Telefonos nyomkövetéssel védenék a tömegeket Sanghajban

MTI Sajtóadatbank, 2015. március 6. 13:40

A biztonság érdekében telefonos nyomkövetés segítségével szabályoznák a nagyobb tömegek mozgását Sanghajban, ahol a háromtucatnyi halálos áldozattal járó újévi taposásos tömegtragédia a hatalmas emberszám jelentette kockázatokra mutatott rá.

A Sanghaj Televízió beszámolója szerint a mobiltelefonnal rendelkezők mozgásának követését lehetővé tevő rendszert a 24 milliós város tömegközlekedésében tesztelik.
 

Az egyelőre be nem jelentett időpontra felállítandó rendszer lehetővé teszi majd a metróaluljárókba belépők számának, irányának és mozgási tendenciáinak követését, mindennél pontosabb képet adva a lehetséges torlódásokról, veszélyforrásokról. Így bármilyen esemény, baleset vagy támadás esetén a lehető leggyorsabb módot biztosítja a helyzet kezelésére, a tömeg terelésére vonatkozóan.
 

A környéken tartózkodók mobiljára szöveges üzenetet lesznek képesek küldeni a metrósok, de ugyanígy a lenti forgalomirányítók és szerelvényvezetők tájékoztatása is gyorsabbá válik majd, s a csúcsforgalomban jellemző torlódások is jobban elkerülhetők lesznek.
 

A technológia kiépítésében a város vezetését a három nagy mobilszolgáltató segíti, s a szakemberek szerint a későbbiekben akár nagyobb városi események lebonyolításában is használhatnák azt. A kelet-kínai metropoliszban az utóbbi hónapokban jelentős mértékben megszigorodtak a tömegek kezelését és a nagyobb létszámú események lebonyolítását illető szabályozások, miután a százezreket vonzó újévi ünneplés - a kellő kontroll hiányának tulajdoníthatóan - a belváros egyik kedvelt részén 36 halálos áldozattal járó tömegtaposásba torkollott.
 

A helyi hatóságok az eset kivizsgálása után úgy fogalmaztak, hogy az eset elkerülhető lett volna, ezért tucatnyi hivatalnokot felelősségre vontak, négyet el is bocsátottak.

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Kiberbiztonsági útmutató készült a magyar kkv-knak

A magyar kisvállalkozásokat támogató kiberbiztonsági kézikönyvet mutatott be az Európai Innovációs és Technológiai Intézettel (EIT Digital), a Nemzetközi Digitális Alapítvánnyal (Global Digital Foundation) együttműködve a Huawei Technologies. 

2024. április 19. 18:43

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09