Egy moszkvai színházat barangolhatunk be a Street View-val

forrás: Prím Online, 2015. február 15. 16:10

A Google Street View szolgáltatásával számos helyet bebarangozhatunk, többek között különféle kulturális intézményeken is tehetünk virtuális sétát. Ezúttal egy újabb célponttal bővült a sor: a moszkvai Bolsoj Színházba látogathatnak a résztvevők, ahol online kiállítások is várják az internetezőket.

A moszkvai Nagyszínház – orosz nevén Bolsoj Színház – Oroszország egyik szimbóluma. Látogatók ezrei érkeznek a világ minden szegletéből Moszkvába azért, hogy lássák a méltán ünnepelt orosz balett előadásait és olyan világhírű operákat hallgassanak mint Glinka, Rimszkij-Korszakov, Verdi és Wagner, valamint Mozart és Strauss művei. A Bolsoj Színházban olyan zeneszerzők vezényeltek mint Csajkovszkij és Rachmaninoff, olyan operaénekesek léptek fel mint Saljapin, és Lemesev, valamint olyan balettművészek táncoltak mint Maximova és Vasiliev.

 

A Google Kulturális Intézetének oldalán az internetezők virtuális túrát tehetnek a moszkvai Nagyszínházban, közelebbről is megismerhetik eseménydús történetét, felállhatnak a világ egyik leghíresebb színpadára, és még a zenekari árokba is bepillanthatnak. 

A Bolsoj Színház virtuális bejárásához elég a Google Térkép Street View nézetén vagy a Google Kulturális Intézetének oldalán rákeresni a moszkvai intézményre. Az előtérben látható csempék pontos másolatai a XIX. századi eredetinek. Érdekesség, hogy mind a mai mind az eredeti burkolatot ugyanaz a cég készítette. Az antik lépcsősoron felsétálva az internetezők összehasonlíthatják a mai csempéket a két évszazaddal ezelőtti eredetikkel.
 


A Központi előcsarnokkal (korábbi nevén Fehér előcsarnok) a színház minden vendége találkozik. A Google Kulturális Intézetének oldalán a díszítés legapróbb részleteit is megvizsgálhatják az internetezők: a háromdimenziósnak tűnő festések ún. grisaille technikával készültek, ezért néznek úgy ki, mintha stukkók lennének a falakon.

 

A Bolsoj Színház díszítéséből részletesebb ízelítőt kaphatnak a virtuális látogatók a Nagy és a Kis Birodalmi Előcsarnokban: megnézhetik a fal ornamentikáját, az eredeti XIX. századi paneleket, és a Romanovok monogramját.

 

A színház szíve a nézőtér, ahol mindent beborítanak az aranyozott és a bíbor selyem damaszt felületek, a plafonra nézve pedig látható a híres kristálycsillár és mennyezetfestés is.
 

 

 



A virtuális séta mellett három – összesen 171 tárgyat bemutató – kiállítás is megtekinthető a Google Kulturális Intézetének oldalán. Az internetezők először láthatják a Bolsoj Színház jelmezeit és a Bolsoj Színház Múzeum fotógyűjteményét is megnézhetik, amely a színház életének izgalmas pillanatait mutatják be a XIX-XX. század fordulóján.

 

A moszkvai Nagyszínház virtuális tárlatában egy különálló kiállítás szól a színház rendkívüli művészéről, Fyodor Fedorovsky-ról, akinek a színház számos ismert előadásának látványeleme és kelléke fűződik a nevéhez. A Boris Godunov és A cár felesége című operákban még ma is használják színpadi dekorációit.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Lányok Napja az ELTE Informatikai Karán

Az ELTE Informatikai Kar ismét szeretettel várja az érdeklődőket a Lányok Napjára, ahol bemutatják, milyen izgalmas és kreatív feladatok várnak a jövő informatikusaira, és miért érdemes lányként ezt a pályát választani.

2024. április 18. 19:41

Informatikai pályaorientációs napon segítik női szakértők az iskolás lányok elhelyezkedését

Lányoknak szóló informatikai pályaorientációs napot szervez a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság Informatika Történeti Kiállítása és a Women4Cyber Hungary a szegedi Szent-Györgyi Albert Agorában. A Girls in ICT Day rendezvényen gondolatébresztő interjúk és inspiráló előadások segítenek a jövő reménybeli női informatikusainak a tájékozódásban és elhelyezkedésben. Az érdeklődőknek az eseményre nemcsak személyesen, hanem online is lehetőségük van csatlakozni.

2024. április 18. 16:54

Használt autót webshopból?

A 2023-as év konszolidációt hozott a használtautó-piacon, de a recesszió és az infláció szele érezhető a szegmensben. A vásárlók tudatosabbak, a bizalmatlanság viszont továbbra is erős és gyakran indokolt. Mit hozhat a jövő, és hogyan vásárolnak a magyarok használt autót 2024-ben? 

2024. április 18. 15:28

Megjelent a világ első unalmas telefonja

A Heineken a street kultúra ízlésformálójával, a Bodegával együttműködve bemutatta a Human Mobile Devices (HMD) által gyártott "The Boring Phone" készüléket.

2024. április 18. 13:15

A Sony bemutatja a BRAVIA Theatre vadonatúj otthoni audio termékcsaládját

A Sony megújítja BRAVIA márkáját, hogy gazdagítsa az otthoni filmnézést és moziélményt. A streaming szolgáltatások elterjedésével egyre népszerűbbé vált a kényelmes otthoni filmnézés. A Sony széles termékválasztékát, például a digitális mozifilmes kamerákat, professzionális monitorokat és professzionális fejhallgatókat a filmgyártás szakemberei széles körben használják, így a vállalat mélyre hatóan ismeri a moziipart, valamint a filmkészítők és tartalomkészítők törekvéseit. 

2024. április 18. 11:40

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09