Egyre többet költ kutatás-fejlesztésre Kína

MTI Sajtóadatbank, 2015. március 16. 08:43

Évről évre növeli kutatás-fejlesztésre (K+F) fordított kiadásait Kína, amely már a teljes bruttó hazai termék több mint két százalékát költi erre - adja hírül a China News Service honlapján.

A hírportál idézi Van Kangot, az ország tudományos és technológiai tárcáját vezető minisztert, aki egy kínai újságíróknak tartott sajtótájékoztatón beszélt a témáról. Van úgy fogalmazott, hogy a K+F-re fordított összegek lendületesen nőnek, tavaly már a GDP két százalékát is meghaladták, és nagyjából 185 milliárd dollár körüli összeget tettek ki. A kutatás-fejlesztésre fordított kiadások háromnegyed része a vállalati szféra képviselőitől származott, őket a központ a jövőben is ösztönzi a minél nagyobb költésre, emellett pedig a kormány is mind többet áldoz K+F-re - mondta Vang. A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) tavalyi tanulmánya szerint az évtized vége előtt Kína költheti a világon a legtöbbet kutatás-fejlesztésre, megelőzve az Egyesült Államokat és az Európai Uniót.
 

Peking célja, hogy 2019-re a K+F büdzséje a GDP 2,5 százalékát is elérje. Az innováció a jelenlegi ötéves tervben is kiemelt helyen szerepel, aszerint a szabadalmak számát az évtized közepére százezer lakosra számolva 3,3-re kell emelni. A befektetett összegek emelése mellett ugyanakkor az országban a minőségi innováció fejlesztésére is szükség van, sok téren ugyanis még mindig függ a külföldi technológiáktól, s a hazai fejlesztések színvonala is kívánnivalót hagy maga mögött - hívják fel a figyelmet a hazai szakértők újra és újra a sajtóban. Az országban a szakképzés színvonalát is emelni kell, mivel Kína a világszínvonalú kutatók számát illetően is lemaradásban van.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05