Bemutatkoztak az új iPadek – fejlődés és ráncfelvarrás?!

Czipperer Dia, Farkas Norman, 2014. október 20. 09:36

Az Apple hivatalos sajtóeseményén bemutatta két új táblagépét, az iPad Air 2-őt és az iPad mini 3-at. Míg az Air 2 esetébenjelentős fejlődésről beszélhetünk elődjéhez képest, addig a mini 3 inkább csak gyenge próbálkozásnak mondható.

iPad Air 2

 

Az iPad Air 2 mindössze 437 grammot nyom és 6,1 milliméter vastag, ezzel az Apple eddigi legkecsesebb tabletjét alkotta meg. Elődjénél 18%-kal vékonyabb, ami pedig 20%-kal volt kecsesebb a korábbi modelleknél. A vállalat állítása szerint ez jelenleg a világ legvékonyabb táblagépe, sőt, még az iPhone 6-nál is sokkal karcsúbb, amely 6,9 milliméter vastag.
 

A készülék lelke egy második generációs, 64 bit architektúrájú A8X processzor, melyet kifejezetten a készülékhez fejlesztettek. Korábban már lehetett hallani róla, hogy az új iPad továbbfejlesztett A8-as processzort kap – ez a típus dolgozik jelenleg az iPhone 6 és 6 Plus modellekben. Az AX8 40%-kal gyorsabb működést kínál a 2,5-szer jobb grafikai teljesítmény mellett. Emellett persze ott lapul az az iPhone-okban is helyett kapott M8-as társprocesszor is, amely pedig képes arra, hogy mérje a különféle mozgásokat és magasságokat, kalibrálja a szenzorokat.

 

A masina kijelzője is fejlődést mutat, ugyanis már egyálalán nincs levegő az érintőpanel és a kijelző között, az üveg pedig 56%-kal kevésbé tükröződik.

 

 

A készülék hátoldalán egy iSight kamera található, amely szintén jobb felbontású elődjénél, 8 megapixeles képeket lő. Akár 43 megapixeles képeket is készít panoráma módban. Time-lapse és slo-motion funkciót is kapott az eszköz, valamint Full HD videók rögzítésére is alkalmas. A lassított felvételek 120 képkocka/másodperc sebességgel készíthetők. Az új iPhone-okhoz képest ez némi lemaradást jelent, ahol ez az érték 240 fps.

 

A Burst Mode-dal is gazdagodtak a funkciók. Ez lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy azonnali, villámgyors képeket lőjenek, amikor nyomva tartják a kameragombot.

 

Az előlapi kamera megújult arcfelismerő funkció mellett f/2.2-es apertúrájának köszönhetően több fényt képes beereszteni, méghozzá 80%-kal. Ezen kívül selfie-k készítésére is alkalmas, valamint HDR videókat is rögzíthetünk vele.

 

Az új modellt Touch ID szenzorral is ellátták, amely talán a legjobban várt funkció volt mindközül. Egyelőre azonban csak arra lehet használni, hogy az Apple Store-ban vásároljunk vele tartalmakat, valamint az eszköz biztonságos lezárásánál és az alkalmazásokba, szolgáltatásokba való belépésnél hasznos. A Wifi is sokat fejlődött. Az Apple szerint 2,8-szoros sebességnövekedést kínál és 802.11ac támogatást.

 

Az iPad Air iOS 8.1-gyel a fedélzetén érkezik, és Apple Pay támogatással is rendelkezik, ám érdekes módon NFC chip nem található benne. Ehelyett a fizetésnél offline az alkalmazáson belüli vásárlási módot kell választani, csak online vásárlás esetén használható a megoldás. Az Apple Pay hivatalosan még csak az Egyesült Államokban érhető el hétfőtől.

Az iPad Air három színben vásárolható meg: szürke, ezüst és most először arany árnyalatban is kapható lesz. 499 dolláros (399 euró) kezdőáron érkezik, az előrendelés pedig ma, vagyis október 17-én kezdődik. A szállítást a leadott rendelések után, október 24-én kezdik meg. Ha valaki nem a 16 gigabájtos modellt szeretné megvásárolni, 64 és 128 gigás kiszerelést is vehet: előbbi ára 599, utóbbié pedig 699 dollár.

 

A Wifi+ LTE képes modellek ára már többet kóstál. Ugyanazzal a tárhely kapacitással rendelkező készülékek 629, 729, valamint 829 dollárba kerülnek.

 

iPad mini 3

 

A készülék a tavalyi minihez hasonlóan 7,9 hüvelykes, 1536 x 2048 pixel felbontású Retina megjelenítőt tudhat magáénak, ráadásul a gép vastagsága (7,9 milliméter) és súlya sem változott. A képalkotás frontján sem beszélhetünk fejlődésről: a tablet előlapján egy FaceTime HD, hátlapján pedig egy 5 megapixeles iSight kamera kapott helyet. A repertoárból kimaradt a 150 megabites LTE támogatás és a 802.11/ac WiFi modul is. Ezek hiánya minden bizonnyal annak köszönhető, hogy az Apple a processzort sem cserélte le, vagyis a jó öreg A7 pörög az iPad mini 3 motorházában.

 

Ami az újításokat illeti, a modell neve mellett talán a legfontosabb a home gombba integrált Touch ID ujjlenyomat-olvasó jelenléte és az iOS 8.1 rendszer részeként a fedélzetére kerülő Apple Pay támogatás. Említést érdemel még, hogy a táblagép – az iPad mini 2-től eltérően – arany színben is elérhető lesz, ugyanakkor nem készül belőle 32GB-os kiadás; kizárólag 16, 64 és 128 gigabájt tárhellyel vásárolhatjuk majd meg.

 

 

Az iPad mini 3 mától előrendelhető és jövő hét végén landol a piacon. A 16GB-os kiadás 400, a 64GB-os 500, a 128GB-os pedig 600 dollárba kerül majd (ezek a WiFi only modellek árai). Ha LTE sebességű mobilnetet is szeretnénk a géphez, akkor 130 dolláros felárral kell számolnunk.

 

A szürke, ezüst és arany színekben megjelenő masina első körben 29 országban jelenik meg, melyek a következők: Egyesült Államok, Ausztrália, Ausztria, Belgium, Bulgária, Kanada, Kína (csak WiFi only modellek), Cseh Köztársaság, Dánia, Finnország, Franciaország, Németország, Hong Kong, Izland, Írország, Olaszország, Japán, Liechtenstein, Luxemburg, Makaó (itt is csak WiFi only modellek), Hollandia, Új-Zéland, Norvégia, Lengyelország, Portugália, Románia, Szingapúr, Szlovákia, Spanyolország, Svédország, Svájc és Egyesült Királyság. Mint látható, kis hazánk kimaradt a sorból, hozzánk később érkezik meg az új mini.

 

Nyitókép: idownloadblog.com

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05