Az internet felülírja a jól bevált üzleti modelleket

MTI Sajtóadatbank, 2014. október 14. 20:14

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) arra törekszik, hogy a szélessávú mobilinternet-hálózat kiépítésével a magyar lakosság minden tagja egyenlő esélyekkel férhessen hozzá az információhoz és a kulturális javakhoz, valamint a hátrányos helyzetben lévő települések lakói is az információs társadalom aktív részévé váljanak - mondta Both Zoltán, a hatóság hírközlési igazgatója kedden Siófokon, a 15. Internet Hungary rendezvényen.

Hozzátette, hogy a nemrégiben lezajlott frekvenciasáv-értékesítés szintén e program megvalósításának része, részben azért is, mert egy új, negyedik szolgáltató is beléphetett az infokommunikációs piacra, és remélhetőleg lendületet is ad a piacnak. A sikeres pályáztatás összesen több mint 130 milliárd forintot hozott a magyar államnak - hangsúlyozta.

 



Both Zoltán az internetet olyan komplex ökoszisztémának nevezte, amely felülírja a jól bevált üzleti modelleket, valamint a média és hírközlési piacokat is átrendezi. A folyamatosan bővülő online szolgáltatások évek óta növekvő mértékben csökkentik a mobil hírközlési szolgáltatók hang és SMS alapú bevételeit, hosszú távon hálózatokon nyújtott szolgáltatások OTT (over-the-top) jelleget öltenek és elkülönülnek a hálózatüzemeltetéstől - jegyezte meg. Kifejtette: az NMHH legújabb projektjében azon dolgozik, hogy egy részletes, egységes, hírközlési adatbázist hozzon létre a szolgáltatókkal együttműködve.

Az internetes hálózatok fontosságáról és előnyeiről tartott előadásban Barabási Albert László fizikus, az amerikai Harvard Egyetem hálózati kutatója elmondta, egyre inkább egy, az információk és az élmények megosztására épülő digitális világ alakul ki, amelynek működését valójában a háttérben működő társadalmi háló szabja meg, ahogy azt is, hogy milyen termékeket veszünk és milyen szolgáltatásokért fizetünk. Több meghatározó nagyvállalat sikere - például a Google, Cisco és a Facebook - is a hálózatépítésen és megosztáson alapul.

Elmondta, a hálózatok összetétele, a mobil eszközök és a GPS adatok alapján már pontosan nyomon követhető az emberek mozgása és ezek az adatok arra is felhasználhatók, hogy egy súlyos járvány, például az ebolajárvány terjedésének irányát és gyorsaságát megjósolják a földrészeken és a városok között.

A mobilkommunikáció és a gépek közötti kapcsolatról Király István, a Vodafone Magyarország vállalati üzletág vezérigazgató-helyettese elmondta: a gépek közötti kommunikácó (M2M) exponenciálisan nő. Világszerte a cégek 22 százaléka használja az ilyen alkalmazást, de gyorsan terjed, mert az elmúlt egy évben 80 százalékkal nőtt ezeknek a vállalatoknak a száma. Az M2M az egészségügyben, a járművekben és a mérőeszközökben már jelen van, miközben az alacsony kommunikációs költségeknek köszönhetően a személyi használatú gépekben is nagyobb arányban alkalmazzák.

Hozzátette, az iparági előrejelzések alapján 2016-ra a szórakoztató-elektronikai cégek 73 százaléka, az egészségügyi- és autóipar több mint fele fogja használni ezt az üzleti szolgáltatást, amelynek legnagyobb előnye az, hogy jelentősen növeli a vállalatok hatékonyságát és versenyképességét. A vezérigazgató-helyettes szerint az intelligens gépekkel megváltoznak az életkörülmények, az egészségügyi vizsgálatok lerövidülhetnek, a gyógyítás hatékonyabb és személyre szabott lehet.

Az internetes cégeket is érintő reklámadóról Pankucsi Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) adózásért és számvitelért felelős helyettes államtitkára előadásában az augusztus 15-én hatályba lépett reklámadóval kapcsolatos tapasztalatokat mutatta be. Az első bevallási időszak alapján több mint 200 adózótól, összesen 1,3 milliárd forint adóbevétellel "gyarapodott az államkassza", amely bizonyítja, hogy nem egy adóalanyra hárultak a terhek, továbbá azt is, hogy az árbevételre érzékeny, egyszerű adófajta nehezen kijátszható - emelte ki.

A konferencián a Vodafone sajtótájékoztatóján Marchhart Pál, a cég külkapcsolati vezérigazgató-helytettese elmondta, a társaság kifizette az NMHH-nak a nemrégiben elnyert frekvenciákért járó 30 milliárd forintot, most a szerződéskötés következik a hatósággal. A Vodafone a pályázatában egyebek között azt vállalta, hogy az első évben a Magyarországon lévő 1700, ezer lakos alatti település közül 1100-ban kiépíti a 4G lefedettséget.

 

MTI Fotó: Beliczay László

Kulcsszavak: NMHH Internet Hungary

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05