Térkép a web legsötétebb dolgaihoz

forrás: Prím Online, 2015. április 12. 17:23

A "mély web" rejti a drogok, hamis bankjegyek és okmányok, a lőfegyverek, bérgyilkosok, szervkereskedelem, bérhackerek és rejtett chatszobák világát.

Az olyan honlapok, mint a Facebook, az Amazon vagy éppen az Instagram, csak a felszínt képezik. Létezik egy teljesen más világ ezeken kívül: a Deep Web ("mély web"), ahol az általunk ismert világhálóhoz képest teljesen más szabályok érvényesek. Itt az online információk jelszóval védettek, a felhasználóknak fizetniük kell egy-egy oldal tartalmához való hozzáférésért vagy éppen az oldal eléréséhez is speciális szoftverek szükségesek.

Nem hallottunk még rólunk? Attól még az ilyen oldalak léteznek, sőt elképesztően nagy számban vannak jelen a világhálón. Egyes becslések szerint a mély web világa mintegy 500-szor (!) nagyobb, mint a felhasználók által napi rendszerességgel használt webes felület. Még meglepőbb, hogy a Google által indexált hatalmas oldalmennyiség ellenére a mély web szinte teljesen a legnagyobb keresőmotor látókörén kívül esik. Egy tanulmány szerint a Google legfeljebb a webes felület 16 százalékát látja, a mély webet pedig teljes egészében figyelmen kívül hagyja.

 



Amikor tehát felhasználóként valamilyen témára keresünk rá, akkor az összes online létező információ alig 0,03 százaléka bukkan fel, vagyis 3000 meglevő oldalból egyetlenegy weboldalt fogunk látni. (Ez olyan, mintha 50-60 centi mélyen halásznánk az óceánban, és figyelmen kívül hagynák az alatta húzódó 11 ezer méteres mélységű Marianna-árkot.)

Természetesen a mély weben vannak olyan oldalak is, amelyeket a keresőmotorokkal azért nem indexáltatnak, hogy illetéktelenek ne szerezzenek tudomást a rajtuk található bizalmas információkról. A mély web megismeréséhez sajátos térképet kell használni és lejjebb kell merülni.


Forrás: hirado.hu, OTS



 

Kulcsszavak: média

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05