Egykamerás optikai távolságmérő okostelefonra

MTI Sajtóadatbank, 2015. február 22. 11:46

A Profitrade 90 Kft. és a BME-Infokom Innovátor Nonprofit Kft. konzorciuma egykamerás optikai távolságmérő technológia kutatását és erre épülő okostelefonos alkalmazások fejlesztését valósította meg közel 273,25 millió forintból, a konzorcium a projekthez közel 196,1 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert - közölte a cég.

A kutatási-fejlesztési (K+F) projekt célja volt a passzív távolságmérésen alapuló alkalmazások fejlesztéséhez szükséges technológiai háttér megteremtése, amely főleg a mobil készülékekbe integrált egyetlen kamerára támaszkodik.
 

A közleményben emlékeztetnek arra, hogy a korábbi alkalmazások két, egymástól fix távolságra felállított kamera által együttesen készített felvételéből nyertek ki távolság adatokat, vagy egy kamerával ugyan, de a kamera dőlésszögének változtatásával lehetett a távolságra egy becslést adni.
 

A K+F projekt keretében kis erőforrásra támaszkodva, egy kamerával, valós időben, minimális felhasználói interakciót és előzetes tudást feltételezve, nagy pontosságú távolság adat meghatározását tűzték ki célul.
 

A konzorcium ismertetése szerint a rendszer kódolása három mobil platformra történt meg: Iphone, Android, és Windows Phone/Windows 8. Ezt követően kettő, a megoldás képességeinek jobb hasznosítását lehetővé tévő eszköz integrációja valósult meg. Az egyik egy a mobil készülékekhez csatolható nagyfelbontású kamera illesztése, amelynek segítségével a mérési pontosság növelhető, a másik pedig egy szemüveg jellegű kijelző.
 

A projekt befejezését követő időszakban a cég megkezdi a technológia, illetve az arra épülő mobil alkalmazások értékesítését - írták.
 

A Profitrade 90 Kft. számítástechnikai vállalat 1990 óta van a piacon, átlagosan 30-35 alkalmazottat foglalkoztat. 2013-ban 105,6 millió forint árbevétel mellett mintegy 13 millió forint adózott eredményt ért el.
 

A cég az MTI-nek korábban úgy nyilatkozott, hogy az elmúlt években a kutatás-fejlesztéseké volt a főszerep, ezek döntően az idén zárulnak. Így számításaik szerint részben akár már az idei évről készült mérlegben, de a következő évek beszámolóiban  egyértelműen megjelennek az elmúlt években eszközölt beruházások pénzügyi eredményei.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05