Csőkulcsot nyomtattak az űrállomáson

forrás: Prím Online, 2014. december 28. 09:33

A Nemzetközi Űrállomás asztronautái háromdimenziós nyomtatójukkal csőkulcsot állítottak elő e-mailben kapott instrukciók alapján.

Ez az első alkalom, hogy hardvert „e-mailben” küldtek fel az űrbe. A NASA Barry Wilmore, az ISS jelenlegi parancsnoka kérését teljesítette ezzel, akinek racsnis csőkulcsra volt szüksége.

Korábban, ha az űrhajósoknak különleges eszközre volt szükségük, hónapokat kellett várniuk, mire a rendszeres teherszállító missziókkal fel tudták nekik küldeni.

Mike Chen, a nyomtatót kifejlesztő Made In Space cége vezetője elmondta, amint meghallották, hogy a parancsnoknak ilyen kulcsra lenne szüksége, megtervezték CAD-ban, majd felküldték neki az instrukciókat.

 



Wilmore november 17-én installálta a nyomtatót a komplexumon. November 25-én pedig kinyomtatta az első tárgyakat, tartalék alkatrészt a készülékhez.

A NASA szerint a nyomtatás elősegíti, hogy az asztronauták a jövőbeli hosszabb űrmissziók során magabiztosabbá válhassanak.

A kinyomtatott csőkulcs az első tárgy, amelyet a Földön terveztek meg és digitálisan küldtek fel az űrkomplexumra. Chen szerint egyben az első kísérlet végét is jelzi, ennek során 21 nyomatot készítenek, amelyek együttesen az első, űrben gyártott eszközöket és tárgyakat adják ki. Eme 21 tárgyat még a 3D-nyomtató szeptemberi felküldése előtt megtervezték.

Forrás: BBC / hirado.hu / fotó: NASA

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05