Az első Intel Skylake asztali CPU-k a harmadik negyedévben érkeznek

Széll Zoltán, 2015. február 2. 13:26

Az Intel a tervek szerint a Skylake mikroarchitektúrán alapuló új asztali mikroprocesszorokat a harmadik negyedévben vezeti be. A cikk a legújabb úti térképen alapul, amely a „VR-Zone” Web oldalának kínai változatán szivárgott ki.

A kiszivárgott úti térkép bemutatja, hogy a korábbi cikkek nem igazán valós híreken alapultak, mivel azok azt sugallták, hogy az első Skylake alapú CPU-k nem nagy teljesítményű asztali processzorok. A Skylake-S alapú CPU-k tartalmazzák a négymagos Skylake-K modelleket is melyek reteszeletlen órajel-szorzót tartalmaznak. Az új CPU-k órajel-sebessége addig hajtható a névleges fölé, amíg hőtermelése el nem éri a 95 wattot (TDP) a legnagyobb hőtermelésű modellnél. Ezek a CPU-k kompatibilisek az LGA 1151 csatlakozóaljzattal és a Broadwell lapkákhoz hasonlóan 14nm-es gyártási eljárással készülnek. Az utóbbi processzorokat az Intel az elmúlt év végén vezette be a noteszgépekhez.

 

Az Intel Skylake architektúra számos új jellemzőt hoz a mobil, az asztali és szerver processzorokhoz. Az új jellemzők között található például a magasabb IPC (Instructions per clock = utasítás / órajel), a Thunderbolt 3.0 támogatása (csak „Alpine Ridge” modellek), valamint a DDR4 memória és a SATA Express támogatása. Az első Skylake lapkák várhatóan a második negyedév végén érkeznek a Skylake-U processzorokkal, melyek a mobil számítástechnikai termékekhez használhatók 15 watt és 28 watt TDP hőtermeléssel. Ezeket követik a már említett Skylake-S lapkák, melyek 35-, 65-és 95 watt TDP hőtermeléssel lesznek kaphatók.

 


A kiszivárgott úti térkép szerint az Intel a Broadwell-E sorozatú CPU-k 6- és 8 magosak és 2016 első negyedévében lesznek kaphatók 140 watt TDP-vel. Ezek lesznek a jelenleg kapható Haswell-E sorozatú lapkák utódjai, melyek a legnagyobb teljesítményű kereskedelmi forgalomban kapható processzorok a jövő év elejéig. Ebben az évben még új Atom processzorok érkezése is várható. Az új Braswell alapú lapkák a Bay Trail platformon lesznek kaphatók az év második negyedében.

 

Forrás: vr-zone.com

Kulcsszavak: Intel processzor Skylake

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50