemzetközi Digitális Alapítvánnyal (Global Digital Foundation) együttműködve a Huawei Technologies. 

2024. április 19. 18:43

A MITTE az ügynökségi partnere a világ első tokenizált naperőmű projektjének

A MITTE felel a globális zöld energia vállalat, a Sunmoney Solar Group almárkájának branding és social feladataiért, illetve a Sunmoney 360 app design feladataiért.

2024. április 19. 16:59

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50