Reklámtúltengést okozó kéretlen program a legelterjedtebb károkozó a neten

forrás: Prím Online, 2015. március 20. 09:17

Az ESET minden hónapban összeállítja a világszerte terjedő számítógépes vírusok toplistáját, amelyből megtudhatjuk, hogy aktuálisan milyen kártevők veszélyeztetik leginkább a felhasználók számítógépeit. Az idei év második hónapjában a Win32/Adware.MultiPlug elnevezésű program vette át a vezetést az öt hónapig élen lévő HTML/Refresh trójaitól.

Az új toplistás egy olyan úgynevezett nemkívánatos alkalmazás (Potentially Unwanted Program, PUP), amely a felhasználó rendszerébe bekerülve különféle felugró ablakokban kéretlen reklámokat jelenít meg az internetes böngészés közben. Az ESET megoldásai minden helyzetben a kockázatok és veszélyek minimalizálására törekednek. Ezt bizonyítja az újgenerációs üzleti termékekről készített független szakértői vizsgálat is. Az AV-Comparatives által készített teszt az ESET Endpoint Security és az ESET Remote Administrator megoldásokat hatékonyságuk, használhatóságuk és megjelenésükben is kiválóra értékelte.   

A február havi toplistáról a mai napig nem tűnt el az automatikus programfuttatásról elhíresült INF/Autorun vírus. Jelenleg a tizedik helyet elfoglaló vírus terjedésének legfontosabb kulcsa, hogy külső adathordozókon terjed. Ez pedig lehetővé teszi, hogy a legváratlanabb helyeken bukkanjon fel, így nem csak a megszokott USB kulcs, memóriakártya, külső merevlemez, hanem fényképezőgép, vagy éppen MP3 lejátszó is könnyen szóba jöhet, mint a fertőzés forrása. A vírus ellen való védekezéshez arra lenne szükség, hogy a felhasználók teljesen kikapcsolják a külső adathordozók automatikus futtatását Windows operációs rendszer alatt. Ám úgy tűnik, sokan nem törődnek ezzel a veszélyforrással, pedig még külön biztonsági Windows frissítés is megjelent ezzel kapcsolatosan. Ismét előbukkant az utoljára tavaly áprilisban szereplő Win32/TrojanDownloader.Waski, most az előkelő ötödik helyet szemelte ki magának a listánkon. Ez egy olyan trójai letöltő, amely egy fix listát tartalmaz URL linkekkel. Ezek alapján próbálkozik, és futtatása után bemásolja magát a helyi számítógép %temp% mappájába miy.exe néven, majd további malware kódokat próbál meg letölteni az internetről a HTTP protokoll segítségével. A nemzetközi ESET Radar Report e havi kiadásában a hoaxokról, azaz az álhírekről olvashatunk bővebben.

Az újgenerációs üzleti megoldást tesztelték


A világszerte ismert tesztelő szervezet az AV-Comparatives, az ESET megbízásából készített értékelést a nemrégiben megjelent ESET Endpoint Security és ESET Remote Administrator megoldásokról, amelyek február végétől már világszerte, így Magyarországon is elérhetők az érdeklődők számára.

Az ESET Endpoint Security esetében a felmérés a megoldás használhatóságát és felhasználói felületét emelte ki elsősorban. Az AV-Comparatives szakértői szerint a megoldás érintőképernyős használatra is optimalizált megjelenése figyelemre méltó, a program figyelmeztetései pedig egyszerűek és praktikusak. Pozitívan értékelték, hogy a szoftver az illetéktelen felhasználók által kezdeményezett eltávolítás vagy deaktiválás ellen is védett. Az ESET Remote Administrator megoldásról szóló értékelés a program teljesen új és modern kinézetét, illetve a telepítés és a testreszabás egyszerűségét emeli ki. A jelentés tanulságai szerint az ESET „hatalmas munkát végzett a kezelőfelület területén, amely így képes megbirkózni a felhasználók ezreivel is, de annyira egyszerűen kezelhető, hogy a kis- és középvállalkozások is nyugodtan használhatják”.

 



Vírustoplista

Az ESET több millió felhasználó visszajelzésein alapuló statisztikai rendszere szerint 2015 februárjában a következő 10 károkozó terjedt világszerte a legnagyobb számban, és volt együttesen felelős az összes fertőzés 16.97%-áért.

01. Win32/Adware.MultiPlug adware
Elterjedtsége a februári fertőzések között: 2.89%
Működés: A Win32/Adware.MultiPlug egy olyan úgynevezett nemkívánatos alkalmazás (Potentially Unwanted Program, PUP), amely a felhasználó rendszerébe bekerülve különféle felugró ablakokban kéretlen reklámokat jelenít meg az internetes böngészés közben.
Bővebb információ: http://www.virusradar.com/en/Win32_Adware.MultiPlug.H/description

02. HTML/Refresh trójai
Elterjedtsége a februári fertőzések között: 2.42%
Működés: A HTML/Refresh egy olyan trójai család, amelyik észrevétlenül átirányítja a felhasználó böngészőjét különféle rosszindulatú web címekre. A kártevő jellemzően a manipulált weboldalak HTML kódjába beágyazva található. Bővebb információ: http://www.virusradar.com/en/HTML_Refresh/detail

03. Win32/Bundpil féreg
Elterjedtsége a februári fertőzések között: 2.24%
Működés: A Win32/Bundpil féreg hordozható külső adathordozókon terjed. Futása során különféle átmeneti állományokat hoz létre a megfertőzött számítógépen, majd egy láthatatlan kártékony munkafolyamatot is elindít. Valódi károkozásra is képes, a meghajtóinkról az *.exe, *.vbs, *.pif, *.cmd kiterjesztésű és a Backup állományokat törölheti. Ezenkívül egy külső URL címről megkísérel további kártékony komponenseket is letölteni a HTTP protokoll segítségével, majd ezeket lefuttatja.
Bővebb információ: http://www.virusradar.com/en/Win32_Bundpil.A/description

04. JS/Kryptik.I trójai
Elterjedtsége a februári fertőzések között: 1.72%
Működés: A JS/Kryptik egy általános összesítő elnevezése azoknak a különféle kártékony és olvashatatlanná összezavart JavaScript kódoknak, amely a különféle HTML oldalakba rejtetten beágyazódva észrevétlenül sebezhetőségeket kihasználó kártékony weboldalakra irányítja át a felhasználó böngészőprogramját.
Bővebb információ: http://www.virusradar.com/en/JS_Kryptik/detail

05. Win32/TrojanDownloader.Waski trójai
Elterjedtsége a februári fertőzések között: 1.46%
Működés: A Win32/TrojanDownloader.Waski egy trójai letöltő. Egy fix listát tartalmaz URL linkekkel, ezek alapján próbálkozik. Futtatása után bemásolja magát a helyi számítógép %temp% mappájába miy.exe néven, majd további malware kódokat próbál meg letölteni az internetről a HTTP protokol segítségével.
Bővebb információ: http://www.virusradar.com/en/Win32_TrojanDownloader.Waski.A/description

06. HTML/ScrInject trójai
Elterjedtsége a februári fertőzések között: 1.36%
Működés: A HTML/ScrInject trójai egy RAR segédprogrammal tömörített állomány, amely telepítése során egy üres (c:windowsblank.html) állományt jelenít meg a fertőzött gép böngészőjében. Hátsó ajtót nyit a megtámadott rendszeren, és ezen keresztül a háttérben további kártékony JavaScript állományokat kísérel meg letölteni. Bővebb információ: http://www.eset.hu/tamogatas/viruslabor/virusleirasok/scrinject-b-gen

07. Win32/Sality vírus
Elterjedtsége a februári fertőzések között: 1.34%
Működés: A Win32/Sality egy polimorfikus fájlfertőző vírus. Futtatása során elindít egy szerviz folyamatot, illetve registry bejegyzéseket készít, hogy ezzel gondoskodjon arról, hogy a vírus minden rendszerindítás alkalmával elinduljon. A fertőzése során EXE illetve SCR kiterjesztésű fájlokat módosít, és megkísérli lekapcsolni a védelmi programokhoz tartozó szerviz folyamatokat.
Bővebb információ: http://www.virusradar.com/Win32_Sality.NAR/description

08. LNK/Agent.AV trójai
Elterjedtsége a februári fertőzések között: 1.20%
Működés: A LNK/Agent.AV trójai egy olyan kártékony link hivatkozás, amelyik különféle parancsokat fűz össze és futtat le észrevétlenül a háttérben. Működését tekintve hasonlít a régi autorun.inf mechanizmusára.
Bővebb információ: http://www.virusradar.com/en/LNK_Agent.AV/description

09. Win32/Ramnit vírus 
Elterjedtsége a februári fertőzések között: 1.19%
Működés: A Win32/Ramnit egy fájlfertőző vírus, amelynek kódja minden rendszerindításkor lefut. DLL és EXE formátumú állományokat képes megfertőzni, ám ezen kívül a HTM, illetve HTML fájlokba is illeszt kártékony utasításokat. Végrehajtásakor sebezhetőséget keres a rendszerben (CVE-2010-2568), és ha még nincs befoltozva a biztonsági rés, úgy távolról tetszőleges kód futtatására nyílik lehetőség. A támadók a távoli irányítási lehetőséggel képernyőképek készítését, jelszavak és egyéb bizalmas adatok kifürkészését, továbbítását is el tudják végezni.
Bővebb információ: http://www.virusradar.com/Win32_Ramnit.A/description?lng=en

10. INF/Autorun vírus
Elterjedtsége a februári fertőzések között: 1.15%
Működés: Az INF/Autorun gyűjtőneve az autorun.inf automatikus programfuttató fájlt használó károkozóknak. A kártevő fertőzésének egyik jele, hogy a számítógép működése drasztikusan lelassul, és fertőzött adathordozókon (akár MP3-lejátszókon is) terjed.
Bővebb információ: http://www.eset.hu/tamogatas/viruslabor/virusleirasok/%21autorun
 

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50