Magyar Ifjúsági Robot Kupára lehet jelentkezni

MTI Sajtóadatbank, 2015. március 12. 14:41

Négy kategóriában, március 14-éig várják a robotkészítő csapatok jelentkezését az áprilisban Nyíregyházán megrendezendő Magyar Ifjúsági Robot Kupára (MIRK).

A Nyíregyházi Főiskola által szervezett minősítő versenyen futball, a menekítő és a tánc kategóriában mérkőznek meg Magyarország legügyesebb robotkészítő csapatai. Az április 17-i selejtezőn a legjobb eredményt elérő csapatok a Kínában július 17. és 23. között megtartandó RoboCup Junior robotikai világbajnokságon képviselhetik Magyarországot - tájékoztatta Simon Béláné főiskolai tanár, a RoboCup Junior nemzeti képviselője az MTI-t.

A RoboCup, vagyis Robot Kupa nevű kutatási-oktatási projektet 1997-ben az Amerikai Egyesült Államok, Japán és Németország indította útjára azzal a céllal, hogy összemérjék és serkentsék a robotikai kutatásokat és fejlesztéseket a világban. A projekt nem csak verseny, mivel nem az egyéni pontszerzés a legfontosabb: a csapatok belenéznek egymás munkájába, ami segítheti fejlődésüket. Magyarországon 2007-ben szervezték meg az első minősítő versenyt, az idei MIRK lesz a kilencedik robotikai megméretés a nyírségi megyeszékhelyen.

 



Simon Béláné hangoztatta, a junior versenyeket és a szimpóziumokat azért indították, hogy tanuljanak egymástól és a felnőttektől a világ különböző tájairól érkező ifjúsági csapatok. A versenyszámok után az összetett csapatok, úgynevezett super teamek versenye következik, illetve a világbajnokság utolsó napján tudományos tanácskozást is tartanak.

A nyíregyházi válogatóversenyre a minimum kétfős csapatok felnőtt mentorukkal jelentkezhetnek. A minősítés a nemzetközi szabályok figyelembevételével alakul ki, emellett külön díjazzák az először versenyzőket is.

A hivatalos versenykiírás alapján a robotokat nem lehet távolról irányítani, a feladatokat kizárólag a rátöltött szoftver segítségével, önállóan kell végrehajtaniuk. A futball-ligában két robot, egy kapus és egy csatár játszik kétszer 10 perces félidőt egy zöld padlófilccel borított futballpályán, a robotoknak az infravörös sugarat kibocsátó elektronikus labdát kell a 14 centiméter magas kapuba lőni.

A menekítő A ligában egy robottal indulhatnak a jelentkezők, a versenyen időre kell teljesíteni mentési feladatot egy katasztrófahelyszínt szimuláló, három teremből álló tesztpályán. A menekítő B ligában egy 30 centiméternél alacsonyabb robotnak egy labirintusban kell eligazodnia önállóan, és nyolc perc alatt meg kell találnia az áldozatokat.

A táncligában egy zenés, illetve egy drámai táncjelenetet kell előadniuk a robotoknak két-két percben. A táncelőadásban a zene ütemére koreografált mozgást végeznek az emberi és a robotszereplők, a drámai előadásban egy történetet kell elmondaniuk. A szakmai zsűri itt a szórakoztató jelleget, a technikai és szoftveres megoldásokat, a díszletet, a kosztümöt, a szenzorhasználatot és az idő betartását pontozza.

A részletes szabályok és a tájékoztató a http://pingvin.nyf.hu/robojun és a http://rcj.robocup.org honlapról tölthetőek le.

Tavaly a brazíliai Joao Pessoában megrendezett RobocupJunior világversenyen negyedik lett a nyírbogdányi Kazinczy Ferenc Baptista Általános Iskola három diáklányból álló csapata a Rescue (katasztrófamentés) kategóriában.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Térítésmentesen tanulhatnak nyelvet a tanárok

A hétköznapi élet során egyre több olyan impulzussal találkozunk, ami idegen nyelvhez kötött. Így vannak ezzel a pedagógusok is, akiknek a kezében páratlan lehetőség van: azok a tanárok ugyanis, akik még nem beszélnek angolul vagy németül, vagy esetleg magasabb szintre emelnék a nyelvtudásukat, esetleg csak gyakorolnák a kiejtésüket, bővítenék a  szókincsüket, térítésmentes nyelvtanulási lehetőséget tudhatnak magukénak. A KRÉTA Idegennyelvi Felkészítő Modulja (IFM) ugyanis térítésmentes lehetőséget biztosít minderre a pedagógusoknak is, akik közül már több ezren használják a felületet.

2024. március 29. 13:30

Idén is a „Bajnokok" között a Schneider Electric

Zsinórban az ötödik évben kapott „Champion", vagyis „Bajnok" minősítést a Schneider Electric a Canalys kutatócég „Titans Channel Leadership Matrix" elemzésében. A vállalat az értékesítési csatornái folyamatos fejlesztése iránti elkötelezettségével, valamint a bevezetett programokkal és a partnereit támogató eszközökkel érdemelte ki az elismerést.

2024. március 29. 10:48

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05