A videojátékok fejlesztik a kognitív képességeket a kutatók szerint

MTI Sajtóadatbank, 2015. április 3. 08:29

A videojátékok fejlesztik a kognitív és vizuális képességeket, de a hosszas játék magatartásbeli gondokat okozhat – derült ki két tanulmányból.

A játék nemcsak a vizuális képességeket javítja, de ezek elsajátítását is – állapították meg az amerikai Brown egyetem kutatói, akiknek tanulmánya a PloS One tudományos folyóiratban aktuális számában jelent meg.
 

"A nagy mennyiségű vizuális +edzés+ a játék által segítheti az agy konszolidációs mechanizmusainak tökéletesítését, egyebek között a fejlett vizuális képességek kialakulása terén" – vélik a kutatók.
 

"Sokan még ma is időpocsékolásnak tekintik a videojátékokat, holott a kutatások kezdik feltárni a jótékony hatásukat" – jegyezte meg Aaron Berard, a tanulmány egyik szerzője.
 

A tanulmány arra nem tér ki, hogy a videojátékokkal való játék javítja-e összességében a tanulási képességeket.


A nagy-britanniai Oxfordi Egyetem egy másik kutatása szerint azok a gyermekek, akik naponta három óránál többet játszanak videojátékokat, hajlamosabbak a hiperaktivitásra, a verekedésre vagy az iskolai tanulmányok elhanyagolására.

 

Ezek a magatartásbeli problémák a játékkal eltöltött időtől, nem pedig a játék típusától függenek – mutattak rá a tanulmány szerzői, akik nem találtak összefüggést az erőszakos játékok és a való életben tanúsított agresszív magaviselet, illetve a gyermek iskolai eredményeinek romlása között.


Az oxfordi szakemberek úgy vélik, hogy napi egy óránál rövidebb játék pozitívan hathat a gyermek viselkedésére - olvasható a Psychology of Popular Media Culture című folyóiratban megjelent tanulmányban.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05