A felhő alapú szolgáltatások és a felhasználóbarát irányítási megoldások dominálnak idén

forrás: Prím Online, 2015. január 5. 09:03

A nemzetközi biztonságtechnikai piac évről évre közel 7%-os növekedést mutat. A hazai biztonságtechnikai szakterület 2015-ben a távvezérléses, mobil rendszerek térhódításáról szólhat. Fontossá válik az NFC-technológiában és a biometrikus azonosításban rejlő lehetőségek kihasználása, illetve megerősödnek a rádiós és IP-alapú biztonságtechnikai megoldások.

A biztonságtechnikai iparág a kedvezőtlen gazdasági folyamatok dacára is folyamatos növekedést mutat, évente közel 7 százalékos növekedésről számolnak be a nemzetközi piackutatók. Éppen ezért az egyik legnagyobb innovációs erővel rendelkező szakterületként tartják számon világszerte, ahol évről évre frissülő informatikai és műszaki trendekről lehet beszámolni.

 

Filkorn József biztonságtechnikai szakértő szerint a biztonságtechnológia kapcsán beszélhetünk általános tendenciákról, az épületüzemeltetés, a vagyonvédelem, a beléptetés és a munkaidőnyilvántartás szakterületén azonban más-más trendek válnak húzóerővé.

 

A nemzetközi piaci szereplők egyetértenek abban, hogy a biztonsági termékek gyártói egyre inkább szolgáltatásként tekintenek a rendszerekre, melyekkel hosszú távon csökkentik a végfelhasználók működési költségeit – ezekkel a szolgáltatáscsomagokkal a vásárlókat is könnyebb meggyőzniük arról, hogy ne egyszerű kiadásként, hanem beruházásként tekintsenek az együttműködésre.

 

Felhő alapú szolgáltatások, biometrikus és mobilmegoldások az adatkezelésben

 

A felhő alapú megoldások elterjedésével megrendelői oldalon is nő az igény a szolgáltatásként, helyszíntől függetlenül működő rendszerekre. A trendek az integrált rendszerek és a hordozhatóság felé mutatnak.

 

Az adatvédelem területén megindul az azonosítórendszerek nagybiztonságúra cserélése, mivel a korábbi rendszerek nem felelnek meg a biztonsági auditokon támasztott követelményeknek. Az adatkezelés komoly kihívást jelent majd a biometrikus azonosítás kapcsán is: a hagyományos ujjnyomatos megoldások mellett terjed a retinás, vénaszkenneres, arcfelismerő azonosítás. Így megoldandó feladattá válik a biometrikus adatok azonosítón való tárolása is, mely segítené a rendszerek közötti átjárást. A Master Card egy ujjlenyomatos azonosításra alkalmas, PIN-kód nélkül használható bankkártya piacra dobását jelentette be 2014 őszén, emellett a többi hordozható biometrikus olvasó száma is ugrásszerűen nőhet: a Goode Intelligence kutatói portál jóslata szerint az évtized végére kb. 600 millió felhasználó vásárol majd mobil biometrikus olvasóberendezéseket.

 

2015-ben ugyanígy tovább nő majd a mobileszközökön futtatható biztonságtechnikai alkalmazások száma. A Cysco Systems előrejelzése szerint 2020-ban közel 50 milliárd eszköz kapcsolódik majd az internetre, míg a Morgan Stanley ezt a jövőbeli számot 75 milliárdra becsüli - az informatikai cégek fejlesztései tehát erre a folyamatosan bővülő hálózatra építenek.

 

Felhasználóbarát kezelőfelületek, kényelmes online adatátvitel

 

A felhő alapú rendszerek másik nagy előnye, hogy egyszerre hatnak a hardverszintű és a szoftveres megoldásokra. A programok futtatásához egyrészt nincs szükség telepítésre vagy speciális helyszínre, másrészt a webes felületek egyre inkább felhasználóbaráttá válnak: a korábbi, bonyolult kezelési felületeket az internetes böngészőkből ismerős, UI-szempontból kézenfekvő megoldások váltják ki.

 

Áttörést jelenthet még az IP, a rádiós és a GPRS-alapú felügyeleti rendszerekre való átállás. A szekrényzárak, ajtók rádiós irányításával az online összeköttetésnél gazdaságosabban, helyszíni programozás nélkül működtethetőek a zárrendszerek, és további távmenedzselési szolgáltatások bevezetésére nyílik lehetőség.

 

Az épületvédelmi fejlesztések fekete lova: a videóanalitika

 

 

Az épületvédelem kapcsán a kamerarendszerek optikájának ugrásszerű fejlődése, szoftveroldalon pedig az egyre nagyobb felbontás segíti a hatékony videóanalitikát. A cégek törekednek arra, hogy olyan integrált rendszerük legyen, melyben a kamerák automatikus távvezérléssel működnek. Ezzel párhuzamosan, az integrált rendszerek terjedésének köszönhetően, csökken majd az élőerő alkalmazása a biztonsági szektorban. Filkorn József szerint a központi ellenőrzés és adattárolás a több telephellyel rendelkező cégeknek komoly megtakarítást jelenthet.

 

NFC technológia 

 

A SEAWING, az integrált biztonságtechnikai megoldások hazai piacvezető cége szerint a beléptetés és ellenőrzés területén 2015-ben jelentős előrelépés lehet az NFC mobiltelefonos technológia elterjedése, mely sok kaput nyithat meg az integrált szolgáltatások sorában, legyen szó munkaidőnyilvántartásról vagy online jegyértékesítésről.

 

A cég házon belüli fejlesztésekkel és gyártással követi a nemzetközi trendeket, így egyre inkább a szolgáltatásként, helyszíntől függetlenül futó rendszerekre fókuszálnak.

 

„Idén elkezdtük az RFID-olvasására képes eszközök fejlesztését Android és WinEm (Windows Embedded Systems) alapokon. Saját fejlesztésű, integrált rendszerünkben, a SIS-ben az arénáknak szánt modulunk mellé tudunk olyan készüléket biztosítani, mely mobil megoldásként végzi a vonalkódos beléptetést. Az is megfigyelhető, hogy a fix belépési pontok mellett - főleg a rendezvényközpontokban -  nő az igény a hordozható, wifin keresztül kommunikáló beléptetőkapukra” - emeli ki a fejlesztési igazgató. „A 2014. évben több mint egymilliárd forint értékben értékesítettünk integrált beléptetőrendszereket kis-és középvállalatok, üzemek, irodaházak, wellnessközpontok, arénák számára. Úgy látjuk, hogy évről-évre nő a teljeskörű, költséghatékony biztonságtechnikai rendszer értékesítése, mely lefedi a beléptetést, a munkaidő-nyilvántartást, az ellenőrzést és az épületvédelmet.”

 

Trend ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A MITTE az ügynökségi partnere a világ első tokenizált naperőmű projektjének

A MITTE felel a globális zöld energia vállalat, a Sunmoney Solar Group almárkájának branding és social feladataiért, illetve a Sunmoney 360 app design feladataiért.

2024. április 19. 16:59

Új szintet léphet az MI-forradalom az adatközpontokban

Együttműködési megállapodást kötött a Schneider Electric és az NVIDIA, a két cég összefogásának köszönhetően megnyílik az út a mesterséges intelligencia (MI) alkalmazásokat még jobban támogató, ugyanakkor energiahatékonyan működő adatközpontok kialakítása előtt. A megállapodás részeként a Schneider Electric leányvállalata, az AVEVA digitális iker platformját összekapcsolják az NVIDIA Omniverse megoldásával, egységes környezetet biztosítva a virtuális szimulációhoz és az együttműködéshez.

2024. április 19. 13:24

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09