ARD/ZDF-tanulmány: az internet még túl bonyolult

FeriMesz, 2000. szeptember 15. 22:41
A magas költségek és a kevés ismeret még mindig sok potenciális internetfelhasználót tart távol a hálóra való kapcsolódástól. Az ún. offliner-ek háromnegyede mondja, hogy az internet jobban érdekelné őket, ha a számítógépek az összes kiegészítővel együtt olcsóbbak lennének.
Ez derül ki az ARD/ZDF 2000-es offline-tanulmányából, amelyet az ARD/ZDF médiatanácsa megbízásából indítottak. Az internettől ódzkodók 60 százalékának az a meggyőződése, hogy a komplikált hozzáférési lehetőségek leegyszerűsítése és a barátságosabb kezelhetőség - a rádióhoz és a TV-hez hasonló körülmények - a feltételei az internet szélesebb társadalmi elterjedésének. Emellett a 14 éven felüli német lakosság 71,4 százaléka nem használja az internetet sem munkahelyen, sem otthon. 1999-ben ez 82,3 százalékot ért el. A következő évre vonatkozó előrejelzés szerint az offlinerek száma 60 százalék alá süllyedhet - a felmérés megkérdezettjeinek 24 százaléka ugyanis a jövőben "biztosan" vagy "valószínűleg" kezdeményez privát internetkapcsolatot.

A megkérdezett offlinerek véleménye szerint alapvetően az "érdekes információk elérése", "a háló izgalmas világának megismerése", "a kommunikáció új formáinak megismerése" az ok arra, hogy a jövőben ők is "onlinerekké" váljanak. Érdekes megfigyelés, hogy a hálót nem használók nagy része is azon a véleményen van, hogy az internet a jövő médiuma. Az offlinerek 71 százaléka véli úgy, hogy az internet éppolyan jelentős helyet foglal majd el, mint jelenleg a tévé, a rádió vagy a nyomtatás.

Az offlinerek sem mind teljesen kezdők: több mint háromnegyedük használta már az internetet korábban, ill. van elképzelésük róla. Nyitottak a téma felé, ám különbözően vélekednek a világháló konkrét hasznáról. Nagyrészük számára elegendőek a klasszikus média által nyújtott információs és szórakoztató lehetőségek - sokan nem látják úgy, hogy az internetnek valódi haszna lenne.

Kulcsszavak: tanulmány trend

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09