A világ legnagyobb teljesítményű 2 CPU-s szervere az SC14 konferencián

Széll Zoltán, 2014. november 24. 08:31

A héten megrendezett Supercomputing 2014 (SC14) konferencián (New Orleans, Louisiana) a Lenovo bejelentett egy új kezdeményezést, amely nagy lépés előre a nagy teljesítményű számítógépek (high-performance computing = HPC) területén. A vállalat az új megoldásokat be is mutatta egy teljesen új konstrukción. Az új szerver, jelenleg a világ legnagyobb teljesítményű két csatlakozóaljzatos rendszere.

A Lenovo bemutatta új, két csatlakozóaljzatos szerverét. A sok újítást tartalmazó rendszert a Lenovo HPC Innovációs Központjában (Stuttgart, Németország) fejlesztették. Ez az új központ, kutatásokat és fejlesztéseket végez a Lenovo részére. Az új kétprocesszoros szerverben a legfejlettebb technológiákat használták és többek között olyan partnerek támogatásával, mint az Intel és a Mellanox sikerült a Lenovonak egy csúcsteljesítményű rendszert kifejlesztenie. A szerver Intel Xeon E5 2600 v3 CPU-t + Xeon Phi társprocesszort használ, melyeket a Mellanox EDR 100Gb/s InfiniBand kapcsolóművel kombinálták.

 

A világ legnagyobb teljesítményű két csatlakozóaljzatos szervere az Intel Xeon E5 2698A v3 processzorán alapul. A Lenovo és az Intel együtt működtek az Intel Xeon E5-2698A v3 CPU optimalizálásában a HPC munkaterhelésekhez és csak speciális (különleges) tervezésű szerverekben ((pl.: Lenovo NeXtScale System) WCT (Water Cool Tecnology = vízhűtéses technológia) technológiával)) kapható. Az Intel E5-2698A v3 processzor installálása a NeXtScale szerverben WCT technológiával, a világ legnagyobb teljesítményű két csatlakozóaljzatos szerverplatformját kínálja. Az új szerver áttöri az egy csomópont / 1 TFLOPS határt (1,083 TFLOPS) gyorsítók használata nélkül. A különleges processzor 16 magot tartalmaz, melyek maximum 3,2GHz-es (turbófrekvenciával) órajellel futnak.

 

A rekordteljesítmény, a NeXtScale rendszer WCT technológiával, a felhasználók számára lehetővé teszi olyan zöld adatközpont építését, amely az energiahatékonyság és a teljesítmény végső kombinációja. Az új adatközpont alacsony költséggel építhető. A saját fejlesztésű, nagy hatékonyságú vízhűtés lehetővé teszi a processzorok és egyéb komponensek által termelt hő gyors ls egyszerű elvezetését elevezetését. A NeXtScale WCT technológiával képes csökkenteni a processzorszintű energiaigényt mintegy 6%-kal, míg adatközpont szinten több mint 40 százalékkal és a legtöbb installációban költséges hidegvizes rendszer igénye nélkül képes futni.          

 

A Lenovo az SC14 konferencia mellékleteként megrendezett számítógép kiállításon „peta cube” (peta kocka) címmel egy, a jövőt idéző „petaflop” bemutatót tartott. A vállalat bemutatta, hogy egy, 1 petaflops teljesítményű rendszer a kezdeti időkben kb. 600 m2 területet foglalt el, 296 rack szekrényből állt, míg súlya 270 tonna volt. A jövő évben bevezetésre kerülő petaflops teljesítményű rendszer két 42U (185 cm) magas standard rack szekrényt tartalmaz, melyek helyfoglalása egyenként 1,3 m x 1,3 m.

 

A különleges NeXtScale rendszer WCT technológiával és az Intel Knight Landing technológiával óriási számítási teljesítményt szállít mindössze két rack szekrény által elfoglalt helyen. Az új rendszer lehetővé teszi, hogy a Lenovo támogassa a petaflop számítási kapacitást a „főfolyam” klienseknél, illetve az adatközpontokban.

 

Forrás: lenovo.com; Kép: twitter.com

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50