Megszűnik a Google News a spanyoloknál

MTI Sajtóadatbank, 2014. december 13. 17:12

Jövő héten beszünteti hírszolgáltatását, a Google News-t Spanyolországban a Google, mivel egy törvénymódosítás miatt a jövő évtől fizetniük kellene a közzétett cikkek után - közölte a társaság San Franciscóban.

Richard Gingras, a Google News ügyvezetője a cég blogoldalán azt írta, hogy nagyon sajnálják, amiért meg kell szüntetniük a spanyolországi kiadásukat. Ugyanakkor lehetetlennek nevezte, hogy minden egyes publikáció után fizessenek, mivel azok közlése nem termel nyereséget a vállalatnak és a Google News-on nem jelenik meg reklám.

Az olvasók a Google News-on ingyen férhetnek hozzá akár a világ legnagyobb lapjainak, akár a legkisebb helyi újságoknak az ingyenes tartalmaihoz, a sajtótermékek pedig maguk dönthetik el, hogy szeretnék-e, ha feltűnnének a cikkeik ezen az online felületen. "Elkötelezettek vagyunk abban, hogy munkánkkal továbbra is segítsük a kiadókat, növelve az online közönségüket és ezáltal a bevételeiket is" - hangsúlyozta a szakember.

A Google Newsnak hetven nemzetközi kiadása van világszerte és jelenleg harmincöt nyelven érhető el.

Spanyolországban januártól lép életbe a szellemi tulajdon védelméről szóló törvény módosítása, amelynek értelmében az internetes keresőprogramokat működtető szolgáltatóknak jogdíjat kell fizetniük azoknak a kiadóknak és szerzőknek, amelyeknek, illetve akiknek a szövegeiből tartalmakat vesznek át.

A jogszabály-változtatást, amelyet főként a kiadóvállalatok szorgalmaztak, csak Mariano Rajoy miniszterelnök konzervatív Néppártja szavazatainak köszönhetően sikerült a parlamentben keresztülvinni. A baloldali pártok szóvivői és a kulturális élet képviselői bírálták a Spanyolországban "Google-adónak" nevezett új szabályozást, amely szerintük korlátozza a sajtószabadságot, és csupán a nagy távközlési vállalatoknak kedvez.

 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50