30 ezer dollárt érnek a kukázott videójátékok

MTI Sajtóadatbank, 2014. november 18. 10:20

Mintegy kilencmillió forintért keltek el az eBay-en az Atari cég harminc évvel ezelőtt szemétre vetett videojátékai.

A játékokat az új-mexikói Alamogordo szeméttelepéről bányászták ki. A helyi illetékesek korábban bejelentették, hogy az idén áprilisban megtalált mintegy 1300 Atari-videojáték közül nyolcszázat fognak értékesíteni. A múlt héten zárult internetes aukción az első körben árverésre bocsátott 100 videojátékra licitálhattak az érdeklődők. Az árverés 37 ezer dolláros bevételt hozott.

A legmagasabb leütési árat a Steven Spielberg nagy sikerű E.T. - A földönkívüli című filmje nyomán készült és a "világ egyik legrosszabb videojátékának" tartott E.T. The Extraterrestrial című játékért fizette egy licitáló. Az eredeti csomagolásban lévő példány 1537 dollárt ért a kanadai vásárlónak.

Joe Lewandowski, a játékok felkutatását dokumentáló filmes produkciók tanácsadója elmondta, hogy november elején egy római múzeumban kiállítás nyílt a játékok "feltárásáról", és a tárlaton még a szeméttelepről származó hulladékok is helyet kaptak. "Folyamatosan kapok üzeneteket a világ minden tájáról, hogy van-e még eladó játék" - árulta el Lewandowski egy alamogordói napilapnak.

Az Atari 1982 karácsonyán dobta piacra az Atari 2600 konzolra szánt E.T.-videojátékot, amely az elsők közé tartozott a filmekből született videojátékok közül. A vásárlók azonban tömegével küldték vissza a cégnek, és a játék rémes kritikákat kapott. Sokan úgy vélték, nagy szerepe volt abban, hogy a nyolcvanas években összeomlott a videojáték-piac.

 



Az Atari sohasem erősítette meg, hogy szemétre dobta a játékot, és az újságírókat annak idején nem engedték a helyszínre, amikor az Atari kamionjai megérkeztek a cég El Pasó-i telephelyéről, Texasból. A játékok Új-Mexikóba szállításáról és eltüntetéséről viszont akkoriban a The New York Times is beszámolt.

Az állami és helyi illetékesekkel folytatott több hónapnyi egyeztetés után a filmesek idén április 26-án Atari-konzolokat és több mint 1300 játékot hoztak a felszínre a lebetonozott szemétlerakó alól a több mint 50 ezer dollár költségű munkálatok során. Az E.T. The Extraterrestrial mellett a Centipedes, a Warlords és az Asteroids című játék példányai is előkerültek. Az E.T.-videojáték történetéről és az ásatásról szóló dokumentumfilm, amelyet a LightBox Entertainment és a Fuel Entertainment jegyez, csütörtökön jelenik meg.

A kiásott kazetták Alamogordo tulajdonát képezik, mert azokat a város területén találták. Az eladásukból befolyó összeg a városhoz és a Tularosa Basin Historical Societyhez kerül. Az eladásra szánt további kazettákat a következő néhány hétben bocsátják árverésre az eBayen.

Kulcsszavak: játék

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A múlt feltárása, a jövő segítségével!

Kevés izgalmasabb terület létezik a régészetnél. Vajon mi rejtőzik a régi idők, épületek falai mögött? Felfedezések, meglepetések sokasága, amire nem igazán lehet felkészülni. Egy ilyen terepmunkát azonban nem lehet csak úgy, ásóval elvégezni, és még Indiana Jonesnak is óriási segítség egy-egy digitális, innovatív, 21. századi eszköz!

2024. április 15. 18:46

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09