Sawyer és Baxter a jövő robotmunkatársai

forrás: Prím Online, 2015. április 5. 09:22

Bár a gyártási folyamatnak még mindig csak egy kis szeletét automatizálják gépekkel, az együttműködő gyártórobotokat egyre gyakrabban alkalmazzák az emberek számára repetitív, monoton munkavégzések során.

A GE Healthcare már több gyárában is sikeresen tesztelte a Rethink Robotics által kifejlesztett, Baxter névre hallgató interaktív robotot. A fejlesztők legújabb dobása Sawyer, az egykarú együttműködő robot, amely precíz gépkezelési munkálatok végrehajtására is alkalmas, úgy dolgozik, mint egy ember, könnyedén alkalmazkodik a való világhoz és az ezzel együtt járó változatossághoz. Scott Eckert, a Rethink Robotics vezetője szerint az elkövetkező öt évben az együttműködő robotok alkalmazása terén rendkívül széles körű, gyors ütemű elterjedésre lehet számítani a nagyobb gyártópiacokon.

 

Baxter, a munka hőse

 

A Rethink Robotics által kifejlesztett Baxter névre keresztelt robot mentesíti az embereket azon egyhangú munkák alól, amelyre kevesen vállalkoznak szívesen. Így történik ez például a GE Healthcare gyáraiban világszerte. A tesztidőszak során bebizonyosodott, hogy Baxter a kiszervezett munkaerő és rögzített automaták biztonságos, rugalmas és megfizethető alternatívája lehet. Ahogy Greg Heinz, a Greg Heinz, a GE automatizálási kiválósági központjának vezetője elmondta: „Ez a technológia olcsóbb alternatívát jelent a hagyományos fix automatizálásához képest, amely általában nagyon költséges. Igazi paradigmaváltás ez a gyártási folyamatokban.” 

 

Ennek fényében nem csoda, hogy Baxter mögé számtalan támogató sorakozott fel: a GE Ventures kockázatitőke-befektetésekkel foglalkozó részleg idén januárban több más nagybefektetővel közösen összesen 26,6 millió dollárt invesztált a további kutatások és növekedés elősegítésére. 

 

 

Sawyer, az egykarú együttműködő robot

 

Amikor ég a kezünk alatt a munka, Sawyer siet a segítségünkre: Sawyer egykarú robotot szintén a Rethink Robotics fejlesztette ki a gyorsaságot és rugalmasságot igénylő, magas precíziós feladatok ellátására, mint például áramköri lap teszterek vagy akár ún. Computer Numerical Control (CNC) szerszámgépek működtetésére. Ezek jellemzően olyan repetitív munkák, amelyek teljesítésére tökéletesen képes egy automata, így Sawyer, ez egykarú, nagy teljesítményű, együttműködő robot ideális választás. Úgy dolgozik, mint egy ember, könnyedén alkalmazkodik a való világhoz és az ezzel együtt járó változatossághoz. 

 

 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09