Jövőre érkeznek az Intel Skylake-S és a reteszeletlen Broadwell processzorok

Széll Zoltán, 2014. november 9. 10:39

A héten megrendezett „International Test Conference” rendezvényen az Intel egy asztali CPU kiadási tervet  mutatott be, melynek részletei lassan kiszivárognak. A prezentáció néhány oldalának fényképe is napvilágot látott.

A fényképén látható, hogy a Broadwell és Skylake processzorok asztali változata ugyanabban az időben érkezik. A tervek szerint a Broadwell CPU reteszeletlen változata és a Skylake „S” jelű változata 2015 második negyedévében lesz kapható.


Az új Broadwell CPU-t be lehet majd dugaszolni a jelenleg használt LGA 1150, 9-es sorozatú alaplapokba. A CPU teljesítménye csak kicsivel lesz magasabb, mint a Haswell alapú lapkáké, míg a GPU teljesítménye nagyobb mértékben emelkedik. A fejlettebb technológiának köszönhetően a Broadwell jobb hatásfokkal működik, mint elődje.

 


Az Intel az új processzort 14nm-es technológiával gyártja, melynek érdekessége, hogy a Broadwell órajele a korábbiaknál jóval nagyobb mértékben túlhajtható. A 14nm-es csomópont megengedi, a magasabb TDP-vel rendelkező asztali lapkák optimalizálását alacsonyabb energia-felvételhez. Az új jellemzőknek köszönhetően a Core i7 processzor sebessége, akár 4,5GHz fölé is növelhető.


A tervekben szintén jelzik, hogy a Haswell-E processzornak valószínűleg nem lesz utódja 2015 negyedik negyedévéig, melyet pedig bizonyára nagyon várnak a felhasználók. Az LGA 2011 platform mindig hosszabb élettartamú processzorokat kap, mint a többi. A dokumentumokban bemutatják a Braswell processzort is, amely a Bay Trail utódja lesz 2015 második negyedévében. A Braswell lapkák hőtermelése (TDP) jóval 10 watt alatt lesz, amely ultra kisméretű és kompakt eszközök bevezetését teszi lehetővé.
 

Azt, hogy mikor jelenik meg a piacon a reteszeletlen órajel-szorzót tartalmazó Skylake lapka, még nem lehet tudni, mivel a Skylake-K processzor hiányzik az Intel részletes terveiből. Talán azért jön később ez a processzor, mert több új megoldást tartalmaz. Az új processzorokról annyi már kiszivárgott, hogy az Intel több más egyéb Skylake asztali lapkát bocsát ki a reteszeletlen Skylake CPU-k bevezetése előtt. Az utóbbiak megjelenése a negyedik negyedévnél nem várható korábban. Ez a negyedév a tervekben még nincs feltüntetve.


www.wccftech.com
 

Kulcsszavak: processzor Intel

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09