60 éves a Sony első tranzisztoros rádiója

forrás: Prím Online, 2015. február 13. 08:34

Február 13-a a rádió világnapja, amelyet az UNESCO 2011. évi közgyűlésének határozata alapján 2012-től ünneplünk arra emlékezve, hogy 1946-ban az ENSZ ezen a napon döntött saját rádió készítéséről. A Sony is nagyban hozzájárult a rádiózás elterjedéséhez, mivel 60 évvel ezelőtt, 1955-ben Japánban jelent meg a legelső tranzisztoros rádió.

TR-55 nevű készülék 560 grammot nyomott, öt tranzisztorból állt, és a működéséhez négy darab AA-s elemre volt szükség. A korabeli rádiókhoz képest sokkal kisebb méretének köszönhetően ez volt az első hordozható rádió Japánban.

 

 

Az 50'-es és 60'-as években a rádió a tömegtájékoztatás egyik legelterjedtebb eszközének számított, a Föld lakosságának körülbelül 95%-a használta információszerzésre. Egyre fontosabbá vált, hogy az emberek ne csak az otthonukban tudjanak rádiót hallgatni, hanem magukkal is vihessék a készüléket. 1957-ben a Sony megalkotta a TR-63 névre hallgató, zsebben is könnyen elférő, hordozható rádióját. Akkoriban ez volt a világ legkisebb rádiója mindössze 112 x 71 x 32 mm-es méretével.

 

A 60-as években kezdtek elterjedni a többsávos rádiókészülékek, a Sony 1968-ban készítette el az első saját modelljét. Összesen 23 frekvencia fogására volt képes, ebbe beletartozott 2 FM adás, 19 rövidhullámú és 2 középhullámú adás frekvenciájának vétele. A CRF-230-as külsejét merőben meghatározta az a három hatalmas gomb, amellyel a rádióhullámokat, és a hangerőt lehetett állítani. A „World Zone 23" becenevét onnan kapta, hogy ez a rádió már a világ bármely pontjáról képes volt az adásokat fogni, a rádióért rajongók nagy örömére.

 

1970-ben dobta piacra a Sony „Solidate State Sport 11" becenévre hallgató, igazán markáns külsejű időjárás,- és ütésálló rádiókészülékét. Terepszínű és fekete színű külsejével egyértelműen kinti használatra készült, tartós műanyag borítása és beépített masszív antennája ellenállt bármilyen kisebb sérülésnek.

 

A 80'-as évek elején kezdtek megjelenni az első olyan rádiók, ahol a gyártók már a külcsínre is odafigyeltek. A Sony ICF-S30 nevű AM/FM hordozható rádió divatos fehér, piros és fekete színben volt kapható. Az évtized vége felé a rádiók már az autókban is elterjedtek, a Sony 1987-ben dobta piacra XR-777 nevű AM/FM autórádióját. Legfőbb jellemzői a nagy gombok és a könnyű kezelhetőség, amiért igen népszerű lett a rádióhallgató autóvezetők körében.
 

XR-777
 

Az 1990-es években a Sonynál a rádiógyártás kissé háttérbe szorult, úgy tűnt az igen népszerűvé vált Walkman teljesen átvette a hatalmat. Ez szerencsére nem maradt így, és a Sony a mai napig gyártja a hordozható rádiókat, a korszerű Bluetooth és NFC funkcióval ellátott rádiósmagnóit és a nagy népszerűségnek örvendő CD/rádió lejátszóit. A termékpaletta napjainkban már annyira kiszélesedett, hogy a fiatalok és az idősebbek is megtalálhatják a nekik tetsző rádiókészüléket.

 

A hangzás és az erőteljes basszusok kedvelői, a ZS-BTY52 Boombox rádiós CD lejátszóval, nemcsak a lakás bármely pontján hallgathatják kedvenc zenéiket, hanem akár a szabadba is magukkal vihetik a készüléket. Azok számára, akik a zuhanyzás közben is szoktak zenét hallgatni tökéletes választás lehet a Sony ICF-S80 vízálló rádiókészüléke. Az öt programbeállító gombbal gyorsan és könnyedén kiválaszthatja kedvenc csatornáit, a 100 órás akkumulátorkapacitás pedig sokáig biztosítja, hogy zuhanyzás közben sem marad le a világ eseményeiről és kedvenc zeneszámairól.

 

A retro stílus kedvelőinek sem kell lemondaniuk a rádióhallgatásról, mert a Sony megalkotta az XDR-S60DBP készüléket, amely visszaröpít minket az 50'-es 60'-as évek világába. DAB+/DAB/FM frekvenciák vételére képes, LCD kijelzőt tartalmaz, és a kiváló hangzású digitális vételnek köszönhetően a hangzásáról ugyan nem, de a külsejéről biztos mindenkinek eszébe jutnak a régmúlt idők rádiókészülékei.

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Digitalizáció a KKV-knál - ahogy a mesterséges intelligencia látja

Manapság mindenki mindenről a ChatGPT-t kérdezi meg, úgyhogy - gondoltam - mi is kipróbáljuk, megnéztük, hogy milyen hírt írna a mesterséges intelligencia arról, hogy hol tart a digitalizáció Magyarországon a kis- és középvállalkozásoknál. Íme:

2023. február 4. 21:32

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05