Hazánkba érkezett az Epson Moverio BT-200 okosszemüvege

Az okosszemüveg sajtóbemutatójáról

Czipperer Dia, 2014. november 13. 17:19

A hazai sajtó képviselői is a kezükbe foghatták az Epson második generációs okosszemüvegét, a Moverio BT-200-at, mely jelentős fejlődést mutat elődjéhez képest. A binokuláris eszköz számos területen könnyítheti meg a munkafolyamatokat, és persze szórakozásra is kiválóan alkalmas.

Az idei CES-en, Las Vegasban mutatkozott be az Epson továbbfejlesztett okuláréja, most pedig hazánkban is debütált az eszköz. A hazai sajtóeseményen a szemüveghez fejlesztett új alkalmazások is bemutatkoztak.

 

A továbbfejlesztett utód

 

Az Epson 2011-ben mutatta be első okosszemüvegét, a Moverio BT-100-at, közel három év után pedig a továbbfejlesztett utód, a BT-200-as is megérkezett. Az Android alapokon (4.0.4) működő binokuláris eszköz mindössze 88 grammot nyom, és 60%-kal könnyebb elődjénél. A készülék üzemideje is nőtt, már akár 6 órát is bír egyetlen töltéssel.

 

 

Egy szemüveg lencséjén át

 

A Moverio BT-200 jelenleg az egyetlen binokuláris (vagyis kétlencsés), átlátszó okosszemüveg a piacon, amely az észlelt képet akár 320 inches qHD felbontással képes megjeleníteni. A transzparenciának köszönhetően pedig egyszerre látható a megjelenített kép és a körülöttünk lévő környezet.

 

A headsetbe és a vezérlőbe épített szenzorok segítségével pedig egy kiterjesztett valóság tárul a felhasználó szeme elé. A viselőjének a mozgása, valamint a kamera, giroszkóp, GPS, iránytű és gyorsulásmérő egyszerre dolgozik. A kétlencsés élmény pedig olyan, mintha egy szimulátorban lennénk, egy játék során például egészen egyedi élményt nyújt a felhasználónak. Akár 3D filmeket is nézhetünk rajta, melyet Dolby Digital hangzás támogat.

 

Az appok futtatása, a böngészés vagy filmnézés pedig rendkívül egyszerű. Az eszközhöz egy külön vezérlő is tartozik, mellyel bármit könnyen megnyithatunk. Ezt a rajta található multi-touch trackpad segítségével tehetjük meg. Ez olyan, mint egy touchpad, az ujjunkat mozgatva navigálhatunk az androidos felületen. A használata kicsit még furcsa volt számomra, nem mindig ment olyan gördülékenyen a navigáció. Biztos ez is megszokás kérdése, de szerintem finomhangolások még elkélnének.

 

Mindenesetre nagyon jó, hogy nem csak egy szemünkön keresztül láthatjuk a megjelenített tartalmakat, hanem a teljes látótérre képes kivetíteni valamilyen képet. Az érzékelt képméret pedig attól függ, éppen mekkora helyiségben tartózkodunk. Ha például távolabb helyezkedünk el a faltól vagy az objektumtól, amit nézünk, sokkal jobban érezzük, hogy kitölti a látómezőt, mintha közelebb állnánk hozzá. Az eszköz 23 fokos betekintési szöggel rendelkezik.

 

A Moverio és ami mögötte van

 

Bár sok hasznos, a mindennapi életet tekintve is izgalmas lehetőségeket tartogat az Epson szemüvege, mégsem ez a szegmens az, ahol valójában hasznát vehetjük. A magyar alkalmazásfejlesztők által bemutatott megoldások is ezt támasztották alá. Láthattunk például rendszámfelismerő vagy repülőgép azonosító megoldást, illetve a logisztika területén is készült már hozzá app, hiszen a kamera segítségével nagyon könnyű például QR-kódot beolvasni.

 

Ám az orvostudomány, az oktatás is profitálhat belőle, vagy akár az idegenforgalom területén is hasznosnak bizonyulhat, például egy múzeumi tárlaton akár egy idegenvezetőt is gond nélkül pótolhat.

 

Csatlakozás

 

Az eszköz a különféle intelligens kütyükhöz Wifin, Bluetooth-on, Miracaston keresztül kapcsolódik, így akár internetezni is lehet vele, illetve különféle fájlok fogadására is alkalmas. Például videófájlok esetén a feliratokat is szinkronizálja az adott eszközről.

 

Különféle applikációk is elérhetők a szemüveghez, melyeket a Moverio Apps Marketről lehet letölteni. A belső memóriája 8 giga, amely 32 gigáig turbózható microSD-vel, így akár több appot is telepíthetünk rá, illetve több film is gond nélkül elfér rajta.

 

Elérhetőség

 

A Moverio BT-200 szemüveg ajánlott kiskereskedelmi ára bruttó 229 900 forint, kizárólagos magyarországi forgalmazója pedig a Mekka Interaktív Kft.

 

 

Specifikációk:

 

Az egyetlen binokuláris, átlátszó okosszemüveg a piacon – tökéletes a virtuális valóság lehetőségeinek kiaknázására

Észlelt kép akár 320 inches qHD felbontásban

Wi-Fi, Bluetooth 3.0, USB OTG és Miracast kapcsolat

Beépített szenzorok: kamera, giroszkóp, GPS, gyorsulásmérő, iránytű és mikrofon

1.2GHz-es kétmagos processzor és 1GB RAM

8GB belső memória, SD kártyával 32GB-ig bővíthető

Akkumulátor 6 órás élettartammal

Android 4.0.4 operációs rendszer

Dolby Digital Plus biztosítja a moziszerű hangzást a felhasználóknak

Kompakt és könnyű dizájn

3D tartalmak megtekintése

 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05