Elektromobilitás konferencia lesz Budapesten

MTI Sajtóadatbank, 2015. február 7. 08:38

A Green eMotion Projekt az eddigi legnagyobb, az Európai Unió által négy évvel ezelőtt indított kezdeményezés, melynek célja az elektromobilitás európai elterjesztése. Az összesen 42 millió eurós költségvetésű projektet az Európai Unió 24 millió euróval támogatja.

Az elektromos járművek tömeges elterjedését megcélzó projektben 43 partner társult - melynek tagjai között megtalálhatóak az ipar, az energiagazdaság, az elektromos autó gyártók, az önkormányzatok, az egyetemek és a kutatóintézetek képviselői - annak érdekében, hogy tapasztalataikat, tudásukat a projekt rendelkezésére bocsássák.

A projekt fő célja egy határokon átnyúló "interoperábilis" rendszer létrehozása Európában, amely lehetővé teszi az elektromos autósok töltőinfrastruktúrához való könnyű és felhasználóbarát hozzáférését, elősegítve ez által az elektromos autók tömeges elterjedését. Ennek előfeltétele nemzetközileg elfogadott szabványok, folyamatok és informatikai megoldások alkalmazása.

A kiválasztott tíz európai modell-régióban kutatásokat végeztek és tapasztalatokat gyűjtöttek a figyelembe veendő műszaki, regionális és politikai szempontokra vonatkozóan, melyek alapján további fejlesztéseket hajtottak végre és egységes európai standardokat határoznak meg az elektromobilitás elterjesztésének előremozdítása érdekében.

A konferencián bemutatásra kerülnek a projekt négy éve során elért eredmények, amelyek lehetővé teszik az elektromobilitás Európa-szerte harmonizált platformjának kialakítását.

A Green eMotin (GeM) projekt kutatás-fejlesztési és tapasztalatgyűjtési fázisában Budapest, mint replikációs régió is jelentős szerepet kapott az ELMŰ német anyavállalatán, az RWE-n keresztül.

A projekt négyéves futamideje alatt, mintegy tízezer, az elektromos autók töltésére alkalmas töltőoszlop telepítését irányozták elő. A projekt keretében Budapesten 10 darab smart elektromos töltőoszlop került üzembe. Ezek a berendezések az európai rendszerekhez kapcsolódó, az e-kWh alkalmazáson keresztül okos telefonnal kezelhető intelligens töltőhálózatot alkotnak. Ezen töltőhálózaton, amely kapcsolódik az ELMŰ közterületi intelligens töltőhálózatához, a végrehajtott töltési tranzakciók gyakorlati információt biztosítanak a GeM projekt számára.

A Budapesti Elektromos Művek már 2010-től, az elektromos autózás magyarországi éllovasaként már a Green eMotion projektbe való bekapcsolódását megelőzően is kiemelt figyelmet fordított a környezetkímélő autózás magyarországi népszerűsítésére. Ezen tevékenysége keretében létrehozta az E-Mobility Network-öt, amelynek tagjai szintén tevőlegesen hozzájárultak az új infrastruktúra kialakításához Magyarországon.

Az ELMŰ és testvérvállalata, az ÉMÁSZ már összesen 43, az elektromos autók töltésére alkalmas, az európai szabványoknak megfelelő csatlakozóval felszerelt berendezést üzemeltet, amely a legnagyobb töltő-infrastruktúra ma Magyarországon.

Az ELMŰ-ÉMÁSZ Társaságcsoport kiemelten fontos feladatának tartja a környezetkímélő autózás minél szélesebb körben történő elterjesztését. Ennek keretében a közterületi töltőpontjain 2015-ben is ingyenes töltési lehetőséget biztosít a regisztrált magánfelhasználók számára.

MTI / OTS

 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05