Lengyel IT-óriás születőben

Nyíri Miklós, 2000. szeptember 21. 11:16
Lengyelország két vezető rendszerintegrátor vállalkozása, a Prokom és a Softbank e hónap elején bejelentették együttműködési tervüket, de a közös stratégia kialakítása gondot okoz a feleknek.
A két cég már másodszor halasztotta el a közös program ismertetését - időzítési problémákra hivatkozva. Mint mondták, szervezési okokból marad el a sajtótájékoztató, a cégek vezetői külföldön tartózkodnak.

Szeptember elején a Prokom 10%-os részesedést vásárolt a nála kisebb, konkurens Sotfbankban, ami ígéretük szerint a két vállalkozás szoros együttműködéséhez fog vezetni.

Elemzők szerint ez a cégek egyesülése felé vezető első lépés, ami egy új regionális óriásvállalkozás megszületését eredményezné, együttes tőzsdei értékük megközelíti a 4 milliárd zlotyt (860 millió dollár). De valószínű, hogy a közös stratégia kialakítása a vártnál jóval nagyobb nehézségeket okoz. Ennek ellenére nevük elhallgatását kérő belső források szerint nincsenek nehézségek, és a jövő heti sajtótájékoztató témái között szerepelni fog az internetes üzletágak egyesítésének kérdése - mivel a két profil kiegészíti egymást. A Softbank hozzáférést biztosít (a második a piacon), a Prokom pedig a második legnépszerűbb portált (Wirtualna Polska) működteti.

Az üzlet megkötése után Aleksander Lesz, a Softbank alapítója további 5%-os részesedést adott el a Bank Austria leányvállalatának, a CAIB-nak, de a fennmaradó 30,7%-ot nem szándékszik tovább csökkenteni.

Elemzők fontosnak tartják megjegyezni, hogy viszont a Prokommal történő részvénycsere lehetőségét nem zárta ki, ami várhatóan a következő hónapokban megtörténik - írta a Reuters.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50