CES 2015 negyedik nap

Az Apple vonzásában – autó sofőrrel annyira snassz – hidrogén mint üzemanyag – a zene nirvánája

Horváth László–Márai Judit, 2015. január 12. 09:51

Amikor a CES különböző évi termését hasonlítjuk össze, az állandó robusztus növekedés tűnik fel a legjobban. Ami nagyon új a közönség szempontjából, az az utolsó nap ereje: tömegek érkeztek az utolsó napra is. Hihetetlen mennyiségű látogató rohan keresztül az óriási csarnokokon, több tucat focipálya nagyságú területen. Kódorognak, megittasulva az óriási érzéki túlstimulálástól, a zajtól, ezrek közelségétől, a kultúrák összefolyásától.

Mintha egy álomvilágba költözött volna egy hétre a résztvevő. Aki pedig úgy érzi, hogy lemarad az újdonságokról, az gyorsan felpattan a legutolsó repülőre, hogy meg egy partit elkapjon, egy utolsó demót megnézzen, avagy éppen a Marvel 3D printing super hero figurájára feltehesse a fejét, és elmondhassa, hogy ő is eljött és látta, érezte ezt a hangulatot.  Innentől hivatalosan is zarándoklat a CES, hiszen fél napra idejönni fél napos repülőút után, az még akkor sem nagyon jó időbefektetés, ha a hétvégére a városban ragad kaszinózni, vagy éppen a Grand Canyont, a Hoover Damet vagy a Death Valleyt megnézni és normális turistaként viselkedni.

 

Azok, akik úgy érzik, hogy mindig máshol jár az eszük, lélekben éppen máshol járnak, mint ahol éppen fizikailag találhatók, azok a paradicsomba jutottak, mert fizikailag szinte lehetetlen akár a felszínt is megkarcolni minden egyes booth-nal,  még ha valaki nyitástól zárásig járja a környéket.

 

Az Apple spirituális jelenléte: Apple HomeKit 

 

A világ legnagyobb (és ennek ellenére kultuszként szeretett) cége hagyományosan csak a saját eseményeire koncentrál, a saját fejlesztőit szeretve és támogatva. Virtuálisan viszont nem múlik el egy perc sem, akármelyik területen is sétálunk, hogy ne hasonlítatnának egy terméket az Apple arany sztenderdjéhez – avagy éppen próbáljanak versenyezni vele, vagy éppen büszkén említve, hogy ők kizárólag Apple termékekre fókuszálnak, mert ők garantálják azt a minőséget. Ilyen például az Acme (San Francisco), aki nagyon praktikus funkcionalitással ellátott iPad, iPhone tartozékokat emelt a tökélyre.  Igazi öröm látni, hogy milyen sokféle szögből, különféle kéztartást és olvasó-gépelő felhasználást tesz lehetővé az elegáns szépségű iPhone- és iPad tartója a cégnek.  

 

Nekem egy utolsó átfutás jutott az intelligens otthon területére is, ahol az Apple HomeKit rendszert várják (a smartwatch területhez hasonlóan, ahol mindenki óriási izgalommal varja az Apple Watch megjelenését – ha jól emlékszem, az amerikai nép 7%-a akarja megvenni az első generációt, az első nap...). 

 

Lakó computerek 

 

Ahogy az autók komputerekké váltak, négy kerékkel ellátva, Szilikon völgynek köszönhetően, úgy a ház sem marad sokáig a középkori modellt követő kő es tégla (bocsánat, errefele Észak-Amerikában nem volt középkor, megúszta a földrész annak minden örömét – így a házak is könnyűszerkezetesek lettek, miért ne?). A digitális házat lehet meghatározni úgyis mint lakó-computert, amit a szenzorok ideális vezérléssel állítanak be – észrevétlenül, mint ahogy az iPhone sok-sok funkciója a használó figyelmét nem terhelve zajlik a háttérben. 

 

Ezt a stílust, felhasználó barátságot várják el a nagy érdeklődésre számot tartó, és az iparban beharangozott Apple HomeKit rendszertől. Ahogy az iPhone lesz az autó agya, es Siri / Google fogja a gyerekeinket elvinni a nagyszülőkhöz (jogsi nem szükséges már, ha hatéves vagy annál fiatalabb a kölyök), ugyanígy a Siri / Google állítja majd be a házat a háttérben úgy, ahogy neked tetszik.

 

Mi az Apple HomeKit?  Egy iOS megoldás arra, hogy az összes otthoni felszerelés (a kávéfőzőtől a garázsnyitóig) beszéljen egymással és szinkronban működjön. Mert az igazi automatizálás nem arról szól, hogy a használó beállítja, hanem arról, hogy automatikusan találja ki a rendszer az igényeket – és szállítja a szolgáltatást. Az úttörők a területen az iDevice és az iHome, akik meggyőző standokkal mutatták be, hogy készülődnek az Apple Eco-System beindulására az "okos ház"-iparban. Bárhonnan a cloud segítségével bármi programozható lesz és nem kell hozzá ezer távirányító, Siri majd elintézi a telefonból. 

 

Miért teszik ezt?  Mert előre gondolkodnak. A felhasználó igényeit nemcsak kiszolgáló, de előre látó sok diktáló platform pillanatok alatt első lesz a területen – már ami a high-end, high-quality, amerikai okos házat illeti. Ezt hívják stratégiai tervezésnek, mert valakik írják majd a programokat erre, és aki előbb foglalja el a piacot, annak nagyobb esélye lesz nagyobb részesedésre.

 

A gondtalan utazás álma avagy a CES lett az autósok fővására is

 

Tavaly az Audi vezére arról beszélt, hogy milyen régi álma az autósoknak az eljutás az úti céljukra anélkül, hogy vezetniük kellene. Ez korábban csak a leggazdagabbaknak jutott osztályrészéül, sofőr formájában. Mára ez valóság lett: mindegyik autógyár "aki számít" dolgozik az önjáró autó programon. Alig várják a geekek ennek megjelenését, hiszen nem kell majd attól felni, hogy belerohansz egy autóba üzenetírás közben.

 

Ami ugyanígy lélegzetelállító újítás, az a Toyota hidrogénnel működő tápegysége. Húsz éves fejlesztés után mutatták be, gyönyörű, alig várom a tömeggyártást – ez egy game changer lehet az iparban. Ne felejtsük el, hogy a hybridet is a Toyota hozta be, arról nem is beszélve, hogy az általuk gyártott autók 80%-a még az utakon található. nem a rozsdatemetőben. 

 

Zene mint érzéki élmény

 

Végül pedig elengedtem magam a technológia Stradivarijai között: ezzel fejezem be az érzékeket túlterhelő és túl hangos, fényes és villogó CES-t – az audiofilek szekciójával, a Venetian szállóban. Ahogy már megszokott módon, a mesterek hozták a formájukat és elképesztő minőséget produkáltak. Az intim, szálloda suite-ekben zajló bemutatók az óriáscsarnokok és gigászi sátrakhoz képest nyugodt, kellemes környezetet nyújtanak a révedező arcú élvezkedőknek, a fülükre érzékeny szuper-geek társaságnak. Kedvenceim a régivágású, kézműves mesterek közül a Gary Leonard Kuh Seattle-i mester munkái, a Genesis Advanced Technologies családbarát, a hangminőséget a dobozokat eltakarva sem kompromittáló technológiája, a svéd Sonawall kicsi de erős hangszóró rendszere, a primaluna-usa.com-on látható. Ez a cég ötvözi a régi, legjobb akusztikájú csöves rádiót a legmodernebb digitális technikákkal és fémes, ipari designnal. 

 

Az utolsó nap utolsó pillanatait szeretnem a bátor, önbizalommal megáldott magyar csapatoknak szentelni, akik részt vettek és megmérettek a CES-en.  Már olvashattatok a TEP cégről, akik a tamagotchi motívumot emelték funkcionális szintre, kényszerítve a lefogyni- illetve megerősödni vágyókat arra, hogy rendszeresen edzenek azért, hogy a virtuális állatkák életben maradjanak.  Babarczi Katica mindig vonzotta az érdeklődőket a lufi-zsiráfot sétáltatva, és a közönségnek nagyon tetszett az ötlet. Ugyanígy a Leopoly veteránja, Simo Gyuri is megállás nélkül magyarázta egy héten keresztül a roppant népszerű standjukon a 3D kreativitás sokféle felhasználhatóságát.

 

Reméljük, jövőre nemcsak velük és szépen növekedő üzleteikkel lesz szerencsénk találkozni, hanem egy nagyobb csapattal is – hátha sikerül három csapatot összeszedni Magyarországnak végre, hogy legyen egy nemzeti startup terület is – csatlakozva a világ jövőcsináló vérkeringésébe.

 

Képek: Horváth László, cnet

Hirek.com - Kiemelt hír ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Közös mentorprogramot indít a Corvinus és az OTP

A kiválasztott felsőbbéves corvinusos hallgatók közép- és felsővezetők irányításával négy hónap alatt megismerhetik a banki vezetői kultúrát és mindennapokat. 

2024. február 20. 11:27

Megvannak ‘Az Év Honlapja’ 2023 díjazottjai!

22. alkalommal rendezték meg a digitális marketing szakma legrangosabb hazai eseményét, ’Az Év Honlapja’ pályázatot. A Magyar Marketing Szövetség és az Internet Marketing Tagozat által szervezett versenyre rekord mennyiségű 287 nevezés érkezett. A szakmai zsűri 88 pályaművet díjazott. Az Év Honlapja Abszolút díj győztese a társadalmi szerepvállalás keretében készült online felület az ,,Amiről a sírok mesélnek - Avar temető Babarcon” lett, melyet a Pazirik Informatikai Kft. készített.

2024. február 8. 09:30

Számos díjjal jutalmazták az LG innovációit a 2024-es CES-en

Az LG Electronics (LG) több mint 200 díjat és elismerést kapott az idei CES-en a háztartási elektronika, a szórakoztató elektronika, valamint a B2B megoldások terén bemutatott számos innovációjáért és technológiai újításáért.

2024. január 29. 16:07

Felvásárolta a Siemens a Helioxot

Lezárta a Siemens az e-busz és e-kamion flották, valamint elektromos személygépkocsik számára kínált DC gyorstöltés terén vezető pozíciót betöltő Heliox vállalat felvásárlását. A holland székhelyű, mintegy 330 főt foglalkoztató cég akvizíciójával a Siemens a meglévő e-töltési portfólióját a 40 kilowattostól (kW) a megawatt töltésig, valamint a depó- és flottamegoldásokkal egészíti ki.

2024. január 17. 19:40

Vezető nélküli navigáció a töltőállomásokhoz

A parkolóhelykeresés, majd az autó újbóli megtalálása – különösen a labirintusszerű parkolóházakban – meglehetősen fárasztó és időigényes lehet, és hasonló a helyzet a szabad töltőállomások keresésével is. A Bosch és a Volkswagen leányvállalata, a Cariad most közösen teszteli az automatizált töltési asszisztens (Automated Valet Charging) megoldását, amely az automatizált parkolási asszisztens (Automated Valet Parking) rendszeren alapul. 

2024. január 11. 12:39

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15