Akár egy óra alatt megszerethető a programozás

forrás: Prím Online, 2014. december 11. 17:11

A Kódolás Órája nemzetközi mozgalom szervezői arra hívják fel a szülőket, cégeket, oktatási intézményeket és gyakorlatilag minden embert 4 és 104 éves kor között, hogy december 8 és 12. között szánjon egy órát a programozásra. A mozgalom egyik fő támogatója, a Microsoft idén először szervez programot a kódolni vágyó diákoknak: játékos programozásra várja őket december 12-én Harcsa Veronika énekesnővel, volt informatikussal.

Vidám, játékos hangulatú programozásra hívja a Microsoft Magyarország és a Technológiai Oktatásért Alapítvány a gyerekeket december 12-én, 14 órakor a Microsoft budapesti irodájába (Graphisoft Park). Az eseményen két órát szánnak az informatikai szakemberek a kódolás alapjainak megismertetésére. A résztvevők találkozhatnak a híres magyar énekessel, Harcsa Veronikával is, aki korábban informatika szakon tanult a Budapesti Műszaki Egyetemen.

 



A rendezvényre a Kódolás Órája elnevezésű nemzetközi kezdeményezés keretében kerül sor, amelynek célja, hogy korra és nemre való tekintet nélkül népszerűsítse a kódolást. A nemzetközi mozgalom tavaly indult el az Egyesült Államokban – többek között Barack Obama, az Amerikai Egyesült Államok elnökének támogatásával – és a világ 180 országban több tíz millió embert, főként fiatalokat szólít meg. A szervezők minden évben arra hívják fel a szülőket és oktatási intézményeket, hogy ezen a héten szánjanak legalább egy órát a programozás alapjainak megismerésére és megismertetésére. A Kódolás Órája eseménysorozat az idén december 8-tól 12-ig tart. A kezdeményezéshez csatlakozók a mozgalom honlapjáról (hourofcode.com/hu#) tölthetnek le szórakoztató és hasznos, több mint 30 nyelven rendelkezésre álló oktatási anyagokat, amivel akár otthon is el tudnak mélyülni a kódolás rejtelmeibe.

A kezdeményezők szerint nincs szükség számítástechnikai előképzettségre ahhoz, hogy valaki elkezdjen programozni. Aki megtanul alapszinten programozni, a számítástechnikát a kreativitása kibontakoztatására is felhasználhatja, miközben fejlődik a problémamegoldó készsége. A mozgalom alapgondolata szerint mindenkinek biztosítani kell a lehetőséget, hogy a programozás alapjaival megismerkedhessen, és az így megszerzett tudás támogassa a továbbtanulását és az elhelyezkedését.

A Microsoft a mozgalmat annak indulása óta támogatja a YouthSpark elnevezésű globális oktatási programja keretében. „Azért álltunk a kezdeményezés mögé, mert hiszünk abban, hogy minden fiatal számára biztosítani kell azokat a számítástechnikai és informatikai ismereteket, eszközöket, ami hozzásegíti őket a folyamatos fejlődéshez. A Microsoft a YouthSpark kezdeményezésével segíti a fiatalokat, hogy több, mint 50 ingyenes programon keresztül sajátítsák el a digitális írástudás alapjait egészen a haladó informatikai ismeretekig.” – mondta Grósz Judit, a Microsoft Magyarország Fejlesztési és platform üzletág vezetője.

A Microsoft kifejezetten a fiatalok oktatására fejlesztett ki számos alkalmazást (többek között a Kodu Game Lab, a Small Basic, a TouchDevelop) és indított több mint 50 saját programot (pl. Imagine Cup, Digi Girlz). A szervezők és a Microsoft azt szeretné, ha a digitális írástudás mindenki számára elérhető alapkészség lenne. Szerintük az iparági szereplőknek és a kormányoknak azért érdemes támogatniuk ezeket a kezdeményezéseket, mert ezzel segíthetik a fiatalokat, hogy versenyképes tudással és ismeretekkel induljanak neki a 21. század munkaerőpiaci igényeinek. A korszerű tudással felvértezett emberek az innováción keresztül hozzájárulnak országuk versenyképességének növeléséhet, és akár társadalmi és gazdasági problémák megoldásához is.

 

A YouthSpark program


A Microsoft YouthSpark program célja, hogy a fiatalokat segítse a számítástechnika és informatika világában, annak érdekében, hogy ne csak felhasználói legyenek a különböző IT megoldásoknak, hanem segítségével valami újat is alkothassanak. Ezt a célkitűzést több mint 50 saját programmal (TouchDevelop, Imagine Cup, Digi Girlz stb.), valamint számos nonprofit együttműködő partnerrel, a többek között a Code.orggal éri el.

A Code.org és a„Kódolás órája”  kezdeményezés fő támogatójaként a Microsoft azon dolgozik, hogy minél több fiatallal ismertesse meg a kódolást és a benne rejlő határtalan lehetőségeket.

 

Kulcsszavak: Microsoft programozás

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50