Dán robotok teremtettek új munkahelyeket

forrás: Prím Online, 2015. április 9. 15:16

Az Universal Robots robotjaiban talált rá a számára megfelelő megoldásra a Trelleborg Sealing Solutions. A cég évekig kereste azt a masinát, amely képes kielégíteni gyártási igényeit. Az eddigi két és fél év alatt a gyár 38 UR5 robotot és 4 UR10 modellt helyeztek üzembe, melyek jelentősen fellendítették a gyártási folyamatokat.

A Trelleborg Sealing Solutions már jó ideje együttműködik az Universal Robotssal. A két cég partnersége nyomán új munkahelyek jöttek létre a cég Helsingørben lévő gyárában, és sikerült a munkafolyamatokat is hatékonyabbá tenni. A vállalat autókban és repülőgépek berendezéseiben is használt műanyag termékekhez gyárt tömítéseket, ennek munkafolyamatainak optimalizálásában segítenek a robotok.

 

A cégvezetés úgy véli, ideje volt már annak, hogy találjanak egy hatékony módszert termelés hatákonyságának növelésére. A vásárlók alacsonyabb árakat, jobb minőséget és gyorsabb szállítást szerettek volna, míg a nemzetközi versenytársak a piaci részesedést veszélyeztették, a vállalat alacsonyabb keresetű országokban lévő gyárai pedig szintén kihívást jelentettek a dán vállalatnak. Ezt nehezítette az is, hogy a gépek komoly modernizáción estek át. Az öregebb berendezéseket és esztergagépeket modern CNC gépekre cserélték le, melyek magasabb minőségű termékeket képesek gyártani rövidebb idő alatt, ugyanakkor nagyobbak is.

 

„Mivel a CNC gépek több helyet foglalnak el, mint a régimódi esztergagépek, rugalmas és kisméretű robotokra volt szükségünk az új gépek működtetésének automatizálásához. Egyedül az Universal Robots robot-jai feleltek meg ezeknek a méreti követelményeknek, mivel alapos kockázatértékelés után a legtöbb esetben biztonsági kerítés nélkül is működtethetőek. Így minden új CNC géphez vásárolunk egy UR robotot” – mondta Jesper Riis, Trelleborg helsingøri gyártásirányítója.
 

 

Az UR robotok 80 százaléka mára már világszerte biztonsági kerítés nélkül képes dolgozni, melyet szigorú kockázati felmérések előztek meg. A Trelleborg Sealing Solutionsnál mind a 42 robot szabadon működik. Ennek köszönhetően számos, tömítéseket gyártó CNC gép képes felügyelet nélkül dolgozni körülbelül egy órán keresztül, illetve amíg elemek vannak a futószalag-jaikon. 

 

Elvárás volt a gyors megtérülés

 

A telepített robotok többsége Schunk fogókarral van ellátva. A Trelleborg Sealing Solutionsnél használt összes UR robotot a KJV A/S és a CNC.dk szállította és szerelte be, melyek kölcsönösen az Universal Robots hivatalos dániai forgalmazói és telepítői. Az általuk installált könnyűsúlyú dán robotok 2012 óta segítik a Trelleborg munkáját, fo-lyamatos műszakban.

 

A Trelleborg Groupnál a cél az új befektetések maximum másfél éves megtérülése. A robotok megfeleltek a célkitűzésnek: átlagosan ennyi idő alatt hozták vissza árukat.

 

A személyzetre is nagy hatást tettek

 

Amikor egy vállalat kulcspozíciójába új munkatárs érkezik, általában már az első napon bemutatják a személyzetnek. A vezetőség fontosnak érezte, hogy a projekt sikerének érdekében 330 kollégájukat mielőbb beavassák terveikbe. Alkalmazottaiknak így rögtön be is mutatták az új robot kollégákat, az úgynevezett kobotokat. 

 

Azt szerették volna mutatni nekik, hogy a robot egy segítő kolléga, nem pedig versenytársuk. Munkájukat érdekesebbé és kevésbé stresszessé tudja tenni, miközben biztosítja azt is, hogy a jövőben is meg-maradjon az állásuk.

 

Egy munkahelyi rendezvény során a dolgozókat meghívták egy UR robot közös programozására. A Trelleborg konyhájáról érkező Annette Jensen jelentkezett, és sikeresen beprogramozott egy UR5-öt egy leves keverésére. Ehhez mindössze néhány percre volt szüksége, és a robot nagy hatást tett a személyzetre, akik mára magukévá tették a technológiát. A robotok érdekesebbé és kevésbé monotonná tették a munkát, valamint az eladásokra irányuló pozitív hatásuk miatt az munkahelyek biztosságát is növelték.

 

Másfél alkalmazottat spórolnak meg, mely egyben új munkahelyeket is teremt

 

Egy dolgozó a robotok révén egyszerre nyolc CNC gépet képes működtetni: korábban mindössze három géppel tudott foglalkozni. A vállalat így műszakonként másfél alkalmazottat „spórol meg”, ennek ellenére egy dolgozó sem vesztette el az állását. Épp ellenkezőleg, a robotoknak köszönhetően új munkahelyek teremtődtek, hiszen a megrendelések száma egyre csak nő: jelenleg a Trelleborg éves szinten 36 ezer megrendelést vesz fel, melyek egy vagy akár milliós számú tételt is tartalmazhatnak. Az elmúlt két év alatt a vállalat ötven új dolgozót vett fel, 330 főre emelve így a teljes létszámot.

 

„A robotok sokat segítenek a gépek működtetésében, és a termékeink még sohasem voltak ennyire egységesek. Ez azt jelenti, hogy sokkal versenyképesebbé váltunk, valamint a forgalmunk és a bevételünk is növekszik, különösképpen a nagy szériás tekintetben. Nem volt könnyű ennyi új robotot beüzemelni az elmúlt két és fél év alatt, ugyanakkor a folyamat élvezetes és izgalmas is volt. Jelenleg a dolgok nagyon gördülékenyen és rutinszerűen haladnak, ami jelentős fellendülést hozott számunkra. Mindössze három napra van szükségünk ahhoz, hogy a telepítő cég segítségével beüzemeljünk és munkába állítsunk egy nyolc robotot tartalmazó új egységet.” – mondta a gyártási technológia részleg vezetője, Henrik Tørnes.

 

A dolgozók is kísérletezhetnek

 

A Trelleborg Sealing Solutions mindig tart egy új robotot a gépgyártási osztályon, amellyel a dolgozók kísérletezhetnek annak érdekében, hogy új automatizálási lehetőségekre leljenek. Amint megalkotnak egy új feladatot a robotnak, a gép munkába áll, a vállalat pedig vásárol egy új „álláskereső” robotot. Jesper Riis szerint még a vállalat gondolkodásmódja is megváltozott, hiszen bárhol tudják hasznosítani a robotokat, ahol az automatizálás fejlesztéseket jelenthet számukra.

 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09