PWC-tanulmány a dot-com cégek hibáiról

2000. szeptember 22. 07:21
Csekély a valószínűsége, hogy a kezdő internetes vállalkozások többsége hosszú távon is sikeres lesz, mivel tulajdonosaik a rövid távon elérhető haszon érdekében általában figyelmen kívül hagyják a hagyományos üzleti alapelveket.
Ez a PWC megbízásából a Simpson Carpenter angliai kutatóügynökség felmérése (a 415 megkérdezett dot-com, illetve hagyományos, "tégla és habarcs" cégből 350 az egyes országok Dun & Bradstreet 100-as listáján szerepel) alapján készült PricewaterhouseCoopers-tanulmány egyik legfontosabb megállapítása.

A tanulmányból továbbá az is kiderül, hogy a dot-com cégek nem ügyfeleik igényeinek kielégítésére (a megbízások teljesítésére és website-juk minőségére), hanem elsősorban stratégiai szövetségek kiépítésére, a piacvezető cím megszerzésére összpontosítanak. A megkérdezettek csupán 15%-a gondolta úgy, hogy rövid távú sikerei elérésében a megbízások teljesítése is fontos szerepet játszik. Ezzel szemben a hagyományos vállalatok 31%-a a megrendelések első osztályú teljesítését, az intenzív reklám-, illetve marketingtevékenységet, valamint a megfelelően megtervezett honlapot tartotta a dot-com cégek azonnali sikerét elősegítő legfontosabb tényezőnek.

A hagyományos cégek közül minden második rendszerint rövid távú gondolkodással és nyereségszerzéssel vádolta az európai dot-com vállalkozókat. Az amerikai internetes cégekről pedig még többen állították - csaknem a megkérdezettek kétharmada -, hogy azokat a rövid távon elérhető bevétel által motivált vállalkozók működtetik. Meglepő módon maguk a dot-com cégek (57%) a hagyományosoknál (49%) sokkal inkább hajlottak arra, hogy az európai webes vállalkozások vezetését "rövidlátónak" minősítsék. Minderre némi magyarázattal szolgál, hogy - mint a tanulmányból kiderül - a dot-com cégeknek viszonylag rövid idő alatt kell jövedelmezővé válniuk. A válaszadók 61%-a vallotta, hogy azoknak - azt megelőzően, hogy a hagyományos árfolyam/nyereség aránnyal kezdenék mérni őket - maximum 3 év alatt már nyereséget kell termelniük, és mindössze 15%-uk szerint van öt évük vagy annál is hosszabb idejük a bizonyításra.

Az új gazdaságban a hagyományos cégek annak ellenére - derült ki a felmérésből -, hogy nem rendelkeznek a dot-com cégekre jellemző tulajdonságokkal, egy sikeres internetes vállalkozás létrehozásához jobb helyzetben vannak a pusztán dot-com vállalkozásként üzemelőknél, mivel a sikertényezők között piaci és pénzügyi erejük, üzleti gyakorlatuk nagyobb súlyt képvisel, mint az internetes cégek újszerű gondolkodása, agilitása és nagyobb műszaki szakértelme.

Kulcsszavak: tanulmány +céginfo trend

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09