Mobilalkalmazással kémkedtek a tüntetők után

MTI Sajtóadatbank, 2014. október 9. 17:11

A kínai kormány állhat egyes feltevések szerint azon mobiltelefonos alkalmazás mögött, amely a hongkongi tüntetések szervezésének megkönnyítését ígérte, de valójában a demonstrálók utáni kémkedésre szolgált - írta a The Daily Beast amerikai hírportál.

"Próbáld ki ezt az új Android-alkalmazást, amelyet a Foglald el a központot! tüntetések irányítására fejlesztett ki a Code4HK" - ez állt abban az üzenetben, amelyet a demokráciapárti demonstrációkhoz köthető hongkongiak közül többen megkaptak három héttel ezelőtt a Whatsapp nevű csevegőprogramon keresztül.

A szoftver már akkor gyanús volt, elsősorban azért, mert a Code4HK, amely magát "hongkongi kockák gyülekezőhelyeként" és "a társadalmi változást a technológia által elősegítő" csoportként jellemzi, közölte, semmi köze ahhoz. Az is furcsa volt, hogy a látszólag veszélytelen applikáció mennyi mindenhez akart hozzáférni a telefonon. A program a telefonhívások átirányításához, az SMS-ek elolvasásához, hangfelvétel készítéséhez és a GPS-információk eléréséhez is felhatalmazást kért telepítéskor - számolt be a South China Morning Post hongkongi lap.

 



A demokráciapárti aktivisták így hamar gyanút fogtak, és programozók segítségével elkezdték felfejteni a szoftver kódját. Rövid időn belül kiderült, hogy valójában egy kémprogramról van szó, amely adatokat gyűjt a mobilról és tulajáról, és lehallgatja a telefonbeszélgetéseket is.

Azt egyelőre nem sikerült kideríteni, hogy ki szabadította rá a kémprogramot a tüntetőkre, de természetesen az első rendű vádlott a kínai kormány - írta a The Daily Beast, emlékeztetve arra, hogy nem ez lenne az első eset, hogy a kínai hatóságok kémprogramokkal figyelik meg a polgárokat. A Torontói Egyetem Citizen Lab nevű kutatóközpontja egy 2013-as jelentésében például arról számolt be, hogy a kínai hatóságok az Android nevű mobil operációs rendszerre készült károkozó szoftvert vetettek be tibeti emberi jogi aktivisták ellen. Ezt a taktikát már az ország északkeleti részén élő, muzulmán vallású ujgur kisebbség ellen is alkalmazták.

Természetesen nem a kínai az egyetlen kormány, amely kémprogramokat vet be saját polgárai ellen: a FinFisher nevű német cég által árult hasonló szoftverből például a belga rendőrség is vásárolt, és az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökségről (NSA) is tudvalevő, hogy milliókat figyel meg világszerte.

Az aktivisták azáltal, hogy világszerte egyre gyakrabban az interneten, anonim módon szervezkednek, újfajta kémkedési módszerekkel szemben váltak sebezhetővé. Az elnyomó államszervezetek - mint például az orosz vagy a Bassár el-Aszad vezette szíriai rezsim - nem mulasztották el az alkalmat, hogy az internetet az ellenzék elhallgattatására használják fel - írta az amerikai portál.

Kína különösen hírhedt az internet felügyeletéről. Az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet szerint a világon Kínában ül börtönben a legtöbb "internetes másként gondolkodó" és újságíró, a szigorú kínai internetes cenzúrának pedig "nagy tűzfal" a gúnyneve.

Ugyanakkor ez önmagában nem bizonyíték arra, hogy Peking áll a hongkongi kémszoftver mögött, hiszen manapság már korántsem a kormányok az egyetlenek, amelyek titkos adatgyűjtést végeznek az interneten: a világháló tele van olyan szoftverekkel, amelyek személyes vagy pénzügyi információkat próbálnak kicsalni a felhasználóktól anyagi haszon reményében.

Mindenesetre a Code4HK - amely kutatásba kezdett a nevében kiadott kémprogram forrása után - azt állítja, hogy a szoftver egy olyan koreai szerverre továbbította a hongkongi aktivistákról szerzett információkat, amelyet már korábban is használtak internetes károkozásra. A gép bejelentkezőablaka - a Code4HK ehhez is hozzáfért - pedig egyszerűsített kínai nyelven van, amelyet a szárazföldi Kínában használnak (Hongkongban a hagyományos karakterekkel írnak, és mandarin helyett kantoniul beszélnek).

A program készítője utáni kutatás még nem fejeződött be. Raymond Bakker, egy szoftverfejlesztő és jóindulatú hekker azt mondta a Daily Beastnek, hogy a kémprogram kódjában található egyedi formulák alapján egy kínai internetes fórumon megtalálta a szoftver íróját. Az illető egy nagyjából azonos programkódról diskurált a fórumon, de azt egyelőre nem sikerült kideríteni, hogy ki lehet.

Szakértők mindenesetre úgy vélik, a kémprogram meglehetősen egyszerű, és nem biztos, hogy kifejezetten a hongkongi tüntetők "számára" lett kifejlesztve. Claudi Guarnieri szakértő a The Daily Beastnek azt mondta, ez "messze nem a legkidolgozottabb kémprogramok egyike", míg a Code4HK tajgai a South China Morning Post érdeklődésére úgy fogalmaztak, hogy egy "átlagos" kémszoftverről lehet szó, amit az interneten bárki megszerezhet, aki ismeri a megfelelő csatornákat ehhez.

A hongkongi tüntetők mindenesetre tanultak a leckéből, és egy másik applikációt kezdtek használni a kommunikációra: a FireChat nevű szolgáltatás előnye, hogy sem hálózati jelre, sem adatkapcsolatra nincs szükség, ehelyett Bluetooth-összeköttetésen keresztül kommunikál. Bár így hatósugara jóval kisebb, a tömegben egymáshoz közel álló tüntetők úgy tudnak kommunikálni egymással, hogy gyakorlatilag lehetetlen megfigyelni őket. Ráadásul az alkalmazás akkor is működik, ha a hatóságok esetleg lekapcsolnák az internetet vagy a mobilhálózatot - írta a Business Insider hírportál.


Fotó: MTI/EPA/Dennis M. Sabangan)

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Ezek voltak a legnépszerűbb helyek és személyek az online médiában 2023-ban

Politikusok, sportolók, hazai és külföldi hírességek szerepelnek a leggyakrabban említett nevek között, amelyek megjelentek az online médiatérben 2023-ban. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) 93 népszerű médiafelület – televíziós csatornák, újságok, rádiók honlapjai, valamint hírportálok, közösségimédia-felületek, fórumok és blogok – elemzésével azt vizsgálta, kik álltak a hírek és a közbeszéd fókuszában, valamint azt is, hogy hazánk és a nagyvilág helyszínei közül melyek szerepeltek a legtöbbet.

2024. április 23. 19:24

Factor 4: a legújabb UltiMaker 3D nyomtató gyártósorok támogatására

Az UltiMaker április 22-én bemutatta az UltiMaker Factor 4 új, ipari 3D nyomtatót, amelyet kifejezetten gyártóüzemi felhasználásra, a gyártósorok működési hatékonyságának és megbízhatóságának növelésére fejlesztettek. Az UltiMaker Factor 4 hazai bemutatójára az Ipar Napjain kerül sor a kizárólagos hazai forgalmazó, a FreeDee Kft. standján (A pavilon, 101F).

2024. április 23. 18:00

Együttműködésre lép a CETIN Hungary és a Pécsi Tudományegyetem

A független, integrált távközlési infrastruktúra-szolgáltató CETIN Hungary Zrt. és a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kara a jövőben három kiemelt területen működik együtt: a kiberbiztonsági szolgáltatások fejlesztésében, a kutatás-fejlesztési tevékenység színvonalának további emelésében, illetve az építőiparban egyre elterjedtebb és ismertebb építményinformációs modellezéssel (BIM) kapcsolatos kölcsönös tudástranszferben.

2024. április 23. 16:21

Bevállalós ötletekkel versenyeznek a Megoldások a holnapért döntősei

Kiválasztották a legjobb nyolc csapatot a Samsung és az EdisonKids Megoldások a holnapért kihívásán. A jövő oktatása, a fenntarthatóság és a közösségfejlesztés iránt elkötelezett fiatalok megkezdhetik a felkészülést a döntőre. A következő hetekben a csapatok elképzelésük prototípusát alkothatják meg és tesztelhetik működését a mentorok közreműködésével. A diákok a szakértők segítségével készülnek a végső, májusi megmérettetésre, ahol a három legjobb csapat összesen 6 millió forint összértékű Samsung készülékkel bővítheti egyéni és oktatási intézménye eszközparkját.

2024. április 23. 14:44

A Thermaltake bemutatja a háromféle GPU-elrendezést támogató közepes toronyházát

A Thermaltake, a prémium PC-hardvermegoldások vezető márkájának, CTE E600 MX közepes toronyháza fekete, hófehér és hortenziakék változatban is elérhető. A CTE E600 MX a CTE-sorozat legújabb kiegészítése, egy kétkamrás közepes toronyház, amely a Thermaltake innovatív CTE-kialakítását örökölte, ami a központi hűtési hatékonyság (Centralized Thermal Efficiency) rövidítése, és a kritikus alkatrészek magas szintű hűtési teljesítményének biztosítására összpontosít. Ráadásul a CTE E600 MX háromféle GPU-elrendezési lehetőséggel és cserélhető, kettős előlapi kialakítással rendelkezik, maximális rugalmasságot kínálva a felhasználóknak gépük testreszabásához.

2024. április 23. 13:06

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50