7 trend, amelyre érdemes odafigyelni 2015-ben

forrás: Prím Online, 2015. január 16. 16:55

Az informatika az egyik leggyorsabban fejlődő terület napjainkban, amely komolyan befolyásolja a szervezetek működését és az emberek magánéletét egyaránt. A folyamatosan megújuló technológiák mellett csak az lehet naprakész, aki tisztában van a legfrissebb irányzatok és újdonságok jelentőségével. Íme 7 trend, amely a NetIQ Novell SUSE Magyarországi Képviselet szerint meghatározó lesz az elkövetkező időszakban.

1. A jelszavas azonosítás elavult


2014-ben számos tekintélyes vállalat háza tájáról érkezett jelszólopással kapcsolatos hír, a Dropboxtól kezdve a Google-ön át egészen a Sony-ig. Ez is azt mutatja, hogy az egyszerű felhasználónév és jelszó kombináció már nem nyújt megfelelő védelmet, és alternatív azonosítási módszerekre van szükség. Ennek következtében várhatóan egyre nagyobb teret kapnak a komolyabb védelmet nyújtó megoldások, például a biometrikus azonosítás vagy a kétfaktoros autentikáció, amely során egy tokennel vagy a mobiltelefonjára érkező titkos kóddal is azonosíthatja magát a felhasználó.


Ezek bevezetése rendkívül összetetté teheti a vállalati infrastruktúrákat, ám a megfelelő keretrendszer, például a NetIQ Advanced Authentication Framework segítségével egyszerűen összefoghatók, áttekinthetők és kezelhetők a különböző autentikációs technológiák.


2. A „Dolgok személyazonossága”


Az „Internet of Things”, azaz a „Dolgok internete” folyamatosan terjed, egyre több különféle eszköz kapcsolódik a világhálóra, az okos konyhai eszközöktől kezdve egészen a hordozható kütyükig. Ezzel azonban a kockázat is nő, hiszen egyre több olyan eszköz lesz, amelynek rendszerét feltörve károkat okozhatnak a hackerek.


A NetIQ szerint erre a problémára az a megoldás, hogy a személyazonosságokat kell a középpontba helyezni a vállalatoknál. A személyazonosságokra alapozva célszerű felépíteni a biztonsági stratégiát, meghatározva az egyes „identitások” számára engedélyezett tevékenységeket, jogosultságokat és hozzáféréseket. Így rendkívül gyorsan fény derül bármilyen visszaélésre.


3. Számítástechnika mindenhol


Egyre több eszköz kapcsolódik az internetre, és ennek természetes folyományaként az emberek egyre több különféle eszközről kapcsolódnak a hálózatokra, privát szférájukban és munkahelyükön egyaránt. Amint arra a Gartner szakértője is felhívta a figyelmet, az okostelefonok és a viselhető kütyük mára szerves részét képezik a felhasználókat körülvevő, kiterjesztett számítástechnikai környezetnek. Ez magában foglalja például a szórakoztató elektronikát, illetve a munkahelyeken és nyilvános tereken megtalálható, hálózatra csatlakoztatott, különféle képernyőket.


Ez a jelenség továbbra is jelentős felügyeleti kihívások elé állítja a vállalati informatikai szakembereket, akik egyre nehezebben tudják felügyelni a felhasználók eszközeit a vállalati infrastruktúrában. A Novell teljes mobilitási portfóliót kínál a vállalaton belül használt mobil eszközök kezeléséhez, amely az alkalmazottak és az IT-szakemberek munkáját egyaránt megkönnyíti. Ezen megoldások segítségével a szervezetek egyetlen integrált rendszerben kezelhetik minden eszközüket, beleértve a mobileszközöket is, így egyszerűen és hatékonyan gondoskodhatnak a biztonság fenntartásáról és a készülékek felügyeletéről.


4. A szoftveralapú tárolási megoldások térnyerése


A szoftveralapú (software-defined) megoldások egyre több területen egyszerűsítik a feladatokat a vállalati informatika berkein belül, így a tárolás optimalizálásához is jelentős mértékben képesek hozzájárulni. A szoftveralapú tárolási megoldások elkülönítik a tároláskezelést és a virtualizációs folyamatokat a fizikai tároló hardvertől, ennek köszönhetően a hardverek egyszerűen cserélhetők anélkül, hogy zavar keletkezne az alkalmazások működésében. Így az ügyfelek rugalmasan választhatják ki a számukra optimális tároló rendszereket, és bármikor egyszerűen válthatnak, ráadásul jelentős mértékben csökkenthetik adattárolási költségeiket.


A növekvő igényeket figyelembe véve a SUSE is elkezdte fejleszteni elosztott, szoftveralapú tárolási megoldását, amely 2015-ben érkezik. A Gartner előrejelzései szerint az ilyen jellegű, nyílt forráskódú tárhelymegoldások iránti kereslet egyre nagyobb a szervezetek körében, így 2018-ra várhatóan 20 százalékos piaci részesedésre tesznek szert.


5. Nyílt forráskódú privátfelhő-megoldások terjedése a vállalatoknál


A Forrester szakértőjének blogbejegyzése szerint az OpenStack a 2014-es év végére már kiforrott technológiának számít, amely készen áll a vállalati felhasználásra. A 2015-ös év során minden valószínűség szerint ugrásszerűen megnő a nyílt forráskódú kezdeményezésen alapuló megoldások száma a vállalatok körében. A SUSE OpenStack-re épülő szoftvere, a SUSE Cloud minden szükséges elemet és funkciót tartalmaz ahhoz, hogy a szervezetek biztonságos privát felhő környezeteket alakíthassanak ki és működtethessenek.


6. Vállalati megoldások a felhőszolgáltatók kínálatában


A Gartner szerint a nagy felhőszolgáltatók, például az Amazon és a Google újraértelmezték az informatikai szolgáltatások nyújtásának módját. Várhatóan többen követik majd a példájukat, azaz egyre több alkalmazásgyártó kezdi el felhőszolgáltatókhoz kihelyezett formában is kínálni a szoftvereit.


A SUSE olyan környezetet biztosít, amelyekben ezek az alkalmazások rendkívül hatékonyan futtathatók és könnyen felügyelhetők, továbbá a frissítések és verzióváltások kezelése is egyszerűen megoldható.

7. A Big Data még nagyobb lesz


Az IDC további jelentős növekedést jósol a Big Data területnek a 2015-ös évre. Az elemző cég szerint a kapcsolódó szoftverekre, hardverekre és szolgáltatásokra költött összeg eléri a 125 milliárd dollárt.


A SUSE számára stratégiai fontosságú területnek számít a Big Data, és a SUSE Linux Enterprise Server fejlesztése során arra is kiemelt figyelmet fordítanak, hogy a megoldás képes legyen hasznosítani a nagyméretű és komplex adathalmazokban rejlő potenciált. A rendkívül jól skálázható SUSE Linux Enterprise Server szilárd alapot, a hamarosan megjelenő SUSE Storage pedig költséghatékony tárhelyet biztosít a nagy adattömegek feldolgozásához.
 

Kulcsszavak: trend NetIQ Novell SUSE

Trend ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Kyndryl: A MI várhatóan teret nyer az ügyfélszolgálatokban, a bankokban, a biztosításban és az oktatásban

A mesterséges intelligencia-technológia legújabb vívmányai közé tartozik a generatív mesterséges intelligencia, amelyet az jellemez, hogy kreatív képességei révén képes új tartalmakat, képeket, zenét generálni, sőt, korábbi információk és tapasztalatok felhasználásával akár ügyfélszolgálati feladatokat is el tud látni.

2024. március 19. 10:03

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15