Az e-aláírás alapvetően növelhetné az ellenőrzések hitelességét

forrás: Prím Online, 2015. április 14. 11:47

Minden céges ellenőrzési tevékenység alapvető célja, hogy rendszeres időközönként független, harmadik féltől származó bizonyíték formájában támassza alá mindazt, amit egy vállalat magáról állít önbevallásában. Az utóbbi idők elhíresült külföldi és hazai botrányai joggal vetik fel a kérdést: hogyan tehetők még hitelesebbé az ellenőrzési jelentések annak érdekében, hogy a jövőben nagyobb eséllyel lehessen kiküszöbölni egy-egy széles körben negatív hatást gyakorló eseményt. A BDO Magyarország informatikai aspektusból vizsgálja a kérdést, megállapítva, hogy a fenti cél elérése érdekében a jövőben növelni lehet az elektronikus aláírások szerepét is.

Tekintettel arra, hogy a vállalati adatok ma már leginkább informatikai rendszerekben léteznek, ott tárolják, dolgozzák fel és őrzik meg őket, az ellenőrzési folyamatok is számos esetben kiegészültek az informatikai rendszerek vizsgálatára vonatkozó előírásokkal az információbiztonsági ellenőrzésekről nem is beszélve. Annak érdekében, hogy ezek az auditok a lényegre fókuszálva segítsék a tulajdonosokat és a menedzsmentet a prudens működés fenntartásában, a folyamat minőségét és hitelességét is biztosítani kell – javasolja több szakmai és felügyeleti szervezet. A minőség tekintetében a ma érvényes szakmai ajánlásoknak és minőségbiztosítási szabványoknak való megfelelés megfelelő garanciát jelent. A hitelesség megteremtésére ugyanakkor ebben az adatkörnyezetben az elektronikus aláírás alkalmazása nyújthat megoldást.

 


Az e-aláírás észlelhetővé teszi az utólagos adatmódosítást is


Az ellenőrzésekhez felhasznált bizonyítékok túlnyomó része elektronikus információ, melynek kinyomtatására sem annak struktúrája (adatbázis), sem mennyisége (több ezer oldal) nincs reális lehetőség. Az elektronikus aláírás azonban olyan eljárás, amely igazolni tudja az adott tartalom kibocsátóját és bizonyítani tudja a tartalom sértetlenségét. Már az e-aláírás fokozott biztonságú változata is alkalmas az aláíró azonosítására, kizárólagosan hozzáköthető, olyan eszközökkel hozták létre, amelyek kizárólag az aláíró befolyása alatt állnak és úgy kapcsolódik az aláírt dokumentumhoz, hogy annak minden későbbi megváltozása észlelhetővé válik. Vagyis minden későbbi negatív eseménynél az aláíró (természetes vagy jogi) személye, és – időbélyeg kapcsolása esetén – az aláírás pontos ideje is kétséget kizáró módon megállapítható.


Az egész unión belül egyenértékű hitelességű a kézírással


Teljes bizonyító ereje miatt 2014 szeptembere óta – egy EU parlamenti és tanácsi rendelet értelmében – a minősített aláírást Európa minden tagállamában törvényi szinten a kézírással egyenértékűnek kell elfogadni. Az Európai Unió jelentős erőfeszítéseket tesz a határon átnyúló elektronikus kommunikáció elősegítése érdekében, így várható, hogy a közeljövőben az e-aláírások szerepe tovább erősödik Európában.


A cégeljárások miatt immár Magyarországon is elterjedt eszköz


Az elektronikus aláírás felhasználása jelentős mértékű növekedést mutatott az elmúlt 10 évben, amiben igen nagy szerepe volt annak, hogy 2008 júliusától a cégeljárásban kizárólag elektronikus aláírással ellátott dokumentumokkal lehet a cégbírósági eljárásokban részt venni. Míg korábban elvétve volt jellemző az elektronikus aláírás használata, addig ma már több mint 210 millió dokumentumot időbélyegeznek le évente, miközben tavalyig már közel 28 ezerre nőtt a tanúsítványbirtokosok száma.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05